Sú prílohy k jedlám plné kalórií a kvôli ním nemôžeme chudnúť? Taká je PRAVDA!

Sú prílohy k jedlám plné kalórií a kvôli ním nemôžeme chudnúť? Taká je PRAVDA!

Keď sa snažíme schudnúť, ako prvé zo svojho jedálnička vyraďujeme nezdravé jedlá, ktoré sú plné prázdnych kalórii a snažíme sa dbať na vyvážanú stravu. Pravdou však je, že málokedy si na prílohy k hlavným jedlám posvietime na sto percent a tak, ako by sme v skutočnosti mali. Popravde si hovoríme, že ak vyradíme zo stravy sladkosti a všetky maškrty, tak že to musí byť dostačujúce na to, aby sme zhodili zopár kíl. V prvom rade by ste si však mali posvietiť na prílohy, ktoré si k hlavným jedlám doprajete. Mnohé z nich sú totižto natoľko kalorické, že môžu byť príčinou, prečo sa vám nedarí schudnúť.

kalórie v prílohách

Zdroj: Shutterstock®

Prehľad kalórii ukrytých v prílohách k jedlám

Príloha

 

Energetická hodnota

(kcal na 100 g)

Sacharidy
cestoviny varené 133 24
ryža 139 30
zemiaky varené 85 19
kuskus 117 22
bulgur 83 19
quinoa 120 21
pohánka 92 20
tortila 240 42
šošovica varená 110 17
gnocchi 147 32
knedľa parená 212 42
hranolky 275 35
bataty 75 17
ryžové rezance 140 31

Kalorická hodnota a rovnako aj množstvo sacharidov obsiahnutých v prílohách sa líšia v závislosti od značky a spôsobu prípravy. Uvedené údaje sú približné!

Príloh k jedlám sa netreba báť!

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že prílohy k hlavným jedlám sú príliš kalorické, treba si tiež uvedomiť, že sú plné sacharidov, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Príloh sa teda nemusíte vôbec vzdať. Dôležité je však vedieť, ako si tanier s obedom alebo večerou vyskladať.

Prílohy (zemiaky, cestoviny, ryža, quinoa, knedľa, gnocchi,...) by mali tvoriť najviac štvrtinu taniera. Dôležité je v tomto prípade vyberať také prílohy, ktoré obsahujú komplexné sacharidy, pretože tie dokážu zasýtiť najlepšie a na dlhší čas. Ďalšiu štvrtinu taniera by mala tvoriť zelenina, ktorá je rovnako bohatá na sacharidy, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Samozrejme, úlohu v tomto prípade zohráva aj veľkosť taniera. Ak chcete schudnúť, nakladajte si všetko na menší tanier, aby ste mali pocit, že ste toho zjedli naozaj veľa. Je to psychologický trik, ktorý však skutočne funguje.

Pokojne si teda prílohy doprajte, avšak najlepšie bude, ak ich budete konzumovať počas obeda a v primeranom množstve. Odborníci sa totižto zhodujú v tom, že energiu potrebujeme na to, aby sme zvládali byť aktívni a či sa nám to páči alebo nie, energia je ukrytá v sacharidoch!

Zaujme ťa aj: Keto diéta – v čom je jedinečná? Je vhodná pre každého?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 19.01.22 06:58

ĽŠ
karma
100.00

Dôležité Je naozaj ako si tanier s obedom alebo večerou vyskladať.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 26.01.22 14:34

MB
karma
98.00

Ach tie prilohy. Ono niekedy je dobre si dat aj tu prilohu.

  • 0
Odpovedať

Zlata Onušková 15.02.22 09:23

ZO
karma
-1.00

Vlastná skúsenosť - s manželom sme cca pred 2 rokmi radikálne zmenili stravovací režim. Mimo iného sme prakticky vylúčili všetky prílohy k jedlám a nahradili ich celozrnným chlebom. A veľmi to pomohlo

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.02.22 15:00

AK
karma
100.00

Najlepší efekt je vylúčiť prílohy a namiesto nich si dať akúkoľvek zeleninu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní