Staré pečivo milujú aj muškáty: Vďaka tomuto triku porastú ako divé

Staré pečivo milujú aj muškáty: Vďaka tomuto triku porastú ako divé

Niekedy si ho nakúpime do zásoby, len aby sme ho málo nemali, no nie vždy ho stihneme aj spotrebovať. Niekto si kúpené pečivo mrazí, iní si kupujú len toľko, koľko dokážu skonzumovať. Avšak aj napriek tomu sa občas stane, že nám kúsok chleba zostane a rovnako tak aj nejaké tie rožky. Nastáva tu teda otázka, čo so starým pečivom?

Z rožkov je skvelá strúhanka a starý chlieb môžete použiť na prípravu chlebovej pizze, chlebovej polievky alebo ho obaliť vo vajíčku a vypražiť.

Starý chlieb je teda možné ešte v kuchyni zužitkovať, no ocenia ho aj kvety. Vedeli ste, že zo starého pečiva sa vyrába domáce hnojivo, ktoré je skvelé na muškáty alebo orchidey?

Keď ste si niekedy pripravovali hnojivo z droždia, tak nám určite môžete dať za pravdu, že vďaka nemu kvety porástli ako divé. A na rovnakom princípe funguje aj staré pečivo.

Odporúčame aj: Inšpirácia na maľovanie stien: Maľovaný oblúk ako decentný prvok v miestnosti

hnojivo z pečiva

Zdroj: Shutterstock®

Hnojivo zo starého pečiva

Ako sme spomínali, veľmi obľúbené je domáce hnojivo z droždia. Je to lacné a hlavne účinné hnojivo, ktoré kvety dokážu oceniť.

Hnojivo na kvety si však môžete pripraviť aj zo starého pečiva. Chlieb totižto rovnako obsahuje kvasnice, ktoré sú základnou živinou pre rastliny a ich správny rast.

Droždie (inak aj kvasnice) je zdrojom stopových prvkov, ale tiež vitamínov skupiny B a vitamínu D. Z minerálov obsahuje predovšetkým zinok, fosfor, draslík i meď. A keďže sa droždie pridáva aj do pečiva, bola by škoda staré pečivo len tak vyhodiť.

Využite jeho potenciál a spravte si z neho domáce hnojivo pre izbové rastliny alebo hnojivo do záhrady.

Hnojivo pre izbové rastliny

  • 30 g starého pečiva
  • 1 liter vody

Vodu prevarte a nechajte ju odstáť, aby vychladla na izbovú teplotu. Po vychladnutí do nej vložte tvrdé pečivo, nádobu uzavrite a nechajte na chladnom a tmavom mieste. Po 24 hodinách vám vznikne hnojivo, ktoré môžete použiť na hnojenie izboviek.

Hnojivo však najskôr preceďte a až tak použite na zálievku rastlín. Ak neminiete celé hnojivo, odporúča sa skladovať ho v chladničke.

Pozor, na zálievku nepoužívajte veľké množstvo tohto hnojiva. Aj keď sa hovorí, že rastlinám by ste mali dopriať (teda niektorým), v prípade hnojiva sa skôr držte pri zemi. Na jednu rastlinu postačí len jedna lyžička domáceho hnojiva z pečiva! Ocenia ho muškáty i orchidey.

Hnojivo do záhrady

  • voda
  • staré stvrdnuté pečivo

V záhrade sa hnojivo dozaista nestratí. Avšak na to, aby ste ho dopriali viacerým plodinám či rastlinám, je potrebné pripraviť si ho vo väčšom množstve. V tomto prípade záhradkári odporúčajú naplniť vedro starým pečivom do 2/3 a zaliať vodou. Takto pripravené hnojivo prikryte a nechajte odležať aspoň 10 dní. Potom ho môžete používať.

Pred použitím ho však rozrieďte. 1 liter hnojiva nalejte do vedra a doplňte vodou. Hnojivo použite napríklad na uhorky.

Neprehliadni: Ako vyčistiť upchaté umývadlo bez zvona? Toto ti zaručene pomôže!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní