TOP 7 dôvodov, prečo jesť černice: Ako dokážu ovplyvniť naše zdravie?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť černice: Ako dokážu ovplyvniť naše zdravie?

Chutné černice predstavujú svieže letné bobuľové ovocie. Ide o tmavočervené až čiernofialové plody ostružiny černicovej, čo je ker z čeľade ružovité. Spravidla dozrievajú od júna do augusta, takže si ich môžeme čerstvé vychutnávať najmä počas leta. A verte, že sa ich rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Obsahujú množstvo živín, vitamínov či látok s antioxidačnými vlastnosťami. Pozitívne vplývajú na trávenie, nervový systém, srdce i oči. Prečo sú černice vítanou súčasťou každého jedálnička, sa dozviete v nasledujúcom článku!

1. Sú zdrojom vlákniny

V prvom rade musíme spomenúť, že černice sú skutočne plné látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Obsahujú napríklad slušnú dávku vlákniny, vďaka čomu podporujú optimálne fungovanie tráviaceho systému. Vláknina je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Spomenúť však môžeme i to, že odvar z černicových listov je veľmi nápomocný pri rôznych tráviacich ťažkostiach, napríklad pri hnačkách či kolikách.

Odporúčame: Sú éčka nebezpečné? Pozor, nájdu sa medzi nimi aj výnimky!

vitamíny v černiciach

Zdroj: Shutterstock®

2. Ukrývajú flavonoidy

Tak ako iné druhy bobuľového ovocia, aj chutné černice sú bohaté na cenné flavonoidy, a to napríklad na látky zo skupiny antokyánov. Tieto látky sú charakteristické svojimi silnými antioxidačnými účinkami. Podieľajú sa na ochrane buniek pred škodlivým pôsobením voľných radikálov, vďaka čomu napomáhajú znižovať riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení, napríklad onkologických či srdcovo-cievnych chorôb. Pôsobia protizápalovo a majú priaznivý vplyv na naše cievy či imunitu.

3. Telu doplnia mnohé vitamíny a minerály

Černice sú, samozrejme, i zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Toto ovocie je bohaté na dôležitý vitamín C, taktiež obsahuje vitamíny E a K či viaceré vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú i riboflavín. Černice ďalej telu doplnia mangán, draslík, vápnik, horčík, fosfor či zinok. Nedostatok menovaných látok v organizme sa ľahko môže prejaviť rôznymi zdravotnými komplikáciami, preto treba dbať na ich dostatočný prísun.

účinky černíc

Zdroj: Shutterstock®

4. Priaznivo vplývajú na imunitný systém

Miska čerstvých lahodných černíc predstavuje skvelý spôsob, ako posilniť svoju imunitu. Vďaka svojmu zloženiu, v ktorom nájdeme mnohé vitamíny či minerálne látky, napomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu, aby bolo telo lepšie chránené pred infekciami. V černiciach nájdeme napríklad slušnú dávku dôležitého vitamínu C, ktorý je okrem podpory funkcie imunitného systému charakteristický aj svojim antioxidačným pôsobením.

5. Podporujú zdravie očí

Konzumáciou černíc môžeme podporiť i zdravie očí a funkciu zraku. V chutných ovocných plodoch sa totiž okrem iného ukrýva aj luteín, ktorý radíme medzi karotenoidy. Toto žltooranžové farbivo pôsobí ako silný antioxidant, pričom sa vo veľkom množstve ukrýva i v našom oku, a to v takzvanej makule, ktorá je centrom naostrejšieho videnia. Luteín chráni oči pred oxidačným poškodením, filtruje škodlivé modré svetlo a preventívne pôsobí proti degeneratívnym zmenám na sietnici či šedému zákalu.

vplyv černíc na pleť

Zdroj: Shutterstock®

6. Prospievajú i pleti

Černice prospievajú nielen našim cievam či očiam, ale i pokožke. Obsahujú množstvo látok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie a krásu našej pleti. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením v dôsledku škodlivého vplyvu voľných radikálov a spomaľujú proces starnutia. Silným antioxidantom v černiciach je i vitamín E. Ako sme spomínali už vyššie, v tomto ovocí nájdeme aj vitamín C, ktorý podporuje dobré hojenie rán i produkciu dôležitého kolagénu. Ten okrem iného zabezpečuje i pružnosť a pevnosť pokožky.

7. Napomáhajú k správnej funkcii nervov

Nakoniec ešte môžeme spomenúť, že černice majú priaznivý vplyv aj na nervový systém človeka. Je to i vďaka horčíku, ktorý vedia tieto bobule doplniť nášmu telu. Horčík prispieva k správnej funkciu nervov i k psychickej pohode. Dostatok tohto minerálu zabezpečuje zlepšenie psychického stavu a zvyšuje odolnosť organizmu voči škodlivým účinkom nadmerného stresu. Taktiež sa zúčastňuje na nervovo-svalovej dráždivosti.

Odporúčame: Doplnia živiny i podporia trávenie. Aké sú účinky ľanových semien?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní