Kalatea – izbová kráska mnohých tvárí, ktorá zútulní domov

Kalatea – izbová kráska mnohých tvárí, ktorá zútulní domov

Izbových rastlín nie je v domácnosti nikdy dosť. Možno súhlasíte a možno nie. Určite sa však zhodneme na tom, že aspoň pár izboviek umiestnených v obývačke, spálni či kuchyni dokáže razom zútulniť domov. Rastlín, ktoré sa bežne pestujú v interiéri a dajú sa zohnať na internete či v obchodoch a záhradkárstvach, je neúrekom. Vyberať možno podľa ich unikátneho vzhľadu, ale rozhodne treba zohľadniť aj to, čo rastlina k svojmu životu potrebuje. 

Ak hľadáte do svojej domácnosti nejaké nové kúsky, ktoré nie sú zvlášť náročné na starostlivosť, odporúčame v obchodoch popátrať po kalateách. Kalatey vás dostanú svojimi krásnymi listami rôznych tvarov s rôznorodým sfarbením. Mnohé druhy majú listy s jedinečnými vzormi a kresbami, vďaka čomu sa razom stanú hlavnou ozdobou vašej domácnosti. Ktoré druhy pestovať a ako sa o ne správne starať?

Poznáte kalateu?

Kalatea, latinsky Calathea, predstavuje rod vždyzelených rastlín z čeľade marantovité (Marantaceae). Za domovinu týchto rastlín sú považované tropické oblasti Ameriky, vrátané dažďových pralesov Brazílie. V súčasnosti tento rod zahŕňa niekoľko desiatok druhov a niekoľko stoviek rôznorodých odrôd a kultivarov. Mnohé druhy sú pritom pestované aj ako izbové rastliny. Pri pestovaní v interiéri dosahujú výšku okolo 30 až 60 cm (niektoré druhy však aj cez 100 cm). 

Kalatey sú charakteristické svojím rôznorodým vzhľadom. Ich listy majú odlišný tvar, niektoré druhy majú úzke a špicaté listy, iné zase okrúhle. Jedinečné je aj ich sfarbenie. Listy hýria nielen odtieňmi zelenej, ale na mnohých sa objavuje aj belavá, červenkastá či tmavá vínová farba, navyše sú typické krásnymi kresbami. Vo všeobecnosti sú kalatey kvitnúce rastliny, no v interiéri zriedkavo kvitne len niekoľko druhov. 

Druhy kalatey:

  • Calathea crocata – kalatea šafránová – jeden z mála druhov, ktorý sa pestuje aj pre kvety. Tie sú oranžovej farby. Listy sú zhora tmavozelené bez kresby, zospodu bordové. Typické je ich zvlnenie po okrajoch.  

  • Calathea zebrina – kalatea zebrovaná – má eliptické zamatové listy, ktoré majú na sebe prítomné tmavozelené a svetlozelené pruhy, podobné pruhom zebry. Zospodu môžu byť fialkové. 

  • Calathea makoyana – má krásne sfarbené oválne listy, vyrastajúce na dlhých tenkých stopkách, ktoré vyzerajú ako pávie perá. 

  • Calathea lancifolia – má úzke a po okrajoch zvlnené listy, ktoré sú zvrchu bledozelené. Prítomné sú na nich tmavé škvrny. Zospodu bývajú fialkové. 

  • Calathea ornata – typické sú väčšie listy srdiečkovitého tvaru. Majú tmavozelené sfarbenie a prítomné sú na nich takmer biele prúžky. 

  • Calathea rufibarba – listy sú úzke a kopijovité, po okrajoch zvlnené. Zhora bývajú svetlozelené bez sfarbenia, zospodu fialkové. 

  • Calathea roseopicta – má väčšie okrúhle listy s tmavozelenými a svetlozelenými plochami. Prítomné sú na nich aj ružovkasté pruhy alebo fľaky. 

  • Calathea orbifolia – kalatea okrúhlolistá – typické sú pre ňu veľké okrúhle listy, na ktorých sa striedajú svetlozelené a tmavozelené pruhy. 

Odporúčame: ​Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!

druhy kalatey

Zdroj: instagram.com/123planten

Umiestnenie kalatey v interiéri

Ak nemáte veľmi slnečný interiér, kalatea bude pre vás tou správnou voľbou. Nadbytok slnečných lúčov totižto môže mať negatívny vplyv na jej krásne vyfarbenie. Preto ju neumiestňujte na južné okno, ktoré je zvyčajne najviac zaliate slnečnými lúčmi. Tejto rastline sa bude najviac dariť na mieste s rozptýleným stredne intenzívnym až jasným nepriamym svetlom, prípadne aj na mierne tienistom stanovišti. Veľmi tmavý interiér však môže spôsobiť pomalší rast kalatey.

V prípade, že chcete kalateu umiestniť do izby s nízkym osvetlením, voľte druhy s tmavšími listami. Čím sú listy tmavšie, tým rastlina spravidla lepšie znáša horšie svetelné podmienky. Pre kalateu voľte miesto nielen mimo ostrých slnečných lúčov, ale aj mimo prievanu. Nie je jedovatá, preto je ideálna aj do interiéru s malými deťmi a domácimi miláčikmi. 

Hlavné zásady pestovania kalatey

  • Teplota – kalatea je skôr teplomilná, vyhovuje jej teplota v rozmedzí 18 – 30 °C. V zimnom období by teplota v miestnosti nemala klesať pod 15 °C, inak rastlina začne vädnúť a postupne uhynie. 
  • Vlhkosť vzduchu – kalatey majú rady nielen teplo, ale aj vlhko. Vyššia vzdušná vlhkosť je pre dobrý rast dôležitá, niektoré odrody sa však vedia pomerne dobre vysporiadať aj so suchším vzduchom. V každom prípade sa ale odporúča zvlhčovať ovzdušie pravidelným rosením listov. Použite odstátu alebo prevarenú vodu izbovej teploty, inak môžu na listoch zostávať škvrny. Ak pestujete viac vlhkomilných rastlín pri sebe, pokojne im môžete ovzdušie zvlhčovať pomocou difuzéra. 
  • Zálievka – substrát je vhodné udržiavať mierne vlhký. Rastlina nemá rada premočený substrát, ale ani úplne vyschnutý. Ideálne je zalievať raz za 1 až 2 týždne, väčšia zálievka je potrebná v lete, menšia zálievka zase v zimnom období. 
  • Substrát – mal by byť ľahký a dobre priepustný. Vhodná je kombinácia piesku a rašeliny. Použiť možno univerzálnu pôdu na pestovanie zelených izbových rastlín, do ktorej je možné na prevzdušnenie pridať trochu orchideovej kôry.
  • Hnojenie – od jari do jesene hnojíme dvakrát mesačne bežným hnojivom na izbové rastliny
  • Presádzanie – kalateu sa odporúča presádzať každú jar do kvetináča, ktorý je o trochu väčší ako starý. Ak má v kvetináči rastlina ešte dosť miesta, obmeňte len vrchnú časť substrátu a presaďte ju ďalší rok. 
starostlivosť o kalatey

Zdroj: instagram.com/plantdecorshop

Ako rozmnožovať kalateu?

Rozmnožovanie kalatey nie je komplikovanou záležitosťou. Táto izbová rastlina je typická stredne rýchlym rastom a tvorbou akýchsi zhlukov, respektíve trsov po stranách. A práve delením týchto trsov je možné kalateu rozmnožiť. Keď je rastlina dostatočne veľká, opatrne z nej oddelíme vyvinutý trs s korienkami, čím získame novú malú rastlinu. Trs musí mať časť koreňového systému a každý jeho list musí byť pripojený k stonke. Ak trs nejde oddeliť rukami, korienky rozdelíme čistým nožom. 

Oddelený trs stačí zasadiť do pripravenej nádoby so substrátom, ktorý je následne potrebné udržiavať mierne vlhký. Rozmnožovať kalateu týmto spôsobom je vhodné napríklad na jar či v lete pri presádzaní rastliny. Ak rastlina práve kvitne, nepresádzajte ju, ani nerozmnožujte. 

Problémy pri pestovaní kalatey

  • Suché konce listov – ide o typický znak nízkej vzdušnej vlhkosti, respektíve suchého vzduchu. Rastline pravidelne roste listy odstátou vodou.
  • Škvrny na listoch – sú známkou nadmernej zálievky, príčinou však môže byť aj plesňová infekcia, prípadne ide o vodný kameň z vody z vodovodu. 
  • Žlté listy – ak žltnú celé listy, rastlina je pravdepodobne prepolievaná. Ak je substrát príliš mokrý, presaďte rastlinu do suchej zeminy, inak hrozí hniloba. Ak žltnú len končeky listov, ide obvykle o príznak nedostatočnej zálievky. Občasný žltý list však znamená len starnutie rastliny, ide o prirodzený jav.
  • Odumieranie častí rastliny a jej hnitie – príčinou je zvyčajne nadmerná zálievka. 
  • Vyblednutie vzorov a strata sfarbenia listov – príčinou je nadbytok slnečných lúčov. 
  • Suché miesta na listoch – rastline buď chýba voda, alebo ide o spáleniny od ostrých slnečných lúčov. Buď zvýšte zálievku, alebo presuňte rastlinu ďalej od okna. 
  • Stočené a vädnúce listy – ak sa listy zakrúcajú, skontrolujte substrát. Pravdepodobne bude úplne suchý. Potrebné je zvýšiť zálievku. 
  • Zhadzovanie listov – spôsobiť to môže umiestnenie v tme alebo vo veľmi chladnej miestnosti. Príčinou tiež môže byť prievan, nedostatočné polievanie alebo prítomnosť škodcov na rastline. 
  • Rastlina nekvitne – väčšina druhov pri pestovaní v interiéri nekvitne. Výnimkou je hlavne často pestovaná kalatea šafránová s krásnymi oranžovými kvetmi. Ak nekvitne počas celého roka, na vine môže byť nedostatok svetla, slabá zálievka aj deficit živín, prípadne ide o veľmi mladú rastlinu. 

Calathea rufibarba

Calathea rufibarba

Zdroj: instagram.com/poteydotcom

Calathea lancifolia

Calathea lancifolia

Zdroj: instagram.com/plantproper

Calathea roseopicta

Calathea roseopicta

Zdroj: instagram.com/fytokipouriki_iliou

Calathea makoyana

Calathea makoyana

Zdroj: instagram.com/mestrejardineiro

Calathea zebrina

Calathea zebrina

Zdroj: instagram.com/planteaenverde

Zdroj úvodných foto: instagram.com/amazing__plants, instagram.com/jungle_in_the_making


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Anna Vargová 09.10.22 19:44

AV
karma
100.00

Sú nádherné. Navyše nenáročné na pestovanie.Urcite si ich zabezpečím

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 10.10.22 05:53

karma
-1.00

Mám jednu sú krásne

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.10.22 20:14

DB
karma
117.00

Veľmi dekoratívna rastlinka...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní