TOP 7 dôvodov, prečo jesť kvaku: Ak ju nepoznáte, napravte to!

TOP 7 dôvodov, prečo jesť kvaku: Ak ju nepoznáte, napravte to!

Poznáte kvaku? Ide o druh zeleniny, no nie veľmi známy. Zároveň však nejde o žiadnu novo vyšľachtenú zeleninu, práve naopak. Prvé zmienky o vzniku a využívaní tejto zeleniny možno hľadať už v 15. či 16. storočí, pričom pôvodom je pravdepodobne zo severu Európy. Táto koreňová zelenina bola tak už oddávna využívaná ako zelenina, taktiež ako krmovina. Ide v podstate o kríženca viacerých zeleninových druhov, najmä kalerábu a repy. Kvaka je charakteristická jedlou buľvou, ktorá má zvonka podľa konkrétneho kultivaru žltú až hnedastú, fialkovú či čiernu farbu, zvnútra spravidla bielu. Na túto zeleninu sa rokmi zabudlo, no v dnešnej dobe si opäť získava fanúšikov. Nájsť je ju možné vo väčších supermarketoch, u miestnych pestovateľov a taktiež nie je problém si ju vypestovať vo vlastnej záhrade. Prečo sa ju oplatí zaradiť do jedálnička?

Je zásobárňou živín

Z kvaky sa v prvom rade vyplatí variť preto, lebo dokáže nášmu telu doplniť mnohé potrebné živiny. Obsahuje menšie množstvo bielkovín, sacharidov a hlavne veľa vlákniny. Tuk v nej takmer nenájdeme. Zato je bohatá na viaceré vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Je napríklad zásobárňou vitamínov C aj K, obsahuje i niektoré vitamíny skupiny B, ďalej draslík, fosfor, horčík, železo, selén či vápnik. 

Odporúčame: Ako si doplniť niacín? Spoznajte najbohatšie potravinové zdroje!

koreňová zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Zmierňuje tráviace problémy

Konzumáciou kvaky je možné podporiť dobré trávenie a činnosť tráviaceho systému. Je to hlavne i vďaka obsahu vlákniny, ktorá je dôležitá z hľadiska funkcie čriev. Kvaka podporí prečistenie tráviaceho traktu, peristaltiku čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Do jedálnička sa ju oplatí zaradiť pri rôznych tráviacich problémoch, hlavne pri nepravidelnom vyprázdňovaní a zápche, taktiež je dobrým pomocníkom pri otravnom nadúvaní a plynatosti. 

Posilňuje imunitu

Ako bolo vyššie zmienené, táto koreňová zelenina patrí aj medzi zdroje vitamínu C. A tohto vitamínu obsahuje značné množstvo, konkrétne okolo 25 mg na stogramovú porciu. Pre porovnanie, denné odporúčané množstvo tejto látky je u bežného zdravého dospelého jedinca v rozmedzí od 75 do 130 miligramov. Vitamín C je pritom nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a dobrú odolnosť organizmu voči vírusovým a infekčným ochoreniam. Céčko je tiež silným antioxidantom. 

účinky kvaky

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje zdravie kostí a kĺbov

Kvaka obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre dobrý stav a kvalitu kostí aj kĺbov. Podporuje tvorbu kostného aj kĺbového tkaniva. Je napríklad zdrojom vápnika, ktorého dostatok prispieva k prevencii osteoporózy aj zeleniny. Kvaka taktiež priaznivo vplýva na hladinu kyseliny močovej v krvi, preto sa ju do jedálnička odporúča zaradiť pri dne. Pri tomto ochorení dochádza k ukladaniu kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch, čo spôsobuje rôzne ťažkosti. V rámci tradičnej medicíny sa kvaka dokonca využíva vo forme obkladov na zmiernenie opuchov kĺbov.

Podporuje správnu hladinu krvného tlaku

Kvaka je bohatá na draslík, ktorý má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku. Potreba draslíka pre tela rastie spolu so rastúcim množstvom prijatého sodíka. Nadmerný prísun sodíka, napríklad v dôsledku nadmerného solenia, často v kombinácii s nedostatkom draslíka vedie k vysokému tlaku. Skrátka, čím viac sodíka prijímame, tým viac draslíka potrebujeme. Draslík vo všeobecnosti hrá dôležitú rolu v prevencii vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Kvaku je vhodné konzumovať aj pri vysokom cholesterole a pre ľudí, ktorý si strážia hladinu cukru v krvi, tiež môže byť dobrou náhradou zemiakov. 

pečené kvaka

Zdroj: Shutterstock®

Je nápomocná pri diéte

Ak práve pracujete na znížení telesnej hmotnosti, verte, že kvaka je vo vašom jedálničku viac než vítaná. Ide o zdravú zeleninu s takmer zanedbateľným množstvom tukov, ktorá rovnako obsahuje minimum kalórií. Stogramová porcia kvaky nemá ani 40 kalórií. Zároveň obsahuje vlákninu, takže má nielen priaznivý vplyv na trávenie, ale prispieva aj k dobrému zasýteniu, čím chráni pred skorými návalmi hladu.

Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi

Veľkou výhodou kvaky je aj možnosť rôznorodého spracovania a využitia, takže si ju môže človek vždy vychutnať inak. Uplatnenie nájde podobne ako kaleráb, zeler či reďkovka. Jej chuť je mierne korenistá a pikantná. Surová sa hodí do šalátov, podobne sa dokonca dajú konzumovať aj jej mladé listy. Kvaku je však možné využiť ako náhradu zemiakov. Pripravte z nej pyré či pečené hranolčeky. Taktiež je vhodná do polievok alebo rôznych zapekaných pokrmov. Pokojne z nej môžete pripraviť placky alebo gratinovať so smotanou. Čomu dáte prednosť?

Odporúčame: Aké sú prejavy histamínovej intolerancie? Toto treba o nej vedieť!

Aktualizovaný článok: 24.1.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 05.04.21 19:18

karma
100.00

Kvaku poznám no jedla som ju keď som bola malá maminka varievala polievku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní