Ako skladovať koreniny? Vďaka týmto tipom vydržia dlhú dobu!

Ako skladovať koreniny? Vďaka týmto tipom vydržia dlhú dobu!

V ktorej kuchyni by sme nenašli rôzne koreniny? Korenie je skrátka neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne a je prakticky nevyhnutné pri varení aj pečení. Dodáva pokrmom chuť i arómu. Kedysi sa rozličnými koreninami dokonca platilo a i dnes poznáme niektoré druhy, ktorých cena sa môže vyšplhať poriadne vysoko. Medzi najdrahšie koreniny radíme napríklad šafrán, vanilku či kardamóm. Bežne by sme v mnohých kuchyniach našli najmä čierne korenie, mletú papriku, rascu, chilli či muškátový orech, taktiež bylinky, ako rozmarín, bazalku, oregano alebo tymian. Keďže je korenín skutočne mnoho, niekedy ich nie je najľahšie v kuchyni uskladniť a nájsť im správne miesto, navyše by mali byť uskladnené správne, aby vydržali dlho čerstvé. Prinášame tipy na správne a praktické skladovanie korenín!

Ako vybrať vhodné nádoby?

Pre rozličné koreniny, ktoré v kuchyni pravidelne používame, by sme mali nájsť v prvom rade vhodné nádobky. Skladovať ich v pôvodných obaloch totižto nie je úplne ideálne. V prvom rade to ani nevyzerá veľmi dobre, okrem toho sú tak koreniny viac vystavované podmienkam okolitého prostredia, napríklad môžu navlhnúť, čo postupne negatívne vplýva na ich kvalitu. Na skladovanie korenín je vhodné zvoliť primerane veľké nádobky, ideálne iba tak veľké, aby sa do nich zmestil celý balíček korenia bežnej veľkosti, maximálne dva balíčky. Hoci pri správnom skladovaní koreniny vydržia skutočne dlho, pokojne aj roky, je lepšie si do menšej nádobky pravidelne dopĺňať čerstvú koreninu.

Navyše, korenín je skutočne mnoho a keby sme všetky skladovali vo veľkých nádobách, pravdepodobne by zaberali skutočne veľký priestor. Nádobky by skrátka mali byť skladné, ideálne by mali mať taký tvar, aby sa dali dobre skladovať tesne pri sebe, prípadne aj na sebe. Okrem toho je vhodné voliť skôr nádobky z priehľadného materiálu. Nádobku tak nebudeme musieť stále otvárať, aby sme rozpoznali jej obsah. Samozrejme, s rozpoznávaním korenín vie tiež skvelo pomôcť štítok s názvom koreniny na nádobke. Skutočne dôležité je však najmä to, aby boli vybrané nádobky dobre uzatvárateľné. Taktiež by mali byť z materiálu, ktorý sa dá dobre umývať a ktorý nepohlcuje pachy. Skvelou voľbou sú preto sklenené nádobky, prípadne z keramiky či porcelánu.

Odporúčame: Kôpor nie je len korenina. Aké liečivé vlastnosti ukrýva?

koreničky

Zdroj: Shutterstock®

Na akom mieste koreniny skladovať?

Dôležité je nielen to, v čom koreniny skladujeme, ale aj to, na akom mieste. Ich najväčšími nepriateľmi sú najmä vlhko a teplo. Preto je ich vhodné v prvom rade skladovať v suchu, ešte lepšie aj na mieste, ktoré je chránené pred svetlom, napríklad v zatvorenej kuchynskej skrinke. Korenina by mala byť ideálne skladovaná aj bez prístupu vzduchu. Preto je dôležitý vyššie spomínaný výber nádob, ktorých uzáver by mal dobre tesniť. Koreniny by tiež nemali byť vystavované veľkému teplu, preto ich neskladujeme pri zdroji tepla, napríklad blízko rúry či nad varnou plochou. Najmä ak koreniny skladujeme v pôvodných papierových vrecúškach zoradené v nejakom košíku či boxe, nemali by sme im nájsť miesto nad sporákom a digestorom.

Výpary z jedla totižto prúdia smerom hore, kde môžu negatívne vplývať na koreniny. Ak sú koreniny vystavované teplu a vlhku, hrozí pokles kvality a šírenie plesní. Ak to teda zhrnieme, koreniny by sme mali ideálne skladovať pri izbovej teplote, v suchu a tme. Správne skladované koreniny vydržia aj jeden či dva roky, celé korenie ešte dlhšie. Pri ich používaní je ešte vhodné dať si pozor na pár vecí. Pri varení a pečení nenechávajte otvorené nádobky s koreninami pri varnej doske, keďže budú opäť vystavované teplu a vlhku. Je dobré sa naučiť ich po použití ihneď odložiť. Okrem toho by sme sa mali vyhýbať naberaniu koreniny z nádobky vlhkými prstami či vlhkou lyžicou. Opäť to negatívne vplýva na ich kvalitu.

uskladnenie korenia

Zdroj: Shutterstock®

Zopár praktických nápadov na ich skladovanie

Povedali sme si, v akých nádobkách a na akých miestach je koreniny ideálne skladovať, aby si uchovali svoju kvalitu a vydržali dlhú dobu. Čo však s množstvom koreničiek v kuchyni? Je viacero možností, ako ich uskladniť prakticky a zároveň štýlovo. Ako sme už spomenuli vyššie, koreniny v nádobkách môžete pekne poukladať na poličky do kuchynskej skrinky. V tomto prípade je skutočne vhodné voliť také nádobky, aby sa dali skladovať jedna vedľa druhej a pokojne aj na sebe. Ak používate korenín skutočne mnoho, môžete im tiež vyčleniť jednu celú zásuvku. Dnes už v obchodoch aj na internete nájdete rozličné praktické priehradky, vďaka ktorým koreničky uskladníte prehľadne. Ak ešte len plánujete svoju kuchyňu, respektíve si navrhuje kuchynskú linku, môžete si do nej naplánovať aj úzky výsuvný regál s prístupom z oboch strán, v ktorom budete môcť na jednotlivých poschodiach prakticky a prehľadne uskladniť veľké množstvo koreničiek.

Ak máte na to v kuchyni priestor, rovnako si môžete napríklad na stenu umiestniť poličku špeciálne pre nádobky s koreninami. Veľmi praktické sú aj rozličné otočné stojany, vďaka ktorým budete mať ľahký prístup aj ku koreničkám vzadu. Moderné a trendy je v súčasnej dobe i skladovanie koreničiek na magnetickej ploche, respektíve tabuli. Tá môže byť umiestnená na chladničke, zboku alebo zospodu kuchynskej skrinky, skrátka kdekoľvek pre ňu nájdete miesto. Koreniny je potrebné v takomto prípade skladovať v nádobe s magnetom na vrchnej alebo spodnej strane, vďaka čomu je možné nádobku pripevniť na spomínanú magnetickú plochu. Ak sa rozhodnete skladovať koreničky mimo skriniek či zásuviek, a teda nie v úplnej tme, zabezpečte, aby boli umiestnené mimo priameho slnečného žiarenia.

Rôzne nápady na skladovanie korenín nájdete aj v nasledujúcej galérii. Nájdete v nej mnoho inšpirácií na nádobky pre koreniny aj spôsoby ich umiestnenia. 

- Nápady na skladovanie korenín
1 z 15

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 04.03.21 08:44

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.03.21 11:13

KK
karma
105.00

super inšpirácie na skladovanie a dobré rady

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.03.21 16:33

MM
karma
100.00

ja so si pred rokmi vytvorila koreničky z pohárikov od kávy v dvoch veľkostiach

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 05.03.21 14:56

JK
karma
100.00

Mám ich v pohároch

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 05.03.21 20:02

JP
karma
109.00

Koreniny sú na skladovanie veľmi citlivé, na čo sa žiaľ veľmi často zabúda, čoho výsledkom je veľa nevydarených gurmánskych špecialít.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:31

karma
127.00

je to síce krásne, ale nemáme toľko miesta :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní