Áno, vysmážanie či fritovanie ani zďaleka nepredstavuje zdravý spôsob úpravy potravín. Práve tepelná úprava pri nižších teplotách prispieva k uchovávaniu dôležitých látok v potravinách. Vysmážané pokrmy naopak zapríčiňujú zvýšený príjem kalórií i tukov. Ich pravidelná konzumácia zvyšuje riziko obezity a rovnako má negatívny vplyv na naše srdce a cievy. Môže prispieť k vysokému cholesterolu aj tlaku či cukrovke 2. typu. Práve preto je dôležité, aby sme konzumáciu smažených jedál znížili na minimum a chutný vysmážaný rezeň si dopriali skôr príležitostne. Ak však aj niečo vysmážame, zvoliť by sme mali pritom vhodný olej!
Spoľahnite sa na odolné oleje
Vyprážanie, smaženie či fritovanie predstavuje úpravu jedla pri vysokých teplotách, a to zvyčajne aj nad 180 °C. Najzdravšie je nevyprážať vôbec, ak to však robíme, je potrebné použiť pri tom správny olej. Oleje, ktoré sú vhodné aj na vysmážanie, sú odolné a neprepaľujú sa. Dôležitý je tu takzvaný bod zadymenia. Je to bod, pri ktorom sa olej začína prepaľovať a rozkladať, pričom môže dochádzať k vzniku mnohých látok škodlivých pre organizmus. Niektoré oleje majú bod prepálenia už pri 150 °C, niektoré začínajú dokonca horieť i skôr. Málo odolné sú najmä oleje s vysokým obsahom cenných nenasýtených mastných kyselín. Ľahko podliehajú oxidácii, rýchlo sa prepália, a preto na tepelnú úpravu potravín nie sú vhodné. Ktoré oleje sú však naopak odolné a je ich možné pri občasnom vyprážaní používať?