Potraviny podobajúce sa na časti tela: Vôbec to nie je náhoda!

Potraviny podobajúce sa na časti tela: Vôbec to nie je náhoda!
  • 29.06.2019
  • Michaela Kožáková

Počuli ste už o tom, že niektoré potraviny sa podobajú na časti ľudského tela? Presne na tie, pre ktoré sú prospešné? Nie, nie je to žiadna lož. Pamätáte si na vetu: „Ste to, čo jete.“ Alebo ako vás rodičia nútili jesť mrkvu? Že vďaka nej budete vidieť aj v tme? Vedecké štúdie preukázali úzke prepojenie medzi potravinami, ktoré jeme a anatómiou nášho tela. Ktoré to sú? Predstavujeme vám jedenásť z nich.

Neprehliadni: Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

Grep

Zdroj: Shutterstock®

Grep

Dužina citrusového ovocia (pomaranče, grepy, citróny) sa nápadne podobá ženským mliečnym žľazám a skutočne napomáha k zdraviu prsníkov a pohybu lymfatických uzlín. Grepy obsahujú látky nazývané limonoidy, ktoré podľa výskumov zabraňujú rastu karcinogénnych buniek v prsníkoch. 

Vlašský orech

Zdroj: Shutterstock®

Vlašský orech

Čo vám napadne pri pohľade na vlašský orech? Ľudský mozog. Nie je to žiadne prekvapenie. Orech „má“ pravú i ľavú hemisféru, záhyby a vrásky. Tento malý zázrak obsahuje vysoké množstvo omega tri mastných kyselín, vitamín B9, E, ktoré podporujú mozgové funkcie. Nedávne štúdie dokázali, že extrakt z orecha je schopný rozbiť proteínové zhluky spojené s Alzheimerovou chorobou.

Hrozno

Zdroj: Shutterstock®

Hrozno

Naše pľúca sú tvorené nespočetným množstvom alveol, ktoré sa tvarom podobajú na strapce hrozna. Strava s pravidelným množstvom červeného čerstvého ovocia znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc. Bobuľky hrozna obsahujú látku proanthokyanidín, ktorá dokáže pomôcť pri alergiách a astme.

Paradajka

Zdroj: Shutterstock®

Paradajka

Keď prekrojíte paradajku, môžete si všimnúť, že má niekoľko častí – ako keby komôrok, ktoré sa podobajú na štruktúru nášho srdca. Vedci prišli na to, že vďaka rastlinnej látke s názvom lykopén, ktorú paradajky obsahujú, sa znižuje riziko ochorení srdca.

Zázvor

Zdroj: Shutterstock®

Zázvor

Zázvor je už po stáročia známy ako liek na žalúdočné problémy, a to od nevoľnosti cez stratu chuti do jedla až po zvracanie. Všimli ste si niekedy, že tento koreň sa tvarovo podobá nášmu žalúdku?

Zeler

Zdroj: Shutterstock®

Zeler

Táto zelenina s dlhými stonkami pripomínajúcimi kosti je potravinou špecificky zameranou práve na podporu pevnosti týchto dôležitých častí nášho tela, a to aj vďaka obsahu silikónu. Zeler je takisto bohatý na kremík. Kosti ho obsahujú 23 %. A koľko ho obsahuje zeler? Je to taktiež 23 %. Náhoda?

Mrkva

Zdroj: Shutterstock®

Mrkva

Jedz veľa mrvy, vždy nám vravievali. Že vraj budeme mať dobrý zrak. A mali pravdu. Plátok mrkvy dokonca aj vyzerá ako oko. Táto oranžová zelenina je okrem betakaroténu plná antioxidantov, kyseliny L-askorbovej, vitamínu K. Takisto znižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti rakovine hrubého čreva, prsníka, pečene a proti starnutiu buniek, ale taktiež zlepšuje trávenie. Mrkva pomáha pri zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj zubov a ďasien. Tak šup, rýchlo zájdite do obchodu a kúpte si z nej aspoň kilo. 

Banán

Zdroj: Shutterstock®

Banán

Dajte si banán, vyčarte si úsmev na tvári a rozveseľte sa. Toto populárne ovocie obsahuje proteín nazývaný tryptofán, ktorý sa po strávení premieňa na serotonín a ten posiela „šťastné“ chemické látky do vášho mozgu. Ak si teda chcete zlepšiť náladu a usmievať sa ako taká opička, dajte si banán.

Avokádo

Zdroj: Shutterstock®

Avokádo

Väčšinou býva avokádo podobné žiarovke, čím sa ponáša na ženskú maternicu. A čuduj sa svete, táto potravina je skvelá pre reprodukčné zdravie. Avokádo je fantastickým zdrojom kyseliny listovej, čo znamená, že pomáha znižovať riziko predrakovinového stavu dysplázie krčka maternice. V skutočnosti výskum ukázal, že ak žena zje jedno avokádo týždenne, v jej tele dochádza k vyrovnávaniu hormónov. Avokádo tiež pomáha zbaviť sa nechcenej pôrodnej hmotnosti a zabrániť rakovine krčka maternice. A tu je ďalšia zvláštna náhoda – trvá presne deväť mesiacov, kým avokádo vyrastie z kvetu na dozreté ovocie.

Mandle

Zdroj: Shutterstock®

Mandle

Máme tu ďalšiu podobnosť. Mandle majú tvar očí. Nie je to náhoda. Tieto orechy obsahujú až 50 % vitamínu E (denná odporúčaná dávka), ktorý je prospešný pre zdravie očí. Niektoré štúdie tiež ukázali, že mandle dokážu pomôcť s kruhmi pod očami a vpadnutými očami. Okrem toho sú plné antioxidantov, proteínov, horčíka, mangánu a ďalších látok prospešných pre náš organizmus. 

Červené víno

Zdroj: Shutterstock®

Červené víno

To najlepšie nakoniec. :) Áno, červené víno je dobré pre náš organizmus. Pozor však, nie liter denne. Tento alkoholický nápoj sa nápadne podobá na našu krv. Červené víno je plné antioxidantov a polyfenolov. Ak si dáte večer za pohár vína, tak preventívne pomáhate svojmu telu predísť krvným zrazeninám, ktoré sú spojené s mŕtvicou, srdcovými chorobami. Okrem toho víno pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu vo vašej krvi. Na zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Stanková 15.07.19 12:16

AS
karma
108.00

príroda je úžasná!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní