TOP bylinky na zvýšenie tvorby mlieka: Ktoré by mali dojčiace matky užívať?

TOP bylinky na zvýšenie tvorby mlieka: Ktoré by mali dojčiace matky užívať?

Materské mlieko je pre novorodenca veľmi dôležité a prakticky nenahraditeľné a ak má žena po pôrode tú možnosť dojčiť, je to to najlepšie, čo pre svoje dieťa môže urobiť. Materské mlieko poskytuje bábätku potrebnú výživu, podporuje budovanie imunity a celkovo má priaznivý vplyv na jeho zdravie. Veľmi častým problémom v spojitosti s dojčením, ktorý potrápi mnoho žien, je nedostatok materského mlieka, hoci len prechodný. Existuje viacero spôsobov, ako podporiť tvorbu tejto vzácnej tekutiny, pričom veľkým pomocníkom sú aj mnohé tradičné overené bylinky. V dnešnom článku sa pozrieme hneď na šesť bylín, ktoré majú priaznivý vplyv na laktáciu. 

Jastrabina lekárska

Medzi najznámejšie liečivé bylinky, ktoré sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny využívajú na podporu tvorby materského mlieka, patrí v prvom rade jastrabina lekárska, latinsky Galega officinalis. Táto bylina je častou súčasťou čajových zmesí, ktoré sú určené na riešenie problémov s nedostatočným vylučovaním mlieka. Jastrabina je však veľkým pomocníkom pri mnohých ďalších neduhoch a zdravotných ťažkostiach. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, taktiež podporuje procesy trávenia, pričom napomáha odstraňovať rôzne zažívacie ťažkosti, napríklad plynatosť.

Odporúčame: Už ste skúsili konopný čaj? Objavte jeho jedinečné účinky!

fenikel

Zdroj: Shutterstock®

Fenikel obyčajný

Fenikel obyčajný, latinsky Foeniculum vulgare, je veľmi známa liečivá rastlinka. Feniklový čaj je osožný pri liečbe rozličných zdravotných problémov. Upraví zlé trávenie a odstráni nadúvanie, potláča menštruačné kŕče, odstraňuje z tela nadbytočnú vodu a pri použití zvonka napomáha pri očných zápaloch. Rovnako ho radíme medzi to málo byliniek, ktoré účinne podporujú tvorbu materského mlieka. Táto bylinka má navyše blahodarný vplyv aj na trávenie dojčiat a môže pomôcť pri detských kolikách. Použitie bylinky je v tomto prípade vhodné prekonzultovať s lekárom. 

Bedrovník anízový

Aj bedrovník anízový, latinsky Pimpinella anisum, ktorému sa ľudovo často hovorí aníz, účinne podporuje laktáciu u dojčiacich žien. Aníz, podobne ako predchádzajúci fenikel, vo všeobecnosti podporuje sekréciu žliaz v ľudskom organizme. Na liečebné účely sa z rastliny využívajú plody, ktoré rovnako priaznivo vplývajú na vylučovanie tráviacich enzýmov. Bedrovník podporuje funkciu čriev, taktiež činnosť obličiek a dýchanie.

benedikt lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Benedikt lekársky

Ako ďalší môžeme spomenúť aj benedikt lekársky, latinsky Cnicus benedictus, ktorý taktiež podporuje tvorbu materského mlieka. Z bylinky sa od jari do jesene zberajú listy, respektíve vňať. Droga obsahuje množstvo účinných látok, napríklad rozličné triesloviny, organické kyseliny či minerálne látky. Benedikt našiel uplatnenie pri riešení mnohých neduhov zvonka i zvnútra. Vnútorne sa bylinka užíva pri problémoch s laktáciou, nechutenstve, nadúvaní či ochoreniach žlčníka. Zvonka napomáha prečisťovať rany, podporuje hojenie vyrážok a vo forme sedacieho kúpeľa je využívaný pri hemoroidoch. 

Kôpor voňavý

Súčasťou čajových zmesí na podporu laktácie u dojčiacich žien býva aj kôpor voňavý, latinsky Anethum graveolens. Táto aromatická bylinka rovnako podporuje tvorbu nenahraditeľného materského mlieka, pričom sa často využíva v kombinácii so spomínaným anízom či jastrabinou. Prechádza do materského mlieka a napomáha tlmiť bolesti brucha u dojčiat. Kôpor pôsobí aj močopudne a tonizuje sliznicu žalúdka. V tradičnej ľudovej medicíne sa taktiež využíva na podporu chuti do jedla a zlepšenie či úpravu trávenia. Priaznivo vplýva i na horné dýchacie cesty a spánok.

senovka

Zdroj: Shutterstock®

Senovka grécka

Ako poslednú môžeme spomenúť ešte senovku grécku, latinsky Trigonella foenum. Jej mleté semienka je rovnako možné použiť na prípravu záparu na vnútorné použitie. Senovka výrazne stimuluje tvorbu materského mlieka, pričom sa na tento účel najčastejšie používa v kombinácii so spomínaným benediktom lekárskym. Okrem toho uľahčuje vykašliavanie, pomáha znižovať hladiny krvného cukru, zmierňuje nadúvanie aj hnačky a zlepšuje činnosť čriev. Okrem toho je senovka radená medzi prírodné afrodiziaká a u mužov má blahodarný vplyv na hormonálnu sústavu. Používa sa na podporu libida.

Pozri aj: Najlepšie bylinky na horúčku: Ktoré dokážu nahradiť aj lieky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní