Ako sa chrániť pred COVID-19 v domácnosti, ktorý sa môže šíriť prostredníctvom aerósolov?

Ako sa chrániť pred COVID-19 v domácnosti, ktorý sa môže šíriť prostredníctvom aerósolov?

V súvislosti s otázkou, či sa respiračné vírusy vrátane SARS-CoV-2 prenášajú skôr kvapôčkovo alebo aerosólmi1, odborníci otvorili tému ďalších preventívnych opatrení – vetranie a čistenie vzduchu vo vnútornom prostredí.

Ak by sa koronavírus prenášal primárne prostredníctvom kvapôčok, ktoré rýchlo klesajú k zemi približne jeden až dva metre od nakazenej osoby, bolo by používanie rúšok a dodržiavanie dvojmetrových rozstupov dostatočnou prevenciou. Ale ak by sa koronavírus prenášal aj prostredníctvom aerosólov, môže sa zdržať vo vzduchu celé hodiny a rúška ani rozstupy nemusia priniesť dostatočnú ochranu. Podrobné informácie o tom, akým spôsobom sa SARS-CoV-2 prenáša, zatiaľ nie sú známe.

Odporúčame: 3 pomôcky na domáce cvičenie: S nimi sa bude chudnúť jedná radosť!

prečo vetrať domácnosť

Zdroj: Shutterstock®

Pravidelné vetranie a čističky vzduchu - ÁNO alebo NIE?

Niektorí odborníci začali poukazovať na to, že v rámci prevencie šírenia koronavírusu je v uzavretých priestoroch potrebné okrem nosenia rúšok a dodržiavania rozstupov intenzívnejšie vetrať a čistiť vzduch. Spoločnosť Philips sa tiež začala venovať skúmaniu vplyvu čističiek vzduchu na hladinu vírusov prenášanými aerosólmi. Philips je ako spoločnosť hrdý na svoju dlhoročnú tradíciu v oblasti zdravotníckych technológii. Problematike čistenia vzduchu sa venuje viac ako sto vedcov, lekárov a inžinierov. Najnovšie čističky vzduchu Philips na domáce použitie sú vybavené senzorom, ktorý skenuje vzduch v miestnosti tisíckrát za sekundu a následne z neho odstraňuje ultrajemné častice, prach, alergény škodlivé plyny či baktérie a vírusy.

na čo sú dobré čističky vzduchu

Zdroj: Shutterstock®

Aktuálne prebieha intenzívne klinické testovanie, či si čističky Philips skutočne dokážu poradiť aj s vírusom SARS-CoV-2. V súčasnosti už existuje klinická štúdia a tá potvrdzuje, že HEPA filtre, ktoré sú súčasťou čističiek Philips, dokážu odstrániť 99,9 % častíc od veľkosti 3 nanometrov2, čiže menších než najmenší známy vírus3. Nezávislý inštitút potvrdil, že čističky vzduchu Philips odstraňujú 99,9 % vírusov chrípky (H1N1) do desiatich minút po spustení čističky4. „Tak ako pri víruse H1N1 sme požiadali renomované laboratórium, aby preverilo účinnosť našich čističiek aj pri odstraňovaní SARS-CoV-2 zo vzduchu v miestnosti. Aj v prípade, že sa účinnosť potvrdí, čističky vzduchu nie sú samy osebe schopné zabrániť šíreniu koronavírusu. Fungujú iba vo vnútornom prostredí a filtrujú častice zo vzduchu, nie aj z povrchu. Sme presvedčení, že by sa čističky vzduchu mohli stať súčasťou širšieho plánu ochrany proti koronavírusu. Bolo by vhodné používať ich okrem domácností aj v školách, kanceláriách, ordináciách a ďalších verejných priestoroch,“ konštatuje Paul Karafotas, riaditeľ spoločnosti Philips pre strednú Európu.


[1] Lidia Morawska, Donald K Milton, It is Time to Address Airborne Transmission of COVID-19, Clinical Infectious Diseases, ciaa939, https://doi.org/10.1093/cid/ciaa939

[2] IUTA report UN2-170928-T5599900-100.2 - Measurement of the deposition efficiency of FY3433 type filter for 3 nm NaCl particles

[3] Chen and others, 2020. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. Lancet, 395(10223): 507-513

[4] Test rýchlosti mikrobiálnej redukcie realizovaný v spoločnosti Airmid Healthgroup. Testovanie prebehlo v testovacej komore veľkosti 28,5 m3, ktorá obsahovala kontaminované aerosóly A(H1N1). Podľa U.S. EPA čistička vzduchu sama osebe neochráni pred COVID-19, ale môže byť súčasťou plánu na ochranu jednotlivca a rodiny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní