Poznáte tieto liečivé účinky mrkvovej šťavy? Pochutnajte si na nej ešte dnes!

Poznáte tieto liečivé účinky mrkvovej šťavy? Pochutnajte si na nej ešte dnes!

Ste fanúšikom mrkvovej šťavy? Ak áno, máte veľké šťastie a ak nie, mali by ste to s ňou predsa len skúsiť. Pýtate sa prečo? Poctivá mrkvová šťava je predsa plná úžasných živín a látok, ktoré naše telo jednoducho potrebuje. Okrem toho má blahodarný vplyv na celý kardiovaskulárny systém, a to vďaka tomu, že napomáha bojovať proti vysokému cholesterolu aj krvnému tlaku. A čo viac ešte dokáže? Aké sú účinky mrkvovej šťavy aj ako si ju pripraviť v pohodlí domova sa dozviete v nasledujúcom článku!

Radi chrumkáte mrkvu?

Mrkva obyčajná z čeľade mrkvovité patrí medzi najznámejšie a najmä v Európe či Severnej Amerike aj najrozšírenejšie poľnohospodárske kultúrne plodiny. Je to naša typická koreňová zelenina, ktorá má nezastupiteľné miesto v nedeľnom vývare. Vedeli ste však o tom, že jej domovinou je údajne oblasť južnej Ázie, napríklad i okolie Iránu či Pakistanu? V týchto miestach dokonca dodnes prežívajú aj jej divorastúci zástupcovia. Až do západnej Európy sa dostala pravdepodobne v 12. storočí.

Mrkva je charakteristická príjemne aromatickými silno strihanými listami a zvyčajne oranžovým koreňom kuželovitého tvaru, ktorý je určený na konzumáciu. Rozličné odrody mrkvy však majú aj červenkastú farbu, dokonca žltú, čiernu alebo bielu. Na koniec ešte môžeme zmieniť, že mrkva patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré sa skutočne oplatí jesť varené. Vďaka tepelnej úprave sa totižto cenné karotény, ktoré sú v nej ukryté, ľahšie vstrebávajú do celého organizmu. 

Pozri aj: Energetické nápoje a ich vplyv na zdravie: Sú naozaj škodlivé?!

recept na mrkvovú šťavu

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si z nej domácu šťavu!

Pri nákupe mrkvovej šťavy v obchode musíte dávať veľký pozor na kvalitu produktu. Vyhýbajte sa šťavám s vysokým množstvom pridaného cukru či konzervačnými a ďalšími nežiaducimi látkami. Ak chcete mať istotu, že svojmu telu dávate určite zdravú mrkvovú šťavu, pripravte si ju jednoducho doma. Postačí vám na ňu približne 0,5 kg mrkvy, 250 g cukru, napríklad i trstinového alebo iného obľúbeného zdravšieho sladidla, 10 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč a 1,5 l vody. Zeleninu umyte, ošúpte, nakrájajte a vhoďte ju do hrnca s vodou. Varte približne 20 minút.

Následne ošúpte pomaranč, umyte pod teplou tečúcou vodou a pokrájaný ho na ďalších 20 minút dajte variť k mrkve. Po dovarení zmes rozmixujte pomocou tyčového mixéra. V druhom hrnci si pripravte sirup z vody, kyseliny citrónovej a cukru. Keď začne hustnúť, pridajte do neho mrkvovú zmes a na záver to všetko spolu vymixujte. Domácu šťavu môžete uchovávať v chladničke asi 5 dní, prípadne ju môžete sterilizovať a dlhodobo uskladniť. Budete ju tak mať vždy poruke, kedykoľvek na ňu dostanete chuť.

mrkvová šťava

Zdroj: Shutterstock®

Ako pôsobí mrkvová šťava na náš organizmus?

A prečo vlastne zaradiť mrkvovú šťavu do jedálnička, respektíve pitného režimu? Už v jednom pohári tejto chutnej tekutiny totiž svojmu telu doplníte také množstvo vitamínov a iných cenných látok, ako keby ste schrúmali hneď niekoľko kusov zeleniny. V tejto šťave sa ukrýva vláknina, luteín, kyselina pantoténová aj listová. Okrem toho vám doplní vitamíny C, E aj K či množstvo minerálnych látok, ako sú napríklad horčík, vápnik, fosfor alebo zinok.

Mrkvová šťava podporuje imunitný systém človeka, detoxikuje organizmus a napomáha ochraňovať bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Pravidelná konzumácia tohto chutného nápoja tiež predstavuje jednu z foriem prevencie pred civilizačnými a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Je totiž užitočná pri problémoch s vysokým krvným tlakom či cholesterolom. Okrem toho pôsobí upokojujúco na nervový systém a má močopudné účinky, čiže dokáže podporiť vylučovanie nadbytočnej vody z tela. Nakoniec pozitívne pôsobí aj na tráviacu sústavu či pokožku tela. 

Odporúčame: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní