TOP potraviny znižujúce krvný tlak: Čo zaradiť do jedálnička?

TOP potraviny znižujúce krvný tlak: Čo zaradiť do jedálnička?

O vysokom krvnom tlaku, respektíve hypertenzii, sa neraz hovorí ako o tichom zabijakovi. Vysoký tlak nebolí, je nenápadný, no môže napáchať obrovské škody. S týmto zdravotným problémom v súčasnosti bojuje značná časť populácie. Radíme ho medzi takzvané civilizačné ochorenia, na rozvoji ktorých sa významne podieľa aj spôsob stravovania, stres a celkovo životný štýl ľudí.

Neliečený vysoký krvný tlak môže zvyšovať riziko rozvoja závažných srdcovo-cievnych ochorení, ktoré dnes patria medzi najčastejšie príčiny smrti. Hypertenzia môže okrem iného viesť k infarktu srdca alebo cievnej mozgovej príhode. Jej liečbu preto neradno podceňovať.

Okrem liekov môže byť pri liečbe vysokého krvného tlaku veľmi nápomocná aj vhodne zvolená strava. Srdcu a cievam by sme prostredníctvom správnych potravín mali dopriať v prvom rade dostatok draslíka, ktorý je dôležitý pre správnu úroveň krvného tlaku.

V jedálničku sú tiež vítané zdroje horčíka, vápnika, zdravých tukov či vitamínu C. Všetky dôležité látky a živiny môžeme získať práve vďaka pestrej strave. Ktoré potraviny pomôžu znížiť tlak? A ktoré pomôžu tlak normalizovať? Tieto vo vašom jedálničku nesmú chýbať!

Odporúčame: Čo je katechín a aké sú jeho účinky? Objavte jeho silu!

banány

Zdroj: Shutterstock®

TOP potraviny vhodné pri vysokom krvnom tlaku:

1. Banány

Ktoré potraviny znížia tlak? Skvelým pomocníkom v boji proti vysokému tlaku sú banány. Sú bohaté na draslík a naopak majú nízky podiel sodíka, čo je pre správny krvný tlak veľmi dôležité. Dostatočný príjem draslíka tiež prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení, vrátane infarktu.

V banánoch však nájdeme aj dostatok dôležitého horčíka. Nielen pri problémoch s hypertenziou si jeden banán doprajte pokojne aj každý deň. Účinne ním podporíte i trávenie.

2. Ovsené vločky

Súčasťou stravy pri liečbe hypertenzie by tiež mali byť ovsené vločky. Tie sú opäť plné minerálov a vitamínov, ktoré pomáhajú normalizovať hladinu krvného tlaku, no rovnako telu doplnia značné množstvo vlákniny, vďaka čomu majú priaznivý vplyv aj na pravidelné vyprázdňovanie či hladinu cholesterolu.

Vločky ani zďaleka nie sú vhodné len na prípravu ovsenej kaše. Môžete z nich piecť alebo ich použiť na zdravé zahusťovanie pokrmov. Vítané sú v jedálničku aj celozrnné výrobky.

3. Cibuľová zelenina

Ak chcete znížiť krvný tlak, v jedálničku by nemali chýbať ani zástupcovia cibuľovej zeleniny. Cesnak je sám osebe tradičným liečivom, ktoré ľudom od nepamäti pomáha pri mnohých neduhoch.

Vďaka svojmu zloženiu má antibakteriálne a antibiotické účinky, znižuje krvný tlak, bojuje proti vysokému cholesterolu, podporuje zdravie ciev aj imunitu. Nezabúdajte do stravy zahrnúť aj cibuľu, pór či pažítku.

Odporúčame: 10 trikov, ako schudnúť a dosiahnuť ideálnu váhu bez námahy v roku 2024!

fazule

Zdroj: Shutterstock®

4. Fazuľa

V strave pacientov s hypertenziou by nemali rozhodne chýbať strukoviny, najmä biela fazuľa, alebo aj iné druhy fazule a šošovice či chutný cícer. Ide opäť o potraviny, ktoré sú bohaté na mnohé dôležité a v tomto smere nápomocné látky, vrátane spomínaného draslíka či niektorých vitamínov skupiny B.

Netreba zabúdať ani na to, že strukoviny radíme medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín. Človeka dobre zasýtia a dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo lahodných pokrmov.

5. Cvikla

Známym a účinným prírodným bojovníkom proti vysokému krvnému tlaku je aj cvikla, respektíve červená repa. Táto koreňová zelenina je skvelým zdrojom draslíka aj horčíka, ako aj ďalších účinných látok, ktoré prispievajú k normálnym hodnotám krvného tlaku.

Cvikla má priaznivý vplyv aj na imunitu, pečeň, trávenie či pokožku. Pri problémoch s vysokým tlakom je vhodné zdravie srdca a ciev podporiť pravidelným pitím repovej šťavy.

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

mandle

Zdroj: Shutterstock®

6. Mandle

Medzi vhodné potraviny pri vysokom krvnom tlaku tiež môžeme zaradiť aj rozličné druhy orechov, najmä vlašské orechy a mandle, tiež pistácie či kešu orechy. Tieto potraviny sú bohaté na mnohé spomínané minerály, a to najmä horčík, rovnako sú zdrojom cenných mastných kyselín.

Pri ich konzumovaní však platia isté zásady. Voliť treba prírodné nesolené orechy. Nadmerný príjem soli je totižto práve to, čomu je nevyhnutné sa pri vysokom tlaku vyhýbať. Okrem toho sú orechy poriadne kalorické, preto ich treba konzumovať v rozumných a zdravých množstvách.

7. Kurkuma

Ako poslednú ešte môžeme spomenúť kurkumu, ktorá môže taktiež podporiť zníženie vysokého tlaku. Pokrmom dodá krásnu farbu aj jedinečnú chuť. Kurkuma vďaka svojmu zloženiu a účinkom preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho je tiež známa svojimi silnými protizápalovými vlastnosťami.

Do jedálnička sa pri vysokom krvnom tlaku tiež oplatí zaradiť špenát, kakao, citrusové ovocie, slnečnicové semienka, avokádo, ryby, marhule, zeler a vodu či bylinné čaje.

8. Bobuľové ovocie

Ak chcete prirodzene normalizovať krvný tlak, v jedálničku privítajte aj bobuľové ovocie. Bobuľové plody, ako sú čučoriedky, maliny či černice, sa oplatí do jedálnička zaradiť kvôli vysokému obsahu antioxidantov, ktoré pomáhajú napríklad aj chrániť cievy. Sú tiež zdrojom vlákniny a majú protizápalový účinok.

9. Mastné ryby

Ak chcete krvný tlak prirodzene znížiť a podporiť zdravý krvný tlak, vo vašej strave by nemali chýbať ani ryby, najlepšie mastnejšie morské ryby. Mastné ryby sú vítaným prídavkom do jedálnička pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku) z niekoľkých dôvodov, najmä vďaka ich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín.

Tieto látky sú známe svojimi protizápalovými účinkami, schopnosťou znižovať hladinu triglyceridov v krvi a zlepšovať elasticitu cievnych stien. Spoločne tieto účinky môžu pomáhať znižovať krvný tlak. Omega-3 mastné kyseliny môžu pomáhať zlepšovať funkciu vnútornej výstelky krvných ciev. Zdravá výstelka je schopná lepšie regulovať krvný tlak tým, že udržuje cievy pružné a schopné riadne sa rozširovať a zúžiť.

Článok aktualizovaný 3.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní