Užívanie koloidného striebra vnútorne: Je bezpečné? Aké sú riziká?

Užívanie koloidného striebra vnútorne: Je bezpečné? Aké sú riziká?

Striebro je drahý, respektíve ušľachtilý kov, z ktorého sa vyrábajú nielen krásne šperky, ale napríklad aj slávnostnejšie sady príborov. Počuli ste však už o tom, že tento kov môže pozitívne ovplyvňovať i zdravie človeka? 

A pritom nehovoríme o vynáleze modernej doby, ale o tradičnom lieku, ktorý bol značne využívaný v priebehu dejín. Reč je koloidnom striebre, ktoré si vie poradiť s viacerými neduhmi. V článku vám prezradíme, aké sú liečivé účinky koloidného striebra, pri ktorých zdravotných problémoch vám môže byť užitočné aj na čo by ste si mali dávať pozor pri jeho používaní!

Čo vieme o koloidnom striebre?

Koloidné striebro nie je žiadnou modernou medicínou. Zmienky o jeho využívaní na liečebné účely sa našli u starých Rimanov aj v Indii. Pod pojmom koloidné striebro rozumieme striebro, čiže ušľachtilý kov a chemický prvok so značkou Ag, ktorého molekuly sú rozptýlene v čistej vode. 

Takéto molekuly majú pritom konkrétnu veľkosť, a to približne 1 až 15 nanometrov, najčastejšie však 5 nm. Ak majú molekuly striebra vo vode správnu veľkosť, zabezpečuje to ich požadovaný liečebný účinok. V takomto prípade sú totiž schopné prenikať do živých buniek aj do vnútra patogénov. V týchto miestach podporujú liečebný proces priamo na bunkovej úrovni. 

Koloidné striebro sa pripravuje takzvanou elektrolýzou, pri ktorej sú, v jednoduchosti povedané, dva strieborné pláty pripojené k elektrickému napätiu ponorené do vody. Prúd následne zabezpečuje uvoľňovanie častíc striebra z plátov do vody. Tento roztok je možné zakúpiť hlavne v internetových či kamenných lekárňach.

Koloidné striebro je nevyhnutné uschovávať v tmavých nádobách a najmä by nemalo byť vystavené silnejšiemu magnetickému alebo elektromagnetickému poľu, kedy by sa z čiastočiek striebra mohli povytvárať zhluky. Roztok by tak už nebol účinný.

použitie koloidného striebra

Zdroj: Shutterstock®

Koloidné striebro – používať len zvonka alebo aj zvnútra?

Koloidné striebro pôsobí antibioticky, antibakteriálne, antivírusovo aj antimykoticky. Je obľúbeným a hlavne účinným pomocníkom pri liečbe rozličných kožných ochorení.

• Účinky koloidného striebra na pokožku

Typická je napríklad liečba akné koloidným striebrom. Tento roztok dokáže výrazne zlepšiť stav vyrážok a je prevenciou pred podráždenou a začervenanou pokožkou. Okrem toho môžu koloidné striebro vyskúšať aj osoby, ktoré trápi ekzém, bradavice či psoriáza. Urýchliť dokáže aj liečbu oparov a áft.

Na pokožku ho môžete aplikovať napríklad pomocou vatového tampóniku. Pri liečbe popálenín či rán je zase vhodné roztok nastriekať na pokožku pomocou rozprašovača - odporúča sa používať koloidné striebro v spreji. Koloidné striebro tlmí infekcie a zápaly. Pri bolestiach hrdla či zápaloch ďasien je ho možné niekoľkokrát denne kloktať.  

• Vnútorné užívanie koloidného striebra

I keď je bežnejšie najmä vonkajšie používanie koloidného striebra, mnohí nedajú dopustiť aj na jeho vnútorné užívanie. Európska únia však jeho perorálne užívanie oficiálne neschválila. Koloidné striebro totižto nie je vo výživových doplnkoch povolenou formou minerálnej látky. Na zakúpenom produkte teda ani nenájdete informácie o dávkovaní.

Pri vnútornom užívaní je však nevyhnutné dávať pozor na koncentráciu koloidného striebra. Vhodný je roztok s koncentráciou maximálne 50 ppm, pod čím rozumieme 50 častíc striebra na milión molekúl vody. Obmedzenia týkajúce sa koncentrácie však platia len pre koloidné striebro určené na vnútorné užívanie.

Pri rozličných zdravotných ťažkostiach sa všeobecne odporúča podávať 1 čajovú lyžičku prípravku 1 až 3 razy denne, maximálne však po dobu jedného mesiaca. Koloidné striebro je nápomocné najmä pri liečbe angíny, chrípky a rozličných infekcií horných dýchacích ciest. Pomôže zlepšiť stav pri salmonelóze, stafylokokových ochoreniach, problémoch s prostatou aj zápaloch močového mechúra.

Pri akých ďalších zdravotných problémoch je nápomocné koloidné striebro? Zistite viac o jeho účinkoch v článku – Poznáš koloidné striebro? Pomôže ti s týmito zdravotnými ťažkosťami!

konzultácia s lekárom

Zdroj: Shutterstock®

Aktívne koloidné striebro – riziká

Hoci sa z rôznych strán môžeme dopočuť o skvelých liečivých účinkoch koloidného striebra, mali by sme pred použitím poznať aj všetky riziká či hrozby. Ak hovoríme o akýchkoľvek skutočnostiach, vždy je predsa potrebné poznať ich výhody aj nevýhody.

Argýria – ochorenie spôsobené nadmerným užívaním koloidného striebra

V prípade striebra môžeme spomenúť napríklad argýriu, čo je veľmi zriedkavé a málo poznané ochorenie. Údajne ho v miernej forme poznali stredovekí šľachtici, ktorí s radosťou hodovali so striebornými príbormi, pohármi či nádobami. Vzniká z dlhodobého a skutočne nadmerného užívania striebra, pričom sa prejavuje najmä sivomodrým sfarbením pokožky, nechtov, ďasien či očí.

Túto chorobu spomíname však skôr len pre zaujímavosť, pretože pri overenom koloidnom striebre a správnom používaní prakticky neexistujú takéto riziká. Pri vnútornom užívaní koloidného striebra je však dôležitejšie myslieť na to, že tento roztok neničí len škodlivé baktérie, ale aj tie telu prospešné.

Pracuje v podstate podobne ako antibiotiká, čiže môže odstraňovať aj symbiotické laktobacily. Pri liečbe koloidným striebrom je teda vhodné nezabúdať na probiotiká. Vnútorné i vonkajšie používanie tohto prípravku však dozaista môžete prekonzultovať aj s lekárnikom či lekárom, ktorí vám môžu poradiť s užívaním aj poskytnúť všetky dôležité informácie. 

Aktualizovaný článok: 4.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní