Viete, čo je bioaktívny kolagén? Jeho účinky na zdravie i krásu si vás získajú!

Viete, čo je bioaktívny kolagén? Jeho účinky na zdravie i krásu si vás získajú!

Pod pojmom kolagén rozumieme vo vode nerozpustnú bielkovinu, ktorá sa prirodzene vyskytuje aj v ľudskom tele. A má v ňom skutočne nemalý význam. Kolagén totižto predstavuje základnú stavebnú hmotu našich podporných tkanív a v podstate ho môžeme označiť za jednu z najdôležitejších a najviac sa vyskytujúcich bielkovín v ľudskom organizme. Nachádza sa v našich kostiach, šľachách, väzivách či dokonca v stenách ciev, zuboch a vlasoch. V ľudskom tele pritom neustále prebieha výmena kolagénu.

Vedeli ste však o tom, že napríklad v našej pokožke sa už od 25. roku života obsah kolagénu znižuje, a to každoročne približne až o 1,5 %? A po 45. roku života je dokonca jeho tvorba výrazne obmedzená! S nedostatkom kolagénu v tele sa následne spájajú i viaceré ťažkosti, ako napríklad problémy s pohybovým aparátom či zhoršenie stavu pokožky. Je teda možné obsah kolagénu v našom tele nejakým spôsobom podporiť? Riešením môže byť práve bioaktívny kolagén, o ktorom vám povieme všetko dôležité v nasledujúcom článku!

Pozri aj: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

kolagén v pokožke

Zdroj: Shutterstock®

Čo znamená bioaktivita kolagénu?

Výmena kolagénu v našom organizme nie je trvalý proces. Preto by sme mali poznať nejaké cesty, prostredníctvom ktorých je ho možné telu doplniť a zabezpečiť tak jeho dostatočné množstvo v organizme. Takzvaný bioaktívny kolagén môžeme označiť za obrovský vynález v oblasti svetovej biochémie. Pýtate sa prečo? Jeho jedinečnosť spočíva najmä v spôsobe jeho spracovania, ktoré zabezpečuje uchovanie jeho biologickej hodnoty. Pripravuje sa takzvanou studenou technológiou alebo aj hydrolýzou, vďaka ktorej je možné extrahovať kvalitný a čistý kolagén. Hydrolýza pritom predstavuje rozkladnú reakciu, ktorá je v tomto prípade prevádzaná veľmi šetrne. Takto pripravený kolagén následne môžeme nazvať aj ako živý či biologicky aktívny. Bioaktívny kolagén si totižto po spracovaní zachováva štruktúru trojitej špirály, zvanej i helissy.

Tá je typická iba pre bielkoviny živých organizmov. To znamená, že takto pripravený kolagén je najviac podobný tomu ľudskému. Telo človeka ho preto po prijatí vie využiť presne tak, akoby si ho vytvorilo úplne samo. Navyše dokáže stimulovať bunky, aby si svoj vlastný kolagén začali opäť vyrábať i samy. V súvislosti so spracovávaním a získavaním kolagénu môžeme spomenúť ešte šetrnú fyzikálnu metódu, takzvanú mikronizáciu, pri ktorej sú pôvodné častice konkrétnej prírodnej látky rozdrobené a zmenšené, a to až na veľkosť niekoľkých mikrometrov. Tým sa mnohonásobne zväčšuje jej povrch, vplyvom čoho dochádza aj k zvýšeniu rozpustnosti a vstrebávania látky do organizmu. Vďaka mikronizácii je tak v prípade kolagénu výrazne urýchlená jeho biologická účinnosť.

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Kde nájsť bioaktívny kolagén?

Bioaktívny kolagén je ukrytý aj vo výživovom doplnku Inca Collagen, ktorý obsahuje 100 % čistého morského kolagénu bez rozličných prísad. Pôvod samotného kolagénu je pritom nesmierne dôležitý a pri jeho výbere je nevyhnutné venovať pozornosť kvalite zdrojov. Nevhodný je kolagén z neoverených zdrojov či s umelými sladidlami, ktoré môžu kvalitu samotného kolagénu maskovať. Morský kolagén, ktorý je prítomný aj vo výživovom doplnku Inca Collagen, je sekundárnym produktom rybárskeho priemyslu a je získavaný z morských rýb, napríklad žraloka či lososa. V ľudskom tele sa veľmi rýchlo a dobre vstrebáva. Tento doplnok stravy obsahuje v jednej dávke až 3000 miligramov bioaktívneho hydrolyzovaného kolagénu v prášku, s ktorým vie naše telo pracovať ako s vlastným. Tento prípravok je dobre rozpustný aj ľahko stráviteľný.

Naše telo pritom takýto bioaktívny kolagén vie použiť presne tam, kde momentálne potrebuje, či už v kostiach, kĺboch alebo pokožke. Výživový doplnok Inca Collagen obsahuje až trojzložkový kolagén. Vedeli ste o tom, že v súčasnosti poznáme až 27 rozličných typov kolagénov? Inca Collagen pritom dokáže zabezpečiť prísun kolagénov typu I, II aj III. Práve prvý z trojice menovaných je v našom tele najrozšírenejší, tvorí až  90 % kolagénu v ľudskom organizme. Nachádza sa v našich kostiach, šľachách a koži a taktiež stimuluje produkciu vlastného kolagénu v tele človeka.

účinky bioaktívneho kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho účinky?

Dopĺňanie kolagénu do organizmu vplýva na zdravie aj krásu človeka. Ako sme spomínali už vyššie, táto bielkovina má v ľudskom tele nemalý význam a je značne zastúpená v našich spojivových tkanivách. Dostatok kolagénu v organizme podporuje zvýšenie elasticity pokožky a vplýva aj na spomalenie jej starnutia či hĺbkovú hydratáciu. Okrem toho podnecuje vyhladzovanie drobných vrások či okrajov jaziev a regeneruje nechty aj vlasy. Tekutý kolagén taktiež vplýva na dobrý stav pohybového aparátu a dokáže pôsobiť proti bolesti kĺbov či chrbtice.

Kvalitný bioaktívny hydrolyzovaný kolagén v prípravkoch Inca Collagen ovplyvňuje bunkovú obnovu a regeneráciu kolagénových vlákien. Vďaka jeho jedinečnej stavbe je zabezpečené, že pokožka, nechty či vlasy získajú dostatočnú výživu. Keďže je bioaktívny kolagén so zachovanou biologickou štruktúrou veľmi podobný tomu nášmu, telo ho dokáže bez problémov a najmä správe využiť.

Odporúčame: Spoznajte účinky nálevu z kyslých uhoriek. Odstráni až 5 zdravotných problémov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní