Krása ukrytá v doplnkoch pre komfort a pohodlie vo vašej obývacej izbe

Krása ukrytá v doplnkoch pre komfort a pohodlie vo vašej obývacej izbe

Napriek tomu, že sa to pri širokej ponuke trhu nezdá, zariadiť si obývaciu izbu môže byť aj dnes poriadna výzva. Ide o mimoriadne dôležitú miestnosť v domácnosti, ktorá sa využíva často a rôznymi spôsobmi. Dôležité je preto dokonale zladiť všetky prvky obývačky, ako sú úložný priestor, látky, osvetlenie, farby, koberce a nábytok.

Okrem toho je v obývačke tiež veľmi dôležité, aby miestnosť vyžarovala čo najväčšiu útulnosť, bola komfortná a maximálne pohodlná. Pracovný stres a náročná dobe navyše vedia naše telo a psychiku poriadne potrápiť, a vy si potrebujete v tomto priestore predsa odpočinúť.

Čo všetko k vytvoreniu takéhoto priestoru veľkou mierou prispieva, sa dozviete v našom článku.

moderné bývanie

Zdroj: Shutterstock®

Správne využitie obývacej izby je základ

Pre navodenie správneho pohodlia a komfortu v každej, nielen obývacej izbe, sa potrebujete cítiť slobodne. A nakoľko je pocit slobody a pohody silne ovplyvnený tým, ako sú v miestnosti rozmiestnené jednotlivé prvky, treba si dať na to ešte pred ich výberom a kúpou pozor.

Dobrým tipom je zvážiť spolu so všetkými členmi domácnosti, akými činnosťami v obývačke si najviac vypĺňate svoj voľný čas. Aj vďaka tomu budete mať prehľad a lepšiu orientáciu v tom, ktoré doplnky si vyberiete a ako štýlové drevené police či ďalšie dôležité vecičky v obývačke rozmiestnite.

Dajte si pozor na správne zoskupenie nábytku

Aj keď je dnes obľúbený moderný minimalizmus, zložený len z niekoľkých po priestore rozložených kusov nábytku, atmosféra v miestnosti je často tým príjemnejšia, čím bližšie sú jednotlivé diely k sebe. Malé samostatné jednotky sú preto vo všeobecnosti vhodnejšie ako väčší nábytok.

V závislosti od spomínaných činností, ktoré sa majú v obývačke vykonávať, má preto zmysel napríklad zoskupiť ikonický TV stolík a pohodlné sedenie, ktoré vás láka alebo doslova pozýva k hodinám príjemného sledovania televízie.

Pre väčšie pohodlie nezabudnite okolo televízie zoskupiť v blízkosti sedačky aj kreslá s príjemne mäkkými vankúšmi.

Pozri aj: Zápach v domácnosti po varení či pečení: Jednoduchý trik, ako ho odstrániť bez vetrania

obývačka s kuchyňou

Zdroj: Shutterstock®

Berte do úvahy dôležité cesty a vzdialenosti

Áno, aj v obývacom priestore majú tieto pojmy zmysel a význam. Ako je to možné? S ohľadom na usporiadanie nábytku je predsa nesmierne dôležité, aby bol medzi spomínanými kusmi nábytku možný voľný pohyb. Týmto možno rozhodujúcim spôsobom zároveň podporíte faktor dobrej nálady. Hlavná “cesta“ v obývačke by mala byť v ideálnom prípade široká okolo jedného metra. Menšie rozostupy sa odporúča zachovať v šírke aspoň 60 centimetrov.

Na všetko si musíte dobre posvietiť

Neraz ste si zrejme všimli, ako úroveň vonkajšieho osvetlenia a slnečného svitu vplýva na vašu osobnú pohodu. Inak tomu nebude ani v interiéri, v ktorom dnes trávime viac ako 90 % svojho času.

Optimálne osvetlenie je v obývacej izbe mimoriadne dôležité, pretože vo veľkej miere ovplyvňuje celkovú atmosféru miestnosti a to, ako ju budete vy a vaše návštevy vnímať. Všetky doplnky a štýlové dekorácie, aby vynikli, predsa potrebujú na vyžarovanie svojej krásy dobré osvetlenie. A nakoľko ich je v dnešnej dobe viac, nespoliehajte sa iba na jeden zdroj osvetlenia, ako v minulosti. Doprajte si viac. Určite to celému zámeru len prospeje!

Rozjasniť a rozžiariť priestor obývacej izby vám veľmi dobre pomôžu rôzne druhy svetiel a ich úrovne. Tak na ne spolu s výberom obľúbených doplnkov a nábytku myslite. Len tak si budete môcť užívať krásu, komfort a pohodlie interiéru „plnými dúškami.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 09.08.22 22:10

karma
-1.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní