Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť?

Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť?
  • 15.01.2024
  • Michaela Kožáková

Patríte aj vy k milovníkom rastlín a vaša obývačka sa pomaly začína podobať na poriadne prerastenú džungľu? Namiesto kabelky či šiat si radšej kúpite nový terakotový kvetináč? A dokonca svojim rastlinám kupujete i vianočné darčeky vo forme novej zeminy alebo hnojiva? Tak jednoznačne patríte do klubu nadšencov všetkého zeleného, kvitnúceho, rastúceho a pučiaceho. Možno máte doma rôzne exotické a tropické rastliny od výmyslu sveta, kaktusy všetkých tvarov a fialky mnohých farieb.

A čo taká mini záhradka v skle? Ešte ju doma nemáte? Aké zelené rastliny sú vhodné do rastlinného terária a ako si ju vytvoriť?

Neprehliadni: Vďačný potosovec zlatý: Ako zabezpečiť, aby sa mu doma darilo?

Rastlinné terárium - kde sa vzalo?

Vo viktoriánskych časoch renomovaný lekár Nathanial Bagshaw Ward experimentoval s kuklami molí, keď zistil, že vo fľaši dokáže vypestovať vzácne papradie. Veľmi ho to prekvapilo, pretože sa ho viackrát neúspešne pokúsil na svojom dvore vypestovať.

Po svojom objave skonštruoval Ward niekoľko ďalších nádob na papradie, ktoré neskôr začali niesť jeho meno – Wardianské objavy.  Tieto prvé sklené terária sa rýchlo stali obľúbenými najmä u zámožných rodín, ktoré si nechávali  vyrábať veľké zdobené nádoby na vystavenie izbových rastlín, miniatúrnych záhrad a lesných scenérií.

Vhodné rastliny pre sklenené mini záhradky

Výbornými kandidátmi pre sklené terárium a uzavreté mini záhradky sú miniatúrne paprade, peperómie, africké fialky a niektoré orchidey. Mnohým lesným rastlinám a machom sa v nich tiež bude skvele dariť. 

Pri výbere rastlín do terárií je potrebné vziať do úvahy dva dôležité fakty: veľkosť rastlín v dospelosti a ich schopnosť tolerovať vlhkosť.

Tu je niekoľko rastlín, ktoré sú vhodné do sklených mini záhradiek:

 

  • Machy
  • Kyslička štvorlistá (Oxalis triangularis)
  • Pellionia
  • Begónia strawberry (jahodová)
  • Cryptanthus
  • Fialový plameň (Episcia dianthiflora)
  • Švédsky brečtan (Plectranthus australis)
  • Mäsožravé rastliny
  • Kurací žalúdok (Iresine herbstii)
  • Plavúnka (Selaginella)
  • Panašovaná aloe vera

Zamerajte sa na zelené rastliny, tropické rastliny či iné rastlinné druhy, ktoré majú rady teplo, vlhkosť a svetlo, a ktoré rastú plazivým a ťahavým spôsobom. 

Pozri aj: Izbové rastliny, ktoré odvádzajú negatívnu energiu: Pestuj ich a tvoja domácnosť bude oázou pokoja

Ako na to

Zdroj: shutterstock

Uzavreté mini záhrady - ako si ich vyrobiť?

Budeme potrebovať:

 

  • sklenená nádoba, sklené terárium pre rastliny (otvorené terárium, zatvorené terárium, závesné terárium) podľa vlastného výberu
  • kamienky, riečne kamene, piesok, drevené uhlie
  • vhodnú pôdu (vyberte dobre priepustnú pôdu, aby ste zabránili jej zhutneniu a premočeniu)
  • dekor (drevo, kamene, mušle alebo iné ozdoby)
  • rastliny do terárií
  • pomôcky na sadenie (pri výsadbe do nádob s tenkým hrdlom sa vám môže hodiť lyžica, dlhá pinzeta alebo dokonca paličky, špajdle)

Postup:

  1. Začnite uložením vrstvy okruhliakov alebo drveného kameňa na dno nádoby. Táto drenážna vrstva sa používa na to, aby pôda nebola podmáčaná a močaristá.
  2. Pridajte medzi kamene kúsky dreveného uhlia, ktoré pomáha pri filtrácii. Pokryte kamene 5 až 10 centimetrovou vrstvou zeminy.
  3. A teraz prichádza na rad vaša kreativita a fantázia. Navrhnite, nadizajnujte si svoju miniatúrnu krajinku. Ak je vaše sklené terárium dostatočne veľké, môžete dokonca vytvoriť i kopce, doliny, jazierko, pridať mini sošky.
  4. Nakoniec nasaďte svoje rastliny. Nakombinujte ich tak, aby ste v jednom teráriu mali rastliny, ktoré majú rovnaké požiadavky na vodu, teplotu, vlhkosť a svetlo. Vyberte si rôzne veľkosti, tvary, farby a textúry listov, a tak spravte svoje sklenené mini záhradky ešte zaujímavejšie. Zvoľte si rastliny, ktorým nevadí mokré lístie, ako napríklad mach, paprade. Nesaďte ich veľmi na husto, aby mali priestor rásť. Urobte si záhradku s lesnou scénou, prineste so svojej obývačky závan tropických krajín so zakrpatenými orchideami a mäsožravými rastlinami. 

Zaujme Ťa: ŠŤASTIE do každej rodiny! Tieto izbové rastliny priťahujú prosperitu i pozitívne vibrácie

Starostlivosť

Zdroj: shutterstock

Ako sa starať o mini záhradku v skle?

Existujú dva druhy terárií:

 

  • tradičné uzavreté terárium, ktoré je skvelé na vytvorenie vlhkého prostredia. V nich sa bude veľmi dariť najmä papradiam. Uzavreté terárium vydrží bez potreby vody mesiace. Uzavreté mini záhrady umiestnite mimo priameho slnečného žiarenia, aby nedošlo k ich prehriatiu. Ideálne je žiarivkové osvetlenie.
  • otvorené terárium, ktoré je skôr suchým prostredím vhodným pre sukulenty, kaktusy a ďalšie púštne rastliny, ktoré potrebujú veľmi málo vody a veľa slnečného žiarenia

Samozrejme, nečakajte, že vaša mini záhradka bude okamžite vyzerať sviežo a živo. Rastliny potrebujú nejaký čas na prispôsobenie sa novému prostrediu. Pôda by mala byť vlhká, ale nie nasiaknutá. Sklené terárium umiestnite tam, kde bude mať jasné svetlo, ale nie na priame slnko, pretože by sa vaše rastliny mohli „uvariť". 

Rastlinné terárium po polievaní nechajte niekoľko dní otvorené, kým listy rastlín nevyschnú, potom ho prikryte a rastliny pozorne sledujte. Plesnivé rastliny a ochabnuté žlté listy sú znakmi nadmernej vlhkosti. Odokryte vašu mini záhradku v skle a nechajte ju trochu preschnúť. 

Je normálne, že vo vašom teráriu sa po čase objaví malý hmyz. Spravidla ide o chvostoskoky, čo je užitočný hmyz, ktorý pomáha rozkladať odumretý rastlinný materiál.

INŠPIRUJTE SA: Mini záhradka v skle

- Mini záhradky
1 z 6
Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť? - KAMzaKRASOU.sk
Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť? - KAMzaKRASOU.sk
Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť? - KAMzaKRASOU.sk
Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť? - KAMzaKRASOU.sk
Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť? - KAMzaKRASOU.sk
Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť? - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: pinterest.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 22.02.21 05:39

ĽŠ
karma
100.00

Krásne!

  • 1
Odpovedať

Miška Hazuchová 26.02.21 09:37

karma
108.00

Nádherné.... ukážem mamine isto si také vyrobí podobné :)

  • 1
Odpovedať

Erika Podskubová 28.02.21 10:34

EP
karma
104.00

lahodí to oku,už len to zrealizovať,nádhera

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:41

karma
127.00

ja by som sa obával toho, keby bolo treba záhradku v skle nejak meniť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní