Aj teba trápia svalové kŕče v nohách? Takto ich porazíš!

Aj teba trápia svalové kŕče v nohách? Takto ich porazíš!

Intenzívna, ostrá, niekoľko sekundová ba až minútová bolesť. Dokáže pokaziť športový zážitok či len obyčajné nečinné ráno a nikdy neviete, kedy a ako príde. Svalové kŕče v nohách sa vyskytujú u väčšiny populácie. Najčastejšie, no nielen u ľudí vyššieho veku, sa vyskytujú v lýtkach, stehnách, chodidlách či dokonca aj v dlaniach. Ide o dočasné náhle zhrubnutie a stiahnutie svalu, ktoré nás na moment nepríjemne paralyzuje.

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

magnézium proti kŕčom

Zdroj: Shutterstock®

Škála príčin je pomerne široká, môže ísť o banality, ako príliš tesné ponožky, brániace prekrveniu alebo nesprávnu obuv, niekedy ich spôsobuje nadmerná fyzická aktivita, dehydratácia či chýbajúce stopové prvky, ako magnézium, kalcium alebo vitamíny skupiny B. Neprospieva ani stres, fajčenie či určité lieky. Treba si však dať pozor, pretože v niektorých prípadoch kŕče signalizujú závažné ochorenia, ako anémiu, poruchy obličiek a štítnej žľazy či napríklad Parkinsonovu chorobu.

Ako forma prevencie nezaškodí strečing pred tréningom, vyvážený životný štýl a zdravá strava, bohatá na vitamíny a minerály. Netreba zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín, kvalitný spánok a pravidelný pohyb.

Bude sa ti páčiť: Krvácanie z nosa: Toto sú tipy a rady, ako ho zastaviť!

kŕč v nohe

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť, ak kŕč nastane?

Ak však už kŕč nastane a potrebujete rýchlu pomoc, máme pre vás niekoľko tipov. Najdôležitejšie je hneď prestať vykonávať pohyb, ktorý ho vyvolal. Pomôže teplá sprcha, masáž a rýchly prísun horčíka. Kľúčom je snažiť sa sval natiahnuť a teda, ak nastal v lýtku, ťahajte pätu k zemi a špičku k hlave, pri kŕči v chodidle skúste kráčať.

Vo väčšine prípadov sa maximálne po pár minútach bolesť sama uvoľní, ak však ide o dlhodobý stav, s ktorým prehrávate boj, treba vyhľadať lekársku pomoc.

Pozri aj: Ako naštartovať trávenie? Skús tieto 3 zázračné nápoje! ​


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní