Trápi vás v zimnom období nedostatok energie? Toto pomôže!

Trápi vás v zimnom období nedostatok energie? Toto pomôže!

Každého z času na čas môže potrápiť nedostatok energie. Stačí, že si toho viac naplánujeme, párkrát sa poriadne nevyspíme či podceníme potrebu na chvíľu vypnúť a razom môžeme cítiť, že nám chýba „šťava“. V zime pritom býva nedostatok energie pomerne častým problémom. Dôvodom môže byť napríklad nedostatok slnečných lúčov, alebo aj to, že trávime menej času na čerstvom vzduchu. Skrátka, nie je ničím výnimočným, ak je človek počas mrazivého zimného obdobia takpovediac spomalený, unavený, alebo sa mu nič nechce. Čo však robiť, aby sme sa takýmto stavom vyhli? V dnešnom článku máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu získať a udržať si dostatok energie počas celej zimy. Ako na to?

Dostatok vitamínov

Počas zimy by sme si v prvom rade mali dávať pozor na dostatočný prísun vitamínov. Tie by sme si mali dopĺňať prostredníctvom pestrej stravy, hlavne zeleniny a ovocia. Práve s dostupnosťou čerstvých plodov môže byť počas zimy niekedy problém, preto je v jedálničku v prípade potravy vítaná aj mrazená zelenina a ovocie, ktoré sú rovnako výživné. Dávať pozor si treba napríklad na prísun vitamínu D. Jeho nedostatok sa môže prejavovať okrem iného aj nadmernou únavou. Déčko nám najlepšie doplnia ryby, vajcia či mliečne výrobky, prípadne pomôžu aj výživové doplnky. I minerálne látky a stopové prvky sú dôležité. Napríklad aj nedostatok horčíka sa rovnako môže prejavovať únavou. 

Odporúčame: Ste vášnivý čitateľ? Tu je 7 dôvodov, prečo čítať knihy pravidelne!

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Výživný jedálniček

V zimnom období stavte na výživné pokrmy, ktoré nie sú veľmi ťažké a nebudú telo ani trávenie nadmerne zaťažovať. V jedálničku by sa mali nachádzať zdroje bielkovín, ako napríklad kuracie mäso, ryby, vajcia či strukoviny. Zdravé tuky, ako sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, nám doplnia ryby, orechy či olejnaté semená. Nezabúdajte ani na zložené sacharidy, ktoré sa nachádzajú napríklad v celozrnných potravinách. Kvalitná a pestrá strava je pre naše telo najlepším zdrojom energie. Nezabúdajte tiež na pravidelnosť stravy. Zbytočne nevynechávajte raňajky, doprajte si výživný obed a nezabúdajte ani na večeru. V prípade potreby si niečo malé pod zub doprajte aj medzi hlavnými jedlami. Smaženým, mastným či veľmi sladkým pokrmom dajte stopku. 

Pitný režim

O značnom význame dostatočného pitného režimu sa hovorí hlavne v lete, no ani v zime by sme na pravidelné dopĺňanie potrebných tekutín nemali zabúdať. Treba myslieť hlavne na to, že piť by sme mali ešte skôr, než vôbec začneme pociťovať smäd. Najlepšie je, ak si pravidelne počas celého dňa vždy doprajeme pohár vody. Nedostatok tekutín sa môže prejavovať okrem iného aj nadmernou únavou, zhoršenou schopnosťou sústrediť sa i bolesťami hlavy či závratmi, ale aj ďalšími problémami. Piť je vhodné vodu aj minerálne vody, skvelé sú tiež bylinkové čaje. Čaj zahreje v mrazivom období, no ak je pripravený z tých správnych bylín, môže zabojovať proti únave. Medzi najlepšie byliny na doplnenie energie radíme pŕhľavu, schizandru či kotvičník. 

pohyb

Zdroj: Shutterstock®

Pohyb

Ak mávate počas zimy niekedy obdobia, kedy vám chýba energia, zamerajte sa na pohyb. Pravidelné cvičenie dokáže človeka poriadne nabiť energiou, nehovoriac o tom, že dostatočný pohyb je dôležitý pre udržovanie tela v dobrej kondícii. Najlepšie je, ak svoj deň hneď ráno začnete práve cvičením. Nemusí to byť nič náročné, skvelo funguje aj ranná joga či strečing. Takáto pohybová aktivita vás maximálne prebudí, pomôže okysličiť celý organizmus a pripraví vás do nového dňa. Ak vás ráno po prebudení trápi ešte únava a stuhnutosť tela, neváhajte a zacvičte si. S nedostatkom energie však rýchlo zabojuje aj pohyb či pobyt na čerstvom vzduchu. Skvelou voľbou sú aj prechádzky v prírode, ktoré v sebe spájajú pohyb a relax.

Spánok

Nedostatok energie a nadmerná únava sa neraz spájajú práve s tým, ako spíme. Vždy si dávajte pozor na to, aby ste svojmu telu dopriali potrebný počet hodín spánku. Prebdené noci počas týždňa už cez víkend človek nedospí. Dôležitý je pritom nielen dostatočný počet hodín spánku, ale aj jeho kvalita. Ku kvalitnému spánku dopomáha napríklad dobrý matrac. Nemenej dôležité je však aj prostredie. Cez zimu zbytočne neprehrievajte miestnosť, v ktorej spíte. Ideálna je teplota od 18 °C do 20 °C. Pre spánkom si tiež vyvetrajte a zabezpečte, aby bolo v izbe maximálne ticho aj tma. Ak mávate problémy so spánkom, radšej pred odpočinkom necvičte, taktiež nepracujte, neprejedajte sa, ani nepozerajte televízor. Vhodnou aktivitou pred spánkom je naopak napríklad čítanie kníh.

relax

Zdroj: Shutterstock®

Relax

Únavou a deficitom energie nám telo môže dávať najavo, že potrebuje trochu spomaliť a oddýchnuť si. Preto neváhajte a vždy si nájdite čas na relax. Môže to byť čokoľvek, čo vám pomôže vypnúť a zároveň vás dobije energiou. Venujte sa svojim záľubám, alebo trávte čas s rodinou. Môžete si pozrieť napríklad dobrý film alebo nový seriál, no zase dávajte pozor na to, aby ste pred obrazovkami nestrávili veľa času. Oddýchnuť si tiež môžete pri knihách, hudbe, rozličných ručných prácach a podobne. Robte skrátka to, čo vás baví. 

Plánovanie

Ak je nedostatok energie v zimnom období aj vaším problémom, možno vám tento prechodný stav pomôže lepšie zvládať plánovanie. Ak si toho veľa naložíte na plecia a budete chcieť neustále robiť milión vecí naraz, ľahko sa stane, že vás doženie stres. A aj stres nás rovnako môže oberať o našu energiu. Práve preto je lepšie plánovať. Rozdeľte si povinnosti a úlohy od najdôležitejších po tie menej významné a stanovte si, čo a kedy je potrebné urobiť. Snažte sa robiť veci postupne, vďaka čomu sa vyhnete zhonu, následnému stresu alebo aj zlej nálade.

Odporúčame: Diéta pri Crohnovej chorobe: Čo je potrebné v strave obmedziť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní