Čaje a ich účinky: Poznáš neuveriteľne zdravý oolong čaj?

Čaje a ich účinky: Poznáš neuveriteľne zdravý oolong čaj?
  • 15.06.2019
  • Michaela Kožáková

Čaje a ich účinky možno poznajú len naše babičky a tí, ktorí sa v bylinkách a čajoch vyznajú. Pre mnohých je to len otázka chuti. Ale asi každý z nás si dá šálku horúceho čaju po návrate z guľovačky alebo si rád vychutná poriadne vychladený zelený čaj počas horúcich letných dní. Bylinkový, ovocný, turecký čierny, cejlónsky, kamilkový. Viete však, že jednotlivé čaje majú priaznivé účinky na náš organizmus a dokážu nám pomôcť vyliečiť neustávajúci kašeľ či zlepšiť náladu? Poďte s nami „ochutnať” niekoľko druhov čajov a dozviete sa viac. 

Neprehliadni:  Poznáte tieto účinky čaju z dúšky materinej? Vyberte sa na jej zber už teraz!

Žihľavový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Žihľavový čaj

Niekedy naše telo potrebuje očistu. Sami pociťujeme akúsi ťažobu a najmä po zimných mesiacoch chceme nášmu telu dopriať úľavu po vianočnom prejedaní či ťažkých jedlách. Práve žihľavový čaj je vhodný na detoxikáciu a celkovú očistu organizmu. Rastlina, ktorá nás vie niekedy poriadne rozhnevať, keď nás nepríjemne popŕhli, je výborná i pri liečení alergií a sennej nádchy. A ak niektorá z vás chce zhodiť nejaké to kilo navyše, pravidelne si doprajte šálku žihľavového čaju. 

Čierny čaj

Zdroj: Shutterstock®

Čierny čaj

Mnohí z nás si radšej pochutia na ovocnom či zelenom čaji ako na tmavom horkom. Veľkými milovníkmi čierneho čaju sú napríklad Turci. Denne vypijú aj za dvanásť pohárov. Počuli ste o jeho pozitívnych účinkoch? Kvalitný čierny čaj znižuje riziko Parkinsonovej choroby, cukrovky, Alzheimerovej choroby. Svojím vysokým obsahom flavonoidov má schopnosť zastaviť rast rakovinových buniek vo vaječníkoch. Takisto priaznivo pôsobí na srdce, je antibakteriálny, pomáha uľaviť ťažkému žalúdku a znižuje hladinu stresových hormónov.
 

Mätový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Mätový čaj

Mäta má nielen lahodnú chuť, ale nám takisto dokáže pomôcť pri niektorých ťažkostiach. Čaj z tejto bylinky je výborný pri nachladnutí, nevoľnostiach, chrípke a zlom trávení žalúdka. V horúcich letných dňoch si z nej môžete pripraviť osviežujúcu limonádu. Najvhodnejšie sú čerstvé lístky. Mätu si jednoducho môžete dopestovať i vo vašej záhrade, v črepníku na terase či balkóne.

Biely čaj

Zdroj: Shutterstock®

Biely čaj

Tento čaj z Číny si u nás získava stále väčšiu obľubu. Okrem svojej jemnej chuti môžeme oceniť i jeho vysoký obsah antioxidantov. Čaj pomáha znížiť výskyt paradentózy, podporuje činnosť obličiek, štítnej žľazy, prekrvuje a regeneruje pokožku, má omladzujúce a antibakteriálne účinky. Pravidelné pitie bieleho čaju znižuje krvný tlak a zmierňuje stres.

Medovkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Medovkový čaj

Medovka je známa bylinka v našich záhradách. Čaj z nej znižuje napätie, upokojuje, uvoľňuje nervové vypätie, pomáha pri horúčkach a žalúdočných problémoch.

Lipový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Lipový čaj

Jemné biele a voňavé kvety lipy sa zbierajú počas zakvitnutia. Sušia sa a varí sa z nich vynikajúci čaj. Spolu s medom a citrónom patrí medzi tie najlahodnejšie bylinkové čaje. Lipový čaj je skvelý proti prechladnutiu a výborne sa po ňom spí.

Pozri aj: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek!

Zelený čaj

Zdroj: Shutterstock®

Zelený čaj

Ako by sme mohli vynechať tento druh čaju. Obľúbený zelený čaj má antibakteriálne, dezinfekčné a antioxidačné účinky. Znižuje riziko srdcových príhod, dodáva energiu, znižuje telesnú hmotnosť, pôsobí ako termoregulátor a keď to trochu preženiete s alkoholom, šálka silného zeleného čaju vám pomôže lepšie zvládnuť „poopicové“ stavy.

Ibištekový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ibištekový čaj

Časti kvetu ibišteka majú kyslastú ovocnú chuť, a preto sa pridávajú aj do iných čajov. Ibištek obsahuje antokyány, ktoré preventívne pôsobia proti nádorovým ochoreniam, majú priaznivé účinky na tráviaci, nervový a srdcovocievny systém. Ibištek tiež podporuje rast a lesk vlasov, bojuje proti lupinám a vysokému krvnému tlaku, uľahčuje trávenie, je bohatý na antioxidanty. Už ste ho ochutnali?

Oolong čaj

Zdroj: Shutterstock®

Oolong čaj

Oolong čaj je čiastočne oxidovaný, označovaný aj ako polozelený alebo polofermentovaný čaj. Je vysoko bohatý na antioxidanty, vápnik, selén, meď, draslík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, detoxikačné alkaloidy. Pitie čaju napomáha pri chudnutí, ekzémoch, podporuje štruktúru kostí, bojuje proti osteoporóze, má protirakovinové účinky, napomáha držaniu vyrovnanej hladiny cukru v krvi.

Mätová limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Keďže nám pomaly začína to pravé horúce leto, máme pre vás recept na osviežujúcu mätovú limonádu.

Čo potrebujeme:

  • 5 väčších vetvičiek čerstvej mäty
  • 1 a pol pohára hnedého cukru
  • 6 zrelých citrónov 
  • voda
  • ľad
  • môžete pridať citrónovú trávu, tymian alebo iné bylinky podľa chuti, prípadne vanilkový struk

Na panvici, v hrnci z polovice pohára cukru a polovice pohára vody urobíme tekutý sirup. Keď je cukor úplne rozpustený, pridáme jednu, dve vetvičky mäty a ďalšej vami zvolenej bylinky. Premiešame a odstavíme. Necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote. Do väčšieho džbánu umyjeme citróny a nakrájame ich na kolieska. Vložíme do nádoby a posypeme zvyšným cukrom. Pomocou manžárovej paličky popretláčame citrón, až kým nepustí šťavu. Pridáme cca päť pohárov vody a vychladnutý sirup. Premiešame a vložíme do chladničky. Limonádu podávame poriadne vychladenú s ľadom, ozdobenú lístkami mäty, citrónom. Najlepšie je limonádu skonzumovať do 24 hodín. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní