Prečo piť paradajkovú šťavu každý deň? Pomôže vám s týmito neduhmi!

Prečo piť paradajkovú šťavu každý deň? Pomôže vám s týmito neduhmi!

Pochutnali by ste si na paradajkovej šťave, alebo radšej zvolíte nejakú ovocnú, napríklad z čerstvých pomarančov či jabĺk? Pravdou je, že mnohí uprednostnia skôr sladšie alebo kyslejšie ovocné šťavy ako tie zeleninové. To je však rozhodne chyba! Počuli ste už o účinkoch paradajkovej šťavy? 

Chutné rajčiny sú zdrojom kyseliny listovej aj pantoténovej, vitamínov A, C či E aj minerálnych látok, akými sú napríklad draslík, horčík, zinok či železo. Sú teda skvelou potravinou na prípravu šťavy, ktorá má nielen antioxidačné účinky, ale tiež prečistí tráviaci trakt a dodá telu energiu. 

A dokáže toho ešte oveľa viac. Prečo piť paradajkovú šťavu pokojne aj každý deň vám povieme v nasledujúcom článku! Aké sú účinky paradajkovej šťavy? Pre koho je užitočná paradajková šťava? Čo paradajková šťava obsahuje?

Pozri aj: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

účinky paradajkovej šťavy

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje paradajkový džús?

Okrem toho, že vám paradajková šťava doplní celý rad vitamínov a minerálnych látok, je tiež zdrojom vlákniny a bielkovín. Taktiež obsahuje cholín, ktorý podporuje dobrý spánok a odolnosť voči stresu a luteín patriaci medzi karotenoidy s antioxidančnými účinkami.

Jednou z najcennejších látok je lykopén. Je to antioxidantná zlúčenina, ktorá dáva paradajkám ich charakteristickú červenú farbu. Lykopén je spojený s ochranou pred oxidačným stresom, protirakovinovými účinkami a podporou zdravia srdca.

Prečo si dopriať pohár paradajkovej šťavy?

Pravidelným pitím paradajkovej šťavy v prvom rade posilníte svoj imunitný systém a ľahšie tak ochráni svoje telo pred mnohými ochoreniami. Tento nápoj má tiež výrazné detoxikačné účinky a antiseptické účinky. Taktiež má močopudné účinky, vďaka čomu vplýva na prečistenie močových ciest.

Ďalšie účinky na zdravie:

  • paradajková šťava je nápomocná pri odstraňovaní toxínov aj nadbytočnej vody z tela,
  • poradí si s vysokým cholesterolom (ak máte vysoký cholesterol, mala by mať vo vašom pitnom režime, respektíve jedálničku, pevné miesto),
  • dopomôže k pravidelnej stolici (má pozitívny vplyv na celý tráviaci trakt),
  • vďaka dennej dávke poctivo pripravenej paradajkovej šťavy tiež podporíte dobrú kvalitu pokožky, nechtov a vlasov,
  • okrem toho tento nápoj v tele potláča zápaly, ktoré môžu byť príčinou rozvoja viacerých chronických ochorení.

Odporúčame: Ako prestať s ohrýzaním nechtov? Pomôžu tieto tipy a triky!

šťava z paradajok

Zdroj: Shutterstock®

Ako paradajkový džús využiť zvonka?

Myslíte si, že paradajkovú šťavu môžete len piť? Tak v tom prípade ste na veľkom omyle. My vám dáme hneď niekoľko tipov na jej nevšedné použitie.

  • V prvom rade ju môžete využiť na boj proti zelenkastému nádychu vlasov, ktorý môže trápiť najmä blondínky či ženy s bledými vlasmi po kúpaní v bazénoch s chlórovou vodou. Vlasy si opláchnite paradajkovou šťavou, zabaľte ich do potravinárskej fólie a nechajte pôsobiť aspoň 15 až 20 minút. Následne vlasy umyte obľúbeným šampónom.
  • Šťava z paradajok je tiež účinným pomocníkom pri starostlivosti o mastnú pleť. Pomocou kozmetického tampónu ju naneste na pleť, nechajte chvíľu pôsobiť a potom zmyte vlažnou vodou.
  • Paradajková šťava je nakoniec skvelým pohlcovačom pachov v domácnosti. Ak máte plastové nádoby, ktoré často používate a ktoré už takto trochu zapáchajú, neváhajte ich poumývať v šťave z rajčín. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom nádoby vyumývajte klasickým saponátom a vysušte. Nakoniec ich nechajte na pár dní v mrazničke a keď ich vyberiete von, zápach bude už len minulosťou.
  • Paradajkovou šťavou tiež môžete umyť páchnucu chladničku.

Odporúčame: Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C? Toto je 5 typických prejavov!

recept na paradajkovú šťavu

Zdroj: Shutterstock®

Domáci paradajkový džús vs. šťava z obchodu

Otázkou nakoniec zostáva, či sa spoliehať na paradajkovú šťavu z obchodu, alebo si ju radšej pripraviť v pohodlí domova. Pravdou je, že kúpiť niečo v obchode, je asi oveľa pohodlnejšie, ako si to prácne vyrábať.

Mnohé kupované šťavy však obsahujú veľké množstvo cukru, konzervantov či iných látok. Pri kúpe si teda dávajte pozor a dôkladne študujte zloženie uvedené na obale produktu. Ak si však paradajkovú šťavu pripravíte doma, budete presne vedieť, čo sa v nej nachádza. A ako na to? Príprava vôbec nie je náročná

Domáca príprava paradajkovej šťavy

Na paradajkovú šťavu budete potrebovať v prvom rade kvalitné paradajky. Spoľahnite sa skôr na domáce zo záhradky alebo od overených dodávateľov. Okrem toho si na dochutenie pripravte trochu cukru, soli a prípadne aj kyseliny citrónovej.

Približne pol kilogramu rajčín umyte a nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci k nim pridajte po malej lyžičke soli aj cukru a trošku kyseliny citrónovej. Následne varte, až kým sa paradajky poriadne nerozvaria. Nezabúdajte ich pravidelne premiešavať, môžu sa totiž pripáliť.

Nakoniec zmes rozmixujte, aby vám vznikla hladká tekutá konzistencia. A skvelá, ale najmä zdravá paradajková šťava je hotová!

Článok aktualizovaný 5.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní