Horúčavy nepodceňujte! Viete, čo môže spôsobiť prehriatie tela?

Horúčavy nepodceňujte! Viete, čo môže spôsobiť prehriatie tela?

Teplotné rekordy na seba nenechali dlho čakať a extrémne horúčavy nás tak sužujú aj toto leto. Zatiaľ čo niektorí vysoké teploty znášajú veľmi dobre, niektorých z nás rýchlo stúpajúca ortuť na teplomere dostáva doslova do kolien. S horúčavami by sa však podľa odborníkov nemal zahrávať nikto z nás, pretože prehriate tela je veľmi nebezpečné. Jeho príznaky by pritom mal poznať každý a informovaní by sme mali byť aj o tom, ako sa hypertermia lieči či ako jej v ideálnom prípade predísť.

Zlyhanie organizmu

Kedy vlastne dochádza k prehriatiu tela? Hypertermia sa dostaví vtedy, keď telo stráca svoju prirodzenú schopnosť termoregulácie v súvislosti s príliš vysokými teplotami prichádzajúcimi z vonkajšieho prostredia. Prehriatie tela pritom konštatujeme vtedy, keď sa zvýšená telesná teplota vyšplhá na 40 stupňov Celzia a vyššie. Hypertermia je opakom hypotermie, ktorú zasa poznáme ako podchladenie. Tú môžeme konštatovať vtedy, keď telesná teplota klesne pod 35 stupňov Celzia. V oboch prípadoch môžeme konštatovať, že normálna telesná teplota je v nedohľadne.

Inšpiruj sa: Ako sa zbaviť pocitu ťažkých nôh? Tieto triky musíte poznať!

návaly tepla

Zdroj: Shutterstock®

V ohrození života

Podobne ako podchladenie aj prehriatie tela môže ohroziť ľudský život. Aj preto ho v žiadnom prípade netreba podceňovať. Niektoré ochorenia súvisiace s hypertermiou sú horšie ako iné. Medzi ľahšie prejavy prehriatia tela zaraďujeme miernu únavu, zamdlievanie a kŕče, medzi vážnejšie prejavy sa zasa radí extrémna únava či dokonca mŕtvica. Vážnejšie diagnózy pritom nastávajú vtedy, keď sa telo ohrieva rýchlejšie než sa stíha ochladiť, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť poškodenie mozgu či iných životne dôležitých orgánov. 

Príznaky sa líšia

Keďže hypertermia, ktorá sa radí medzi letné ochorenia, môže vyústiť do rôznych zdravotných ťažkostí, aj jej symptómy sa líšia v závislosti od toho, do akej diagnózy sa preklenie. Mŕtvica z tepla sa prejaví vysokou telesnou teplotou, červenou no suchou pokožkou, ktorá sa nepotí, rýchlym a silným tepom, pulzujúcou bolesťou hlavy, závratmi, nevoľnosťami, dezorientáciou, prípadne stratou vedomia. Ak vás v súvislosti s hypertermiou postihne vyčerpanie organizmu, prejaví sa extrémnym potením, kŕčmi svalov, stratou farby v tvári, slabosťami, únavou, závratmi, bolesťami hlavy, nevoľnosťami či zvracaním až odpadávaním. Kŕče z tepla sa prejavia náhlymi a bolestivými sťahmi svalov v oblasti podruška a končatín.

mŕtvica z tepla

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia je vo vlastných rukách

Dobrou správou je, že k hypertermii vôbec nemusí dôjsť, ak je človek opatrný a v horúčavách sa správa zodpovedne. Najlepšou obranou proti prehriatiu tela je počas najväčšieho tepla zostať vo vnútri, podľa možností v mierne klimatizovanom priestore. Ak však musíte ísť von, pite dostatok tekutín, vyhľadávajte skôr tieň alebo si vyrábajte vlastný, napríklad pomocou slnečníka. Pomôže aj oblečenie z ľahkých a svetlých materiálov, pokrývka hlavy a poskytnutie telu čas na oddych. V prípade, že k niektorej z ľahších foriem hypertermie prišlo, pacient by si mal ľahnúť v klimatizovanom priestore či v tieni, mal by piť dostatok tekutín a telo by mal ochladiť pomocou vlažnej sprchy alebo prikladaním vlhkých obrúskov na zápästie, krk, podpazušie a triesla. Ak máte podozrenie, že ide skôr o ťažší až život ohrozujúci prejav hypotermie, bezodkladne kontaktujte záchrannú službu.

Zaujme ťa: TOP 7 dôvodov, prečo jesť kivi: Kto by si ho mal dopriať i každý deň?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní