Je šlofík po tréningu to, čo potrebuješ? Zisti, či je to v poriadku

Je šlofík po tréningu to, čo potrebuješ? Zisti, či je to v poriadku

Tvrdý tréning vyčerpá azda každého. Aj keď sa bezprostredne po ňom väčšinou dostavia endorfíny spojené s prívalom energie a dobrej nálady, po príchode domov môže nastať útlm a s ním aj oddych v podobe spánku. Tento útlm spôsobuje svalová únava v kombinácii s celkovou únavou z fyzickej aktivity. Je „šlofík" po tréningu normálny?

Prirodzená reakcia

Ak by sme mali na predchádzajúcu otázku odpovedať jedným slovom, bude to určite slovo áno. Šlofík po tréningu, respektíve po vykonávaní namáhavej fyzickej aktivity, je naozaj prirodzený a zvyčajne tu nie je dôvod na obavy. A keďže má každý človek inú kondičku, každého z nás aj vyčerpáva iná úroveň námahy. Pre niekoho to je naozaj dlhý či intenzívny beh, pre niekoho je hraničná už rýchlejšia chôdza.

O tom, ako veľmi sme unavení po fyzickej aktivite rozhoduje mnoho faktorov. Okrem kondičky tu hrá svoju rolu aj úroveň hydratácie organizmu, zdravotné ťažkosti a tiež to, ako je organizmus oddýchnutý vo všeobecnosti. Niekedy je extrémna únava po tréningu aj signálom toho, že sme to trocha prehnali.

Bude sa ti páčiť: Bolestivý zápal v intímnych partiách: Toto sú príznaky bartolinitídy!

odpočinok po cvičení

Zdroj: Shutterstock®

Aké má (ne)výhody?

Ako všetko aj spánok po tréningu, hoci len naozaj krátky, má niekoľko benefitov, ale aj nevýhod. Medzi výhody šlofíka po tréningu patrí potenciálna rýchlejšia svalová rekonvalescencia a tiež celkové zníženie nedostatku spánku, ktorý je dnes viac než bežný. Šlofík počas dňa však môže mať aj úplne opačný účinok a môže zhoršiť kvalitu nočného spánku.

Ani kvalita odpočinku po tréningu nemusí byť úplne najlepšia, a to najmä pre zvýšenú hladinu endorfínov v krvi a tiež pre zvýšenú telesnú teplotu, ktorá tiež býva výsledkom intenzívnej fyzickej aktivity. 

je únava po tréningu normálna

Zdroj: Shutterstock®

Načasovanie je kľúč

V prípade, že vás po tréningu naozaj láme, doprajte telu odpočinok, ktorý si pýta. Nespite však dlhšie ako 20 minút a šlofík si skúste načasovať niekedy medzi jednou a treťou hodinou poobednou. Po večernom tréningu sa šlofík neodporúča, radšej zaľahnite na nočný odpočinok o čosi skôr. Šlofík by mal nasledovať až po strečingu a tiež po poriadnom pohári vody. 

Aj pri banalite, akou je šlofík po tréningu, sa musíte mať na pozore. S lekárom by ste sa mali pozhovárať vtedy, ak je únava naozaj extrémna a stáva sa vám, že zaspíte a ani o tom neviete. Problém nastáva aj vtedy, ak sa z 20-minútového šlofíka naozaj neviete prebudiť a ideálne nie je ani to, ak ste extrémne unavení, no nedá sa vám zaspať.

Inšpiruj sa: Poznáš tieto zdravšie sladidlá? Zisti, čo ponúkajú a aké majú výhody!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní