TOP potraviny znižujúce krvný tlak: Čo zaradiť do jedálnička?

TOP potraviny znižujúce krvný tlak: Čo zaradiť do jedálnička?

    • Zdieľaj:
  • 0

O vysokom krvnom tlaku, respektíve hypertenzii, sa neraz hovorí ako o tichom zabijakovi. Vysoký tlak nebolí, je nenápadný, no môže napáchať obrovské škody. S týmto zdravotným problémom v súčasnosti bojuje značná časť populácie. Radíme ho medzi takzvané civilizačné ochorenia, na rozvoji ktorých sa významne podieľa aj spôsob stravovania, stres a celkovo životný štýl ľudí. Vysoký krvný tlak môže zvyšovať riziko rozvoja závažných srdcovo-cievnych ochorení, ktoré dnes patria medzi najčastejšie príčiny smrti. Hypertenzia môže okrem iného viesť k infarktu srdca alebo cievnej mozgovej príhode. Jej liečbu preto neradno podceňovať.

Okrem liekov môže byť pri liečbe vysokého krvného tlaku veľmi nápomocná aj vhodne zvolená strava. Srdcu a cievam by sme prostredníctvom správnych potravín mali dopriať v prvom rade dostatok draslíka, ktorý je dôležitý pre správnu úroveň krvného tlaku. V jedálničku sú tiež vítané zdroje horčíka, vápnika, zdravých tukov či vitamínu C. Všetky dôležité látky a živiny môžeme získať práve vďaka pestrej strave. Ktoré potraviny je vhodné zahrnúť do stravy pri problémoch s vysokým krvným tlakom? Ktoré pomôžu tlak normalizovať?

Odporúčame: Čo je katechín a aké sú jeho účinky? Objavte jeho silu!

banány

Zdroj: Shutterstock®

Banány

Skvelým pomocníkom v boji proti vysokému tlaku sú banány. Sú bohaté na draslík a naopak majú nízky podiel sodíka, čo je pre správny krvný tlak veľmi dôležité. Dostatočný príjem draslíka tiež prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení, vrátane infarktu. V banánoch však nájdeme aj dostatok dôležitého horčíka. Nielen pri problémoch s hypertenziou si jeden banán doprajte pokojne aj každý deň. Účinne ním podporíte i trávenie.

Ovsené vločky

Súčasťou stravy pri liečbe hypertenzie by tiež mali byť ovsené vločky. Tie sú opäť plné minerálov a vitamínov, ktoré pomáhajú normalizovať hladinu krvného tlaku, no rovnako telu doplnia značné množstvo vlákniny, vďaka čomu majú priaznivý vplyv aj na pravidelné vyprázdňovanie či hladinu cholesterolu. Vločky ani zďaleka nie sú vhodné len na prípravu ovsenej kaše. Môžete z nich piecť alebo ich použiť na zdravé zahusťovanie pokrmov.

Cibuľová zelenina

Do tretice by vo vašom jedálničku nemali chýbať zástupcovia cibuľovej zeleniny. Cesnak je sám osebe tradičným liečivom, ktoré ľudom od nepamäti pomáha pri mnohých neduhoch. Vďaka svojmu zloženiu má antibakteriálne a antibiotické účinky, znižuje krvný tlak, bojuje proti vysokému cholesterolu, podporuje zdravie ciev aj imunitu. Nezabúdajte do stravy zahrnúť aj cibuľu, pór či pažítku.

fazule

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa

V strave pacientov s hypertenziou by nemali rozhodne chýbať strukoviny, najmä biela fazuľa, alebo aj iné druhy fazule a šošovice či chutný cícer. Ide opäť o potraviny, ktoré sú bohaté na mnohé dôležité a v tomto smere nápomocné látky, vrátane spomínaného draslíka či niektorých vitamínov skupiny B. Netreba zabúdať ani na to, že strukoviny radíme medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín. Človeka dobre zasýtia a dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo lahodných pokrmov.

Cvikla

Známym a účinným prírodným bojovníkom proti vysokému krvnému tlaku je aj cvikla, respektíve červená repa. Táto koreňová zelenina je skvelým zdrojom draslíka aj horčíka, ako aj ďalších účinných látok, ktoré prispievajú k normálnym hodnotám krvného tlaku. Cvikla má priaznivý vplyv aj na imunitu, pečeň, trávenie či pokožku. Pri problémoch s vysokým tlakom je vhodné zdravie srdca a ciev podporiť pravidelným pitím repovej šťavy.

mandle

Zdroj: Shutterstock®

Mandle

Medzi vhodné potraviny pri vysokom krvnom tlaku tiež môžeme zaradiť aj rozličné druhy orechov, najmä vlašské orechy a mandle, tiež pistácie či kešu orechy. Tieto potraviny sú bohaté na mnohé spomínané minerály, a to najmä horčík, rovnako sú zdrojom cenných mastných kyselín. Pri ich konzumovaní však platia isté zásady. Voliť treba prírodné nesolené orechy. Nadmerný príjem soli je totižto práve to, čomu je nevyhnutné sa pri vysokom tlaku vyhýbať. Okrem toho sú orechy poriadne kalorické, preto ich treba konzumovať v rozumných a zdravých množstvách.

Kurkuma

Ako poslednú ešte môžeme spomenúť kurkumu, ktorú sa pri problémoch s vysokým tlakom rozhodne oplatí pridávať do jedál. Pokrmom dodá krásnu farbu aj jedinečnú chuť. Kurkuma vďaka svojmu zloženiu a účinkom preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho je tiež známa svojimi silnými protizápalovými vlastnosťami.

Do jedálnička sa pri vysokom krvnom tlaku tiež oplatí zaradiť špenát, kakao, citrusové ovocie, slnečnicové semienka, avokádo, ryby, marhule, zeler a vodu či bylinné čaje.

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní