Aké sú príznaky atopického ekzému? Toto by sme o ochorení mali vedieť!

Aké sú príznaky atopického ekzému? Toto by sme o ochorení mali vedieť!

Rozličné kožné ochorenia radíme medzi veľmi nepríjemné zdravotné a v podstate i kozmetické problémy, ktoré neraz spôsobujú nielen ťažkosti, ale dokážu výrazne zaútočiť aj na sebavedomie človeka. Mnoho ľudí bojuje napríklad s akné, no rovnako sem patrí psoriáza či vitiligo. Medzi takéto choroby radíme i atopický ekzém, ktorý postihnutému môže spôsobovať svrbenie i pálenie kože. Často sa pritom začína prejavovať už v útlom veku. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú rizikové faktory či príznaky atopického ekzému aj akými cestami sa v súčasnej dobe toto ochorenie lieči.

Čo je príčinou atopického ekzému?

Atopický ekzém, nazývaný aj atopická dermatitída, predstavuje zápalové ochorenie kože s chronickým, čiže dlhotrvajúcim priebehom. Pojem atopický je pritom odvodený od gréckeho slova atopos, čo v preklade znamená zvláštny alebo cudzí a označuje niečo, čo nie je bežné a prebieha atypicky. Atopický ekzém je dedične podmienený, pričom sklon k rozvoju ochorenia sa dedí z generácie na generáciu. Na samotný vznik a šírenie ochorenia má však vplyv mnoho faktorov. Rolu často zohrávajú rozličné alergie u pacientov a patologická odpoveď imunitného systému.

Spôsobiť kožnú alergickú reakciu môže imunitná odchýlka na akýkoľvek alergén. Na rozvoji ochorenia sa však môže podieľať aj nedostatočná tvorba ochrannej kožnej tukovej vrstvy. Okrem toho je možné spomenúť aj vplyv životného prostredia či hormonálnych faktorov, a to najmä na zhoršenie priebehu ochorenia. Atopický ekzém sa najčastejšie u jedinca prejaví už do piateho roku života, pričom ojedinelý nie je ani výskyt už v dojčenskom veku. Niekedy môže ochorenie prepuknúť dokonca až v dospelosti.

Odporúčame: Ako sa zbaviť stresu? Tu je 7 jednoduchých a účinných tipov, ako na to!

prejavy atopického ekzému

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú časté prejavy ochorenia

Medzi typické prejavy atopického ekzému radíme najmä veľmi suchú pokožku, ktorá má sklon k neznesiteľnému svrbeniu. U postihnutých dochádza k rozvoju zapálených ložísk, na povrchu ktorých vznikajú pľuzgiere, vyrážky či chrasty. Koža pacienta s atopickým ekzémom stráca schopnosť zadržiavať vodu, tvoria sa na nej trhlinky a šupinatie. Môže byť začervenaná aj opuchnutá. Takéto kožné prejavy ochorenia môžu byť prítomné po celom tele, no často sa vyskytujú v kožných záhyboch, napríklad v lakťových jamkách, pod kolenami či v okolí krku. Neraz býva postihnutá aj pokožka okolo očí, úst aj na lícach.

Konkrétne sprievodné prejavy ochorenia a najmä ich intenzita sú však individuálne. Dobrou správou je, že s pribúdajúcim vekom má ochorenie tendenciu zlepšovať sa, pričom u mnohých pacientov môže byť potlačené. Taktiež treba spomenúť, že u pacientov sa v mnohých prípadoch striedajú obdobia s nepríjemnými symptómami a obdobia, počas ktorých je ochorenie takpovediac na ústupe. K zhoršeniu stavu pacienta však môže prispieť viacero vonkajších aj vnútorných činiteľov. Môže ísť o reakciu na rozličné alergény, napríklad peľ, prach, roztoče, taktiež na konkrétne potraviny a ich zložky, kontakt s dráždivými látkami či zvieratami, zmenu ročného obdobia či dokonca stres a hormonálne zmeny.

liečba atopického ekzému

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

V súčasnosti sú využívané rozličné metódy liečby atopického ekzému. Liečbu však vždy stanovuje lekár na základe dôkladnej diagnostiky. Možné je potláčať alergické reakcie, ktoré vyvolávajú zdravotné ťažkosti. V ťažkých prípadoch, napríklad pri akútnom vzplanutí zápalových ložísk, sú krátkodobo podávané kortikoidy. Dôležité je však aj liečenie a eliminovanie nepríjemných symptómov ochorenia. Postihnutú pokožku je nevyhnutné pravidelne premasťovať, čo napomáha predchádzať pocitom suchosti a svrbenia. Konkrétna liečba však závisí od zdravotného stavu pacienta.

Ako sme spomínali už vyššie, stav ekzému sa môže zlepšovať i zhoršovať, môže postihovať pokožku rôznych častí tela a v inom rozsahu. Pre pacientov s atopickým ekzémom však majú význam i režimové opatrenia. Dôležité je vyhýbať sa alergénom či iným faktorom, ktoré priebeh ochorenia zhoršujú. V prípade potreby je možné vylúčiť z jedálnička konkrétne potraviny. Stav pacienta môže zlepšovať pobyt v prímorských či vysokohorských oblastiach, používanie vhodnej kozmetiky, vyhýbanie sa znečistenému prostrediu aj stresu.

Odporúčame: Prečo jesť konopné semená? Toto je 7 dôvodov, prečo im povedať áno!

Detský olej do kúpeľa pre pokožku

Zdroj: pretelo.sk

Dôležitá je aj prevencia

Atopický ekzém si nevyberá a občas dokáže potrápiť aj tých najmenších. Bohužiaľ, práve detská pokožka je najcitlivejšia a najnáchylnejšia na vysúšanie, začervenanie i podráždenie. Okrem plienkovej dermatitídy sa u drobcov môže postupne rozvinúť aj atopický ekzém.

V rámci prevencie, ale aj v prípade, že sa na detskej pokožke začali prejavovať prvé príznaky atopického ekzému, je vhodné posvietiť si na detskú kozmetiku, ale aj pracie prípravky, ktoré používate na pranie detského oblečenia.

Či už chcete atopickému ekzému predchádzať alebo mu už čelíte, odporúčame vyskúšať Detský olej do kúpeľa pre pokožku s náznakom atopie, ktorý obsahuje účinnú kombináciu prírodných zložiek. Dané prírodné zložky chránia pokožku pred vysúšaním a zároveň ju upokojujú. Je ideálny na suchú, citlivú a podráždenú pokožku, rovnako aj na pokožku s náznakmi atopie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní