Počuli ste už o látke zvanej rutín a jej účinkoch na ľudský organizmus? Tento flavonoid má v prvom rade blahodarný vplyv na kardiovaskulárny, čiže srdcovo-cievny systém človeka. Dobrou správou je, že sa nachádza vo viacerých prírodných zdrojoch, a tak ho môžeme telu bez problémov doplniť. V nasledujúcom článku si povieme, aké sú účinky rutínu a ktoré potraviny s jeho obsahom sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička!
Ako rutín vplýva na náš organizmus?
Rutín je glykozid rastlinného pôvodu, ktorý radíme medzi flavonoidy charakteristické svojimi antioxidačnými účinkami. Rutín je čiastočne rozpustný vo vode a má svetložltú farbu. Objavený bol v listoch rastliny zvanej ruta voňavá, a to ešte v roku 1842. Jeho zdrojom sú však i viaceré ovocné či zeleninové druhy. Táto látka napomáha znižovať nadmernú priepustnosť krvných kapilár a podporuje pevnosť aj pružnosť ciev. Predstavuje tak prevenciu pred mnohými zdravotnými problémami, ktoré súvisia s obehovou sústavou človeka.
Rutín preventívne chráni pred praskaním ciev, častým krvácaním z nosa alebo ďasien či vznikom zrazenín. Taktiež bojuje proti rozvoju kŕčových žíl. V tele táto látka navyše spolupracuje s vitamínom C, vďaka čomu sa účinky oboch látok podporujú. Rutín je však nakoniec charakteristický aj antioxidačnými vlastnosťami, čo znamená, že napomáha ochraňovať organizmus pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov.
Pozri aj: Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!
Toto je jeho najznámejší zdroj
Snáď najznámejším zdrojom rutínu je pohánka, i keď množstvo cenného flavonoidu v rastline záleží od konkrétnej odrody. Semená, ktoré sú u mnohých osôb súčasťou ich zdravej stravy, sú na rutín o niečo chudobnejšie. Naopak lepším zdrojom sú listy a kvety bylinky. Ak potrebujete svoje cievy poriadne podporiť, najlepšie je zaobstarať si sušenú vňať pohánky jedlej. Narazíte na ňu v lekárňach, na internete či v predajniach so sušenými bylinkami. Zápar z tejto byliny priaznivo ovplyvňuje nielen pevnosť ciev, ale aj dobrú hladinu cholesterolu i krvného tlaku.
Bude ťa zaujímať
Nachádza sa aj v ovocí
Okrem známej pohánky sú však dostupné aj mnohé ovocné druhy, ktoré organizmu doplnia rutín. Príkladom sú viaceré bobuľové plody, a to vrátane chutných moruší, čučoriedok, višní, černíc, čiernych ríbezlí alebo čerešní. Tieto bobule sú prevenciou nielen pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj onkologickými chorobami. Rovnako podporujú činnosť mozgu a spomaľujú proces starnutia. Zdrojom spomínaného flavonoidu sú aj osviežujúce citrusy, ako sú citróny, grepy či limetky. Najviac rutínu sa však nachádza v ich kôre.
Tú môžete teda s radosťou pridávať do dezertov, múčnikov či nápojov. Samozrejme, kôru používajte len z plodov bez chemického ošetrenia. Spomínané prírodné flavonoidy nám dokážu nakoniec doplniť aj jablká. Toto chutné ovocie však nešúpte, ale rovno chrumkajte! Najviac rutínu sa totiž ukrýva, podobne ako pri citrusoch, v ich šupke. Ďalšími ovocnými zdrojmi rutínu sú broskyne či banány.
Odporúčame: Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva? Tieto faktory by sme mali poznať!
V ktorej zelenine nájdeme rutín?
Aj medzi rozličnými druhmi zeleniny môžeme nájsť slušné zdroje rutínu. Do jedálnička neváhajte zaradiť napríklad špargľu, a to najmä teraz na jar. Sezóna tejto chutnej a veľmi zdravej zeleniny je totižto veľmi krátka. Pritom špargľa ukrýva nielen rutín, ale aj luteín, kyselinu pantoténovú či vlákninu. A ktoré ďalšie zeleninové druhy nám môžu doplniť spomínaný prírodný glykozid? Nájsť ho môžeme v rajčinových šupkách, čiernych olivách či dokonca v cukete.
Pozri aj: Ako pripraviť domáci púpavový med? Objavte jeho jedinečné účinky!