Aké sú najčastejšie príčiny zaľahnutia v ušiach? Môže to byť vážne?

Aké sú najčastejšie príčiny zaľahnutia v ušiach? Môže to byť vážne?

Sluch radíme medzi veľmi dôležité zmysly človeka. Vďaka nemu rozoznávame najrozličnejšie tóny i zvuky, ich výšku či intenzitu, vieme rovnako určiť, odkiaľ prichádzajú. Sluch nám pomáha pri dorozumievaní sa, vnímaní priestorovej orientácie, umožňuje tiež sprostredkovávať rozličné zážitky, napríklad počúvanie hudby. 

Orgánom sluchu je pritom ucho, ktoré má pomerne zložitú štruktúru a skladá sa z viacerých častí. Aj v súvislosti s ušami či sluchom môžu človeka potrápiť rozličné zdravotné problémy.

Problémy s orgánom sluchu

Medzi tie skutočne vážne môžeme zaradiť v prvom rade zhoršenie až stratu sluchu z rôznych príčin. Ak človek čiastočne či úplne stratí sluch, je narušená jeho schopnosť využívať daný zmysel, čím zároveň i prichádza o množstvo dôležitých podnetov z okolia. Môže to mať výrazne negatívny vplyv na kvalitu jeho života. 

Veľmi nepríjemným problémom je okrem toho i takzvaný tinitus, čo je stav, pri ktorom jedinec počuje rôzne zvuky, no nie z okolia. Ide spravidla o pískanie v ušiach, taktiež hučanie, zvonenie či šum. 

A čo také zaľahnutie v ušiach? Tento problém nie je považovaný za vážny. Ako rýchlo príde, tak zvyčajne aj odíde. Čo však ak zaľahnutie ucha pretrváva dlhodobo? Môže značiť väčší problém?

Odporúčame: Ktoré izbové rastliny čistia vzduch? Tieto sú ako prírodné čističky!

ochorenie uší

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky zaľahnutého ucha

Príznaky zaľahnutého ucha môžu zahŕňať pocit tlaku v uchu alebo plnosti v uchu, často sprevádzaný zhoršeným sluchom. Tento stav môže tiež spôsobiť bolesť ucha alebo nepohodlie v uchu a niekedy aj zvuky v uchu, ako sú piskoty alebo prasknutie.

Zaľahnuté ucho – aké sú bežné príčiny?

Ako sme spomenuli už v úvode, za zaľahnutím v ušiach nemusíme v prvom rade hľadať žiadne vážne príčiny. Tento problém neraz zmizne rýchlejšie, ako stihneme uvažovať nad tým, či náhodou nejde o príznak niečoho závažnejšieho. Jednou z hlavných a úplne bežných príčin daného problému je zmena tlaku.

Za normálnych okolností nám umožňuje vyrovnávanie tlakových zmien takzvaná Eustachova trubica, ktorá spája stredné ucho s nosohltanom. Ak však človek rýchlo prekoná zmenu tlaku okolia, napríklad prekoná za krátky čas veľkú nadmorskú výšku, v dôsledku nevyrovnaných tlakov medzi dutinou stredného ucha a okolím sa krátkodobo objaví zaľahnutie v ušiach.

S týmto problémom môžete ľahko zabojovať napríklad i žutím žuvačky. Okrem toho môže krátkodobé zaľahnutie v ušiach spôsobiť aj zaplavenie ucha vodou, k čomu môže dôjsť napríklad pri kúpaní. Ďalšími možnými príčinami sú aj zvýšená tvorba mazu či nesprávna technika pri čistení uší. 

Odporúčame: Vyhadzujete škrupiny z vajíčok? Chyba! Využite ich vo svojej záhrade

vyšetrenie uší

Zdroj: Shutterstock®

Pocit zaľahnutia v uchu – môže to byť zápal stredného ucha?

Zaľahnutie v ušiach však v niektorých prípadoch predsa len môže poukazovať na nejaký zdravotný problém. Môže ísť o následok prievanu. Častejšie ide hlavne o jeden z príznakov zápalov v ušiach, môže to spôsobiť zápal vonkajšieho ucha, zápal zvukovodu či zápal stredného ucha.

Samozrejme, tieto ochorenia sú spravidla sprevádzané i ďalšími zdravotnými ťažkosťami, ktoré je potrebné si všímať. Príznaky zápalu stredného ucha môžu zahŕňať väčšiu bolesť ucha, zhoršenie sluchu aj výtok z postihnutého ucha.

Ďalšie možné príčiny zaľahnutia v ušiach

Zaľahnuté uši rovnako môžu byť sprievodným príznakom ochorení horných dýchacích ciest. Na vine môže byť napríklad i nádcha, pri ktorej človeka potrápi i bolesť hlavy, upchatý nos či zvýšená teplota.

Príčinou býva aj zápal nosohltanu, kedy môže byť nepríjemné zaľahnutie i dlhodobejšie. Pri ochorení neraz dochádza k zdureniu sliznice, čo spôsobuje uzatváranie spomínanej Eustachovej trubice. Okrem toho môže byť príčinou zaľahnutia v ušiach aj alergia, resp. alergická reakcia, čo sa môže stať napríklad aj pri sennej nádche. 

Odporúčame: TOP potraviny pre krajšiu pleť: Tieto ju skrášlia i ozdravia!

problémy s ušami

Zdroj: Shutterstock®

Môže mať zaľahnuté ucho vážne príčiny?

Nepríjemné a otravné zaľahnutie sa ako sprievodný príznak môže objaviť pri mnohých ďalších ochoreniach a zdravotných problémoch. Pri problémoch s nízkym tlakom sa okrem mdlôb a točenia hlavy môže vyskytnúť aj krátkodobé zaľahnutie v ušiach.

Rovnako sa daný príznak môže objaviť pri problémoch s krčnou chrbticou či zväčšení nosohltanovej mandle. Vo vážnych prípadoch môže ísť o následok nádoru v nosohltane. Príčinou býva i takzvaná Meniérova choroba, pri ktorej pacienta trápi aj postupné zhoršovanie sluchu, tlak v ušiach, pískanie a hučanie v ušiach, točenie hlavy a závraty. 

Čo pomáha na zaľahnutie ucha?

  • Žuvanie žuvačky: Žuvanie žuvačky alebo hryzenie gumových cukríkov môže pomôcť otvoriť Eustachovu trubicu a vyrovnať tlak v uchu.
  • Zámerné prehĺtanie: Pokus o preglgnutie môže tiež pomôcť uvoľniť tlak v uchu, pretože Eustachova trubica je spojená s hrdlom.
  • Vyskúšajte Valsalvov manéver: Zadržte si nos (chyťte prstami) a snažte sa vydýchnuť cez zatvorený nos. Toto môže pomôcť otvoriť Eustachovu trubicu.
  • Teplo a vlhkosť: Použitie teplého obkladu alebo vlhkej utierky môže pomôcť uvoľniť hlieny a uľaviť od tlaku.
  • Pokoj a čas: V niektorých prípadoch môže zaľahnuté ucho samo od seba ustúpiť bez potreby ďalších opatrení.

Lekárska pomoc pri zaľahnutom uchu

Keďže môže byť zaľahnutie v ušiach príznakom rozličných ochorení, rozhodne ho nie je vhodné podceniť. Vyšetrenie u ORL lekára, prípadne aj u iných odborníkov, môže pomôcť odhaliť príčinu problému. Liečba totižto spočíva práve v odstránení príčiny. Vyhľadajte lekára, ak:

  • zaľahnutie trvá dlhodobo a nepodarilo sa ho odstrániť rôznymi známymi technikami (žutie žuvačky, zívanie, poskakovanie na jednej nohe s naklonenou hlavou, olivový olej, teplý harmančekový obklad, teplá cibuľa, šťava z cesnaku na vate, akékoľvek teplé obklady,...),
  • nepomohli žiadne voľnopredajné ušné spreje a iné liečivá,
  • sa k zaľahnutiu pridala silná bolesť,
  • sa objavuje aj podozrivý výtok z ucha,
  • dôjde k výraznému zhoršeniu sluchu,
  • sa problém so zaľahnutím objavuje často a pravidelne. 

Článok aktualizovaný 2.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní