Preháňadlo ako tajomstvo štíhlosti? Na čaj Senna si dajte pozor!

Preháňadlo ako tajomstvo štíhlosti? Na čaj Senna si dajte pozor!

Keď sa povie čaj Senna najviac ľudí si pravdepodobne predstaví prírodné laxatívum alebo pomerne účinný spôsob, ako sa zbaviť zápchy. Tento čaj, ktorý sa vyrába z listov žltokvetého stromu slúžil naozaj už v tradičnom bylinkárstve ako preháňadlo a stimulant a táto hlavná funkcia mu zostala až dodnes. Čaj Senna sa však spomína aj v kontexte s detoxikáciou a chudnutím, a tu už bijú odborníci na poplach. Prečo si treba dať na tento čaj pozor?

Lieči zápchu

Čaj Senna sa úplne najčastejšie využíva na stimuláciu pohybu čriev a s tým spojenú liečbu zápchy. Aj preto je Senna ako taká využívaná ako prísada v mnohých laxatívach, ktoré sú dostupné na trhu ako voľnopredajné produkty. V súvislosti s jej vyprázdňovacím účinkom sa čaj zo Senny používa aj pri príprave na kolonoskopický zákrok či pri liečbe symptómov hemoroidov.

Odporúčame: TOP bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

ako pôsobí čaj Senna

Zdroj: Shutterstock®

Na chudnutie či detox?

Oveľa kontroverznejšie je však využitie čaju Senna a Senny ako prísady v najrôznejších detoxikačných produktoch a v produktoch predávaných ako prípravky na chudnutie. Využívanie laxatív ako takých za účelom dosiahnutia štíhlejšej postavy podľa odborníkov nie je zdravé a môže viesť k vážnym zdravotným ťažkostiam, najmä k náchylnosti na vznik niektorej z vážnych porúch stravovania sa. Okrem toho odborníci upozorňujú na to, že neexistuje vedecký dôkaz o tom, že by Senna naozaj telo detoxikovala, prečisťovala či dokonca pôsobila ako tajomstvo štíhlej postavy.

ako vyliečiť zápchu

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na predávkovanie

V prípade, že čaj Senna alebo prípravky s obsahom Senny používate za akýmkoľvek účelom, pamätajte si, že táto látka by sa mala používať iba krátkodobo s cieľom vyliečiť zápchu, a to nie dlhšie ako 7 po sebe nasledujúcich dní podľa dávkovania uvedeného na obale produktu. Jej dlhodobým užívaním riskujete závislosť od laxatív či dokonca trvalé poškodenie pečene. Dajte si pozor najmä na vedľajšie účinky, ktoré zahŕňajú bolesť brucha, hnačky a nevoľnosti. Senna nie je vhodná pre tehotné a dojčiace matky ani pre deti do 12 rokov.

Inšpiruj sa: Najužitočnejšie rady a tipy pre psychické a fyzické zdravie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní