Aká je najčastejšia príčina smrti u žien? Spoznajte varovné signály!

Aká je najčastejšia príčina smrti u žien? Spoznajte varovné signály!

Viete, aká je najčastejšia príčina smrti u ľudí? Možno by ste tipovali rakovinu, no rakovina sa v tomto neslávnom rebríčku umiestnila „až” na druhom mieste. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) totiž ľudia najčastejšie prichádzajú o život pre ochorenia, ktoré spadajú pod chronicky venózne, teda kardiovaskulárne ochorenia. A alarmujúce sú štatistiky najmä u žien. Ako rozpoznať skoré príznaky kardiovaskulárneho ochorenia u ženy, kým ešte nie je neskoro?

Hrozivá štatistika

Vedeli ste, že štatisticky zomrie na ochorenie obehovej sústavy 1 z 5 žien na svete? Podľa WHO takto príde o život ročne celkovo takmer 18 miliónov ľudí, drvivá väčšina z nich zomiera na infarkt či mŕtvicu. Vo väčšine prípadov však ide o smrť, ktorej sa dalo predísť, a tu prichádza na rad kameň úrazu.

Odborníci bijú na poplach a vystríhajú pred nedostatočnou edukáciou. Keďže mnohé ženy o vysokom výskyte kardiovaskulárnych ochorení ani len netušia, nepoznajú ani varovné signály, ktoré im telo dáva, aj preto zostanú často nepovšimnuté.

Odporúčame: 3 najzákladnejšie cviky na zdravý chrbát: Toto vám zaručene prospeje!

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

U žien sa prejavuje inak

Možno sa pýtate, prečo odlišujeme príznaky srdcového ochorenia u žien a u mužov. Je tomu tak jednoducho preto, že u žien sa mierne líšia. Poďme si ale povedať, prečo kardiovaskulárne ochorenia vôbec vznikajú, teda kto má na ne nábeh.

Rizikové sú najmä ženy s vysokým krvným tlakom a cholesterolom, pacientky s diabetom, no príčinou môže byť aj genetika. Čo sa nezdravého životného štýlu týka, rizikové sú fajčiarky, ženy so sedavým životným štýlom aj obézne ženy. I keď nepatríte do žiadnej z týchto rizikových kategórií, odborníci upozorňujú, že je dôležité mať sa na pozore. Samozrejmosťou by mala byť zdravá strava bez užívania tabaku a alkoholu, redukcia až eliminácia stresu, dostatok pohybu aj oddychu.

ako odhaliť choré srdce

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť sánky či krku

Na záver sa pozrieme na ranné príznaky kardiovaskulárneho ochorenia, ktoré mnohé ženy až príliš často bagatelizujú, nechajú ich upadnúť do zabudnutia a nevyhľadajú potrebnú lekársku pomoc. Okrem notoricky známeho príznaku v podobe ťažoby či pichavej bolesti na hrudi sa môže srdcovo-cievne ochorenie prejaviť napríklad aj ako ostrá bolesť vystreľujúca do oblasti brucha, krku, sánky a oboch rúk. Príznakom môže byť aj studený pot, dýchavičnosť sprevádzaná bolesťou hrude alebo dýchavičnosť sama osebe a symptómom môže byť aj dezorientácia a zvracanie či nevoľnosti. 

Ak niektoré z týchto príznakov spoznávate a vyskytujú sa u vás pravidelne, mali by ste neodkladne navštíviť lekára. Príznaky by nemali brať na ľahkú váhu ani mladšie ženy, pretože sa aj tie stávajú čoraz viac obeťou odvrátiteľného srdcovo-cievneho ochorenia.

Pozri aj: Čo sú streptokoky? Toto by sme o nich mali vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní