Ako vybrať koberec do bytu či domu? Vďaka týmto tipom zvolíš ten pravý!

Ako vybrať koberec do bytu či domu? Vďaka týmto tipom zvolíš ten pravý!

Rozhodnutie umiestniť do bytu či domu zopár kobercov vôbec nie je zlý nápad. Koberce predsa majú veľké množstvo výhod. V rade je potrebné zmieniť, že dokážu razom zlepšiť akustiku v miestnosti, pričom pohlcujú hluk. Koberce nám tiež napomáhajú udržovať v miestnosti teplo a v podstate tak aj znižovať náklady na vykurovanie. Pobehovať naboso po byte po mäkkom koberci je navyše oveľa príjemnejšie ako po studenej podlahe. Koberce sú hrejivé a čo je skvelé, taktiež protišmykové. Rovnako chránia dlážku pred poškriabaním. Ich výhodou je aj to, že pohlcujú prach, a tak zabezpečia menšie množstvo prachu vo vzduchu. Stačí ich len pravidelne vysávať.

A aby sme nezabudli na to najdôležitejšie, koberce vyzerajú skrátka skvelo. Hodia sa do obývačky, spálne, detskej izby i kuchyne. Sú dokonalým praktickým aj štýlovým doplnkom, miestnosti dodajú šmrnc a zútulnia ju. Dnes je ponuka kobercov naozaj bohatá. V ponuke sú koberce rôznych tvarov a z rozličných materiálov, jednofarebné aj vzorované, s krátkym aj dlhým vlasom. Navyše, kúpa pekného a kvalitného koberca nemusí byť vôbec drahá záležitosť. Bohatá ponuka však môže značiť aj problémy pri výbere toho správneho kúsku. Preto vám prinášame zopár tipov a trikov, ako postupovať pri výbere koberca do domácnosti. Čo všetko treba zohľadniť?

Odporúčame: Trendy bytové dekorácie so vzorom listov: Podľahla si im aj ty?

koberce do obývačky

Zdroj: Shutterstock®

Do ktorej izby chcete koberec umiestniť?

Než sa vyberiete do obchodu na nákup koberca, dobre si premyslite, do ktorej izby ho chcete umiestniť. Koberec rôznej veľkosti je dobrou voľbou v prvom rade do obývacej izby. Môžete ho umiestniť napríklad pred sedačku či pod konferenčný stolík. Nedávajte ho však do blízkosti vykurovacieho zariadenia, inak môže nadmerne pohlcovať teplo, ktoré už nebude prúdiť ďalej do miestnosti. V spálni si nájde miesto pri posteli či pod veľkým kreslom, stolíkom a podobne. Koberce zútulnia aj kuchyne a jedálne. Do týchto miestnosti vnesú viac pohodlia. Koberček môžete umiestniť pod stôl so stoličkami aj pred kuchynskú linku. Musíte však myslieť na to, že v tejto miestnosti sa ľahšie zašpiní a sem-tam sa na ňom objavia aj omrvinky.

Podľa toho je vhodné voliť konkrétny typ koberca. Najlepšou voľbou sú koberce s krátkym vlasom alebo úplne hladké koberce, respektíve behúne. Koberce je tiež možné umiestniť do detskej izby. Pri výbere je dôležité myslieť na to, že sa budú na nich deti hrať, pobehovať po nich po celej izbe, taktiež sa môžu ľahšie zašpiniť a podobne. Opäť sú vhodné koberce s kratším vlasom, ktoré sa ľahšie udržujú. Čo sa týka dizajnu, tu sa môžete skutočne odviazať. Pokojne sa obráťte na deti s otázkou, aký koberec by sa im páčil. Nezabúdajte však na bezpečnosť. Je vhodné voliť koberce, ktoré sú zospodu pogumované. V inom prípade je ich potrebné na podlahu dôkladne upevniť, aby sa na ňom deti nešmykli. 

koberec do domu

Zdroj: Shutterstock®

Zohľadnite veľkosť a štýl miestnosti

Keď presne viete, ktorú izbu v byte či dome chcete skrášliť kobercom, musíte poriadne zohľadniť jednotlivé parametre danej miestnosti. Aké sú v prvom rade rozmery miestnosti? Do menších izieb je, samozrejme, vhodnejšie voliť menší koberček, do priestranných a otvorených miestností sú zase ideálne koberce väčších rozmerov. Pokojne však môžete vo väčšej izbe skombinovať i dva či tri menšie koberce, ktoré k sebe budú ladiť. Možnosťou sú aj celoplošné koberce, ktoré zakrývajú celú podlahu v izbe. Pri nich však platí, že priestor opticky skresľujú a zmenšujú. Sú preto vhodnejšie do väčších obývačiek či spální. Okrem veľkosti miestnosti je potrebné zohľadniť aj jej štýl. V akom štýle máte zariadenú obývaciu izbu či inú miestnosť? Aké farby, vzory či materiály v nej prevládajú?

Ideálne je, ak samotný koberec dokonale ladí so štýlom celej miestnosti. Ak obľubujete minimalizmus, je vhodné voliť menšie či stredne veľké koberce vo svetlejších farbách. Miestnosť v rustikálnom štýle zase perfektne doplní vzorovaný koberec. Nemusíte sa však držať žiadnych predpísaných pravidiel. Dôležité sú vaše predstavy o tom, ako koberec doplní konkrétny interiér. Nebojte sa vytvoriť kontrast. Ak máte miestnosť zariadenú v jednoduchom štýle a vo svetlých neutrálnych farbách, možno ju oživí práve veľký farebný či vzorovaný koberec. Ak máte v obývačke zelené či modré záclony a k tomu ladiace vankúše, pekný kontrast môže vytvoriť napríklad žltý koberec. Ak obývačka či spálňa hýria už pár farbami alebo vzormi, krásne ich doplní jednoduchší a nenápadný koberček, napríklad biely, béžový či sivý. Nebojte sa kombinovania, no zároveň dávajte pozor. Miestnosť s novým kobercom by mala vyzerať celistvo a zladene. 

malé koberce

Zdroj: Shutterstock®

Zvoľte vhodný materiál aj tvar koberca

Pred kúpou konkrétneho koberca je ešte potrebné zohľadniť pár ďalších detailov, napríklad aj to, z akého materiálu by koberec mal byť. Na výber sú koberce z prírodných aj syntetických materiálov. Prírodné koberce, napríklad z vlny, sú často jemné a hebké, no spravidla drahšie a nemusia byť tak odolné voči špine. Často sa na výrobu kobercov používa polyamid, ktorý ponúka pružné a trvanlivé vlákno. Koberce z polypropylénu sú zase lacnejšie, no nie až tak odolné. Záleží teda na vás, koľko chcete do koberca investovať a čo od neho očakávate. Vyberať taktiež môžete podľa typu vlasu. Koberce so strihaným vlasom sú charakteristické vzpriamenými vláknami, sú spravidla hustejšie, ale aj drahšie. Povrch iných kobercov zase tvoria akési slučky, čiže vlákno nie je upravované. Tieto koberce sú jednoduché na údržbu a majú dlhú trvanlivosť.

Najmenej trvanlivé sú koberce, ktoré kombinujú strihaný vlas a slučku, no zato zvyčajne ponúkajú širokú škálu farieb a dizajnov. Platí, že koberce s vyšším vlasom sú hustejšie a veľmi pekné, no horšie na údržbu. Ak vyberáte koberec do domácnosti so zvieratkom, je vhodné kvôli srsti voliť koberec s nižším vlasom, ktorý sa ľahšie udržuje. Zamerať sa ďalej môžete aj na tvar koberca. Je už však hlavne na vašich osobných preferenciách, či zvolíte kruhový, štvorcový či obdĺžnikový koberec. Rozhodovať sa môžete podľa jeho umiestnenia. Pod guľatým stolčekom či veľkým kreslom môže vyzerať lepšie guľatý koberec. Pred rohovú sedačku, ktorá má z oboch strán rovnakú dĺžku, sa veľmi hodí štvorcový koberec. Popri posteli zase vynikne koberec v tvare obdĺžnika.

Pozri aj: Dbáš na udržateľnú domácnosť? Každá eko kúpeľňa potrebuje tieto veci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 01.10.20 07:13

ĽŠ
karma
100.00

Dobré tipy!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 01.10.20 09:30

KK
karma
105.00

Ďakujem za tipy, práve sa chystám si kúpiť do obývačky.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 01.10.20 14:45

MM
karma
100.00

tiež riešim výber kobercov a nakoniec som sa rozhodla, že si ich vyrobím sama z jutového špagátu

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 01.10.20 21:53

karma
103.00

Super tipy sú aj na pintereste.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.10.20 08:56

DB
karma
117.00

Vybrať dobrý koberec je celkom náročné..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní