Ako predísť plesniam v domácnosti? Pozor daj na zvýšenú vlhkosť!

Ako predísť plesniam v domácnosti? Pozor daj na zvýšenú vlhkosť!

Plesne v domácnostiach sú skutočne nepríjemným problémom, no ani zďaleka nie zriedkavým. Môžu sa objaviť na stenách či na obkladačkách v kúpeľni, taktiež je ich výskyt častý v okolí okien. Plesne pritom nepredstavujú len estetický problém, ale môžu byť zároveň nebezpečné pre ľudské zdravie. Vytvárajú sa hlavne v miestnostiach, v ktorých sú na ich rast a rozvoj ideálne a priaznivé podmienky. Milujú predovšetkým vlhké a teplé prostredie. Práve preto začínajú ľudom o to viac strpčovať život práve po začatí vykurovacej sezóny. 

K ich rozvoju prispieva nevhodné vykurovanie priestorov a ich nedostatočné vetranie, ďalej zlé tesnenie okien či zatekanie v niektorých miestach. Hlavným rizikovým faktorom je pritom nadmerná vlhkosť v izbe. Vlhký vzduch spôsobujú rôzne činnosti v domácnosti, najmä varenie, sprchovanie, sušenie bielizne, ovzdušie tiež zvlhčujú akváriá či kvetiny v miestnosti. A kedže je oveľa jednoduchšie plesniam predchádzať, ako sa ich následne zbavovať, prinášame zopár tipov a trikov, ako na prevenciu plesní a zvýšenej vlhkosti v domácnosti.

Pozri aj: Jedinečná lufa: Na čo všetko sa dá využiť táto prírodná špongia?

vetranie v miestnosti

Zdroj: Shutterstock®

Dôkladné vetranie

Prvým a jedným z najzákladnejších krokov v rámci prevencie plesní v domácnosti je správne, pravidelné a dôkladné vetranie. Najdôležitejšie je dostatočne vetrať v miestnostiach, v ktorých sa vlhkosť vo zvýšenej miere produkuje, čiže napríklad v kuchyni aj kúpeľni. Vhodné je nárazové a intenzívne vetranie v dĺžke asi 3 až 5 minút niekoľkokrát denne. Je to oveľa lepšie, ako nechávať dlhodobo otvorené vetračky. Na dôkladné vetrania myslite o to viac, ak v domácnosti býva väčší počet ľudí. Aj pri dýchaní sa totižto do ovzdušia dostáva vlhkosť.

Dostatočná cirkulácia vzduchu

Pri prevencii plesní v domácnosti je dôležité zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu v miestnosti. Tú je možné v prvom rade podporiť tak, že nábytok umiestníme vždy ďalej od steny, aspoň 10 až 20 cm. Steny vďaka tomu budú voľne dýchať a riziko tvorby plesní sa zníži. Aby vzduch v miestnostiach celkovo prúdil lepšie, je vhodné vo všeobecnosti neprepĺňať ich zbytočným nábytkom. Taktiež je účinné pre podporu cirkulácie vzduchu a prevenciu plesní nechávať dvere do izieb, najmä tých vlhších, otvorené. Vďaka tomu sa bude vzduch dobre vymieňať.

kuchynský digestor

Zdroj: Shutterstock®

Použitie ventilátorov

Ako sme už niekoľkokrát spomínali, na pozore sa treba mať najmä pred zvýšenou vlhkosťou ovzdušia. Práve preto je vhodné mať doma teplomer s vlhkomerom, vďaka čomu sa dá ľahšie kontrolovať optimálna vlhkosť v obytnej miestnosti a v prípade jej zvyšovania sa dá rýchlo zakročiť. Najviac vlhkosti sa pritom tvorí práve v kuchyni pri varení či v kúpeľni pri sprchovaní. V kuchyni je okrem vetrania vhodné používať aj digestor, ktorý rýchlo odvedie paru z miestnosti. V kúpeľni, najmä ak je bez okien, je zase dôležité používať nejaký odsávací ventilátor. Dvere do kúpeľne taktiež nechajte po sprchovaní otvorené.

Sušenie bielizne

Aby ste predišli plesniam v byte či dome, vyhýbajte sa sušeniu bielizne v interiéri. Steny v izbe razom nasajú vlhkosť z bielizne a výrazne to zvyšuje celkovú vlhkosť vzduchu. Bielizeň je aj v chladnom období vhodné presušiť vonku a prípadne len nakoniec dosušiť vo vnútri. Ak sušíte opranú bielizeň doma, o to viac dbajte na pravidelné vetranie. 

odvlhčovač vzduchu

Zdroj: Shutterstock®

Odvlhčovače vzduchu

Ak viete, že máte ťažkosti s vysokou vlhkosťou ovzdušia, čo je často problém napríklad starých domov, zaobstarajte si nejaký odvlhčovač vzduchu. Výkonný odvlhčovač dokáže eliminovať nadmernú vlhkosť, ktorá môže spôsobiť praskanie stien a množenie plesní. Tento prístroj môže byť dobrým pomocníkom napríklad v miestnostiach s akváriom či množstvom rastlín, čo sú významné zdroje vlhkosti.

Protiplesňový náter

Ak sa obávate plesní, alebo ste s nimi už v minulosti mali ťažkosti, vhodné je v rámci prevencie nič nenechať na náhodu. Steny je v takomto prípade vhodné natrieť nejakým účinným protiplesňovým náterom, respektíve farbou s dlhotrvajúcim účinkom. Takýto náter pomáha steny lepšie chrániť pred plesňami. Je vhodný do miestností s vyššou vlhkosťou či priestorov, ktoré sa nedajú dobre vetrať, ako je kúpeľňa či pivnica a podobne. V rámci prevencie vzniku plesní tiež pomáha správne kúrenie. Primerane kúriť by sa malo i v miestnostiach, ktoré sa nepoužívajú. Na studenú miestnosť v byte či dome totižto následne môže pôsobiť teplý vzduch z ostatných miestností, čo potom môže viesť k roseniu okien a stien a zvyšovaniu vlhkosti.

Odporúčame: Ako vybrať koberec do bytu či domu? Vďaka týmto tipom zvolíš ten pravý!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 25.11.20 12:15

ĽŠ
karma
100.00

Je podstatne jednoduchšie plesniam predchádzať, ako sa ich následne zbavovať; výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.11.20 15:41

KK
karma
105.00

mali sme v minulosti problém s plesňou, ale už je to chvalabohu za nami

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.11.20 17:01

AK
karma
100.00

S plesňami sa naša domácnosť nepotýka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní