Ktorú zeleninu pestovať na balkóne? Dariť sa bude týmto druhom!

Ktorú zeleninu pestovať na balkóne? Dariť sa bude týmto druhom!

Možnosť odtrhnúť si čerstvú zeleninu z vlastnej záhradky je skutočne na nezaplatenie. Mohlo by sa zdať, že jedinci žijúci v panelákoch takúto možnosť dozaista nemajú, teda za predpokladu, že niekde za mestom svoju záhradku predsa len nemajú. Nuž, priestor v byte je skutočne značne obmedzený, no verte, že i tu si viete dopestovať nemálo druhov chutnej zeleniny. Dostatok miesta na menšiu provizórnu záhradku predsa môžete nájsť aj na balkóne. Ak máte väčší balkón, ktorý je zaplnený mnohými vecami, ktoré prakticky nepotrebujete a ani nepoužívate, možno je na čase ho upratať a vyprázdniť a využiť o čosi lepšie.

Okrem osvetleného balkónu budete potrebovať aj kvalitné substráty a vhodné nádoby. Tie by mali byť spravidla väčšie aj dosť hlboké, hlavne pri pestovaní koreňovej zeleniny. Môžete použiť dlhšie obdĺžnikové črepníky, rôzne závesné nádoby, ktoré je možné pripevniť napríklad na zábradlie, či poschodové balkónové kvetináče, ktoré idú do výšky, ušetria miesto na balkóne a zároveň poskytnú veľa miesta na pestovanie zeleniny. No a nakoniec budete potrebovať niečo na zasadenia, buď semienka, alebo zakúpené priesady. A ktoré druhy zeleniny si teda môžeme dopestovať aj na balkóne? Na to sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Ako pomáha eukalyptový olej zdraviu? Tu je 9 tipov na jeho použitie!

pestovanie reďkoviek

Zdroj: Shutterstock®

Reďkovky

Ak ste nováčikom v pestovaní zeleniny na balkóne, začať môžete s reďkovkami. Pestovanie reďkoviek na balkóne je nenáročné a zvládnu to i menej zdatní pestovatelia. Túto chutnú a zdravú zeleninu je vhodné zasadiť do dlhších a primerane hlbokých nádob, v ktorých bude aspoň 10 až 15 centimetrov substrátu. Reďkovku pestujeme zo semienok, ktoré zatláčame do hĺbky asi jeden centimeter. Potrebná je pravidelná zálievka a pomerne slnečné stanovište. Reďkovky veľmi dobre a rýchlo rastú.

Listová zelenina

Ak nemáte až tak slnečný balkón, nezúfajte. Napríklad taká listová zelenina si s obmedzenejším  prístupom k slnečným lúčom dobre poradí. Polotieň zvládne napríklad chutný špenát, hlávkový šalát, kel či rukola. Listovej zelenine postačí aj širšia a plytká nádoba a so zálievkou to rovnako nemusíte preháňať. Už po pár týždňoch si pritom budete môcť otrhať chutné zelené lístočky a použiť ich na prípravu sviežeho zdravého šalátu. Navyše vám budú neustále dorastať.

pestovanie paradajok

Zdroj: Shutterstock®

Paradajky

Medzi obľúbené a často pestované druhy na balkónoch radíme aj červené, sladučké a voňavé paradajky. Voliť môžete rôzne odrody, napríklad aj na základe toho, koľko miesta pre ne máte. Dobrou voľbou sú malé cherry paradajky. Vhodné sú aj rôzne nižšie odrody paradajok, no ideálne je im vždy dopriať nejakú podporu. Pri pestovaní paradajok si však dávajte pozor na to, aby bol substrát výživný. Potrebné bude nielen pravidelné zalievanie, ale i hnojenie a hlavne dostatok slnka.

Mrkva

Mrkva patrí rovnako medzi veľmi zdravé i chutné druhy zeleniny. Obsahuje betakarotén, ktorý sa v našom tele mení na vitamín A, taktiež človeku doplní vitamín C, draslík či vápnik. Neváhajte jej pestovanie preto skúsiť i na balkóne. Vhodné je voliť menšie odrody mrkvy a zároveň sú pri jej pestovaní potrebné hlbšie kvetináče. Mrkva potrebuje vlhký substrát, nie je až tak náročná na živiny. Vhodná je na slnečný balkón, chráňte ju však pred priamymi ostrými slnečnými lúčmi.

pestovanie hrachu

Zdroj: Shutterstock®

Hrášok

Kto by nemiloval čerstvý zelený hrášok práve vylúpaný z odtrhnutého struku? Ak si ho chcete pestovať na balkóne, budete musieť tejto plazivej rastlinke pripraviť nejakú oporu. Môže ísť napríklad aj o sieťovinu pripevnenú na stenu balkóna či nejakú mriežku. Za pár týždňov budete mať peknú zelenú stenu a postupne sa budete môcť tešiť zo strukov. Hrášok nie je až tak náročný na živiny, potrebuje pravidelnú zálievku a slnko. Stačia vám menšie či stredne veľké nádoby. Podobne to môžete skúsiť i s fazuľou.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť špargľu: Toto ste o nej ani netušili!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní