Prejavy nedostatku tukov v strave: Nevyhýbajte sa im, inak hrozia problémy!

Prejavy nedostatku tukov v strave: Nevyhýbajte sa im, inak hrozia problémy!

Tukov sa mnohí jedinci takmer až boja. Pozerajú sa na ne veľmi negatívne a snažia sa ich podiel v jedálničku minimalizovať. Pravdou však je, že tuky, rovnako ako aj sacharidy a bielkoviny, radíme medzi základné zložky potravy. Ich nedostatok sa môže prejaviť viacerými zdravotnými problémami. Samozrejme, oddeľovať musíme zdravé tuky od tých nezdravých, ktoré nášmu telu skôr škodia. Kým nasýteným mastným kyselinám by sme sa vyhýbať mali, mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny sú pre nás nesmierne dôležité. Prečo potrebujeme tuky? Nuž, sú pre nás zdrojom energie, potrebuje ich náš nervový systém a rovnako vplývajú na kvalitu pokožky. 

1. Psychické ťažkosti

Ako sme už spomenuli vyššie, zdravé tuky sú veľmi dôležité pre správnu funkciu nervového systému človeka. Nachádzajú sa v nervových tkanivách a majú význam pri prenose nervových vzruchov. Dlhodobý deficit tukov môže viesť k zhoršeniu schopnosti sústredenia sa, zníženiu kognitívnych schopností aj nadmernej psychickej únave. Príznakom môžu byť i zmeny nálad a zhoršená pamäť. Ak chcete urobiť pre svoj mozog maximum a podporiť jeho zdravie do vysokého veku, dajte si záležať na pravidelnom prísune zdravých tukov.

Bude vás zaujímať: 7 dôvodov, prečo jesť repu: Tieto účinky cvikly vás prekvapia!

suchá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

2. Problémy s pokožkou

Deficit tukov sa pomerne rýchlo odrazí aj na kvalite kože, nechtov a vlasov. Typickým prejavom je suchá a šupinatá pokožka, ktorá stráca svoju elasticitu. Rovnako môžu byť prejavom veľmi suché vlasy, ktoré majú sklon nadmerne vypadávať. Podobne môže jedinec zaznamenať i zhoršenú kvalitu nechtov. V prípade, že túžite po zdravo a mladistvo vyzerajúcej pokožke, krásnych vlasoch a dlhých nechtoch, do jedálnička zaraďte rozličné zdroje zdravých tukov, a to napríklad morské ryby, oriešky i semená.

3. Chýbajúce vitamíny

Nedostatok zdravých tukov v strave môže ďalej viesť aj k deficitu mnohých vitamínov. Ako je to možné? Vitamíny totiž delíme na tie, ktoré sú rozpustné vo vode a tie, ktoré sú rozpustné v tukoch. Tuky sú konkrétne nevyhnutné pre absorpciu vitamínov A, D, E a K. Všetky spomenuté vitamíny napĺňajú v našom tele mnohé dôležité funkcie a ich nedostatok podnecuje rozvoj ďalších zdravotných problémov. Tieto vitamíny tak nestačí len prijímať prostredníctvom pestrej stravy, ale dôležité je podporiť ich absorpciu tým, že v našom jedálničku sú i viaceré zdroje tukov.

problémy s menštruáciou

Zdroj: Shutterstock®

4. Narušenie menštruačného cyklu

Tuky sú nenahraditeľné pre mnohé základné hormóny ľudského tela. Ak telu chýbajú práve tieto základné živiny, môže to viesť až k hormonálnej nerovnováhe, pričom sa v tele narúša hladina estrogénu i testosterónu. V prípade žien to môže spôsobiť až narušenie menštruačného cyklu. Menštruácia býva buď nepravidelná, alebo úplne vypadne. Problémy s hormónmi môžu v konečnom dôsledku negatívne vplývať i na zdravie kostí, u ktorých je v takomto prípade vnímané zvýšené riziko rozvoja osteoporózy.

5. Nízky HDL cholesterol

Zvýšený LDL cholesterol je rizikovým faktorom mnohých srdcovo-cievnych ochorení. Naopak, HDL cholesterol je pre naše zdravie veľmi prínosný, pretože okrem iného dokáže i minimalizovať škody, ktoré cholesterol s nízkou hustotou napácha. Ak však človek neprijíma dostatok zdravých tukov, hladina HDL cholesterolu môže byť znížená. Postihnutý môže mať navyše zvýšenú hladinu triglyceridov v krvi, čo je rovnako nežiaduce. Toto sú však prejavy nedostatočného príjmu zdravých tukov, ktoré na svojom tele viac-menej nespozorujeme a je ich možné odhaliť len pri vyšetrení. Čo však človek môže spozorovať, je ďalej nadmerná únava, neustály hlad i stále pocity chladu. Tuky sa totiž podieľajú na tvorbe podkožného tuku, ktorý plní funkciu tepelnej izolácie.

Odporúčame: Príznaky nedostatku vápnika: Takto nám telo naznačuje jeho deficit!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní