Prekrásny oleander: Ako na jeho pestovanie, zazimovanie či strihanie?

Prekrásny oleander: Ako na jeho pestovanie, zazimovanie či strihanie?

Krásne zakvitnutý oleander je možné len ťažko prehliadnuť. Razom sa stane stredobodom záhrady, terasy či balkóna. Hoci je oleander vskutku okúzľujúci, netreba zároveň zabúdať ani na to, že patrí k najjedovatejším rastlinám, ktoré sa v našich záhradách a obydliach vyskytujú. Preto je pri pestovaní tohto okrasného kríka vhodné zbystriť pozornosť, najmä, ak sa v okolí nachádzajú aj deti alebo domáce zvieratá. Až na pár výnimiek sú oleandre pomerne odolné a nenáročné na pestovanie, problém môže napríklad nastať, ak ich neochránime pred zimou. V nasledujúcom článku vám o nádherných oleandroch prezradíme niečo viac, pozrieme sa hlavne na to, ako sa o ne správne starať, kedy ich strihať, hnojiť či presádzať. 

Poznáte oleander?

Rod oleander, latinsky Nerium, zahŕňa svojho hlavného zástupcu s názvom oleander obyčajný (Nerium oleander), ktorý sa vyskytuje v mnohých odrodách, líšiacich sa vzhľadom a hlavne farbou a charakterom kvetov. Oleander obyčajný predstavuje trváci stálezelený ker alebo malý strom z čeľade zimozeleňovité, ktorý dorastá do výšky okolo 2 až 6 metrov. Pôvodne sa oleandre vyskytovali najmä v oblasti Stredomoria či v subtropických častiach južnej aj východnej Ázie, čo je značne rozsiahle miesto výskytu. Z tohto dôvodu ani nie je možné presne určiť pôvod rastliny. 

Oleandre sú charakteristické kožovitými listami, ktoré majú podlhovasto kopijovitý tvar. Vyrastajú vo dvojiciach, sú protistojne orientované a mávajú tmavozelenú, svetlozelenú alebo aj žltozelenú farbu. Tieto trvalky sú však pestované najmä pre svoje nádherné kvety, ktoré môžu byť v závislosti od konkrétnej odrody jednoduché, polokveté aj plnokveté. Ich farba môže byť biela, žltá, oranžová, ružová, červená alebo aj ostro purpurová. Niektoré nevoňajú, iné do okolia naopak šíria krásnu a výraznú vôňu. Rastlina kvitne v subtropických oblastiach takmer celoročne, u nás hlavne v priebehu leta, respektíve od mája do konca októbra.

Odporúčame: Izbové rastliny ako lacná klimatizácia do bytu? Týchto 5 kúskov musíš mať!

pestovanie oleandra

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú hlavné zásady pri pestovaní oleandra?

Oleander predstavuje pomerne odolnú trvalku, ktorá si nevyžaduje veľa starostlivosti. Jeho pestovanie pokojne zvládnu aj začiatočníci. Je potrebné hlavne myslieť na to, že táto rastlina sa prirodzene vyskytuje v subtropických oblastiach, takže obľubuje slnko a teplo a neznáša veľký chlad, respektíve mráz (cca pod 6 °C). Práve preto sú v našich klimatických podmienkach oleandre zväčša pestované v nádobách. Cez leto je ich tak možné umiestniť na záhradu, balkón či terasu a počas zimy premiestniť do interiéru. Vo všeobecnosti si však oleandre dobre poradia s horúčavami, miernym chladom, dlhším suchom aj daždivým počasím. 

Pri ich pestovaní je vhodné dodržiavať nasledujúce zásady:

  • stanovište – miesto s dostatkom slnečných lúčov (nevyhnutné na kvitnutie), 
  • zálievka – bohatá v období kvitnutia (počas horúceho obdobia 2 až 3 razy týždenne), mierna počas zimovania (cca raz za 14 dní, aby substrát úplne nevyschol),
  • vlhkosť – počas sucha pravidelne rosíme listy, 
  • hnojenie – počas vegetačného obdobia dvakrát mesačne tekutým hnojivom,
  • substrát – oleander sa prispôsobí rôznym typom pôdy, vhodné sú priepustné substráty, substráty pre balkónové či stredomorské rastliny, zemina s prímesou ílu či rašeliny,
  • presádzanie – mladé rastliny podľa potreby aj každý rok, staršie pokojne každé tri roky.

Pozri aj: Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť?

starostlivosť o oleander

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na pravidelný strih!

Oleandre sú tiež stvorené na to, aby sme ich pravidelne zastrihávali. Ak spozorujete, že krík tvorí značne menšie množstvo kvetov a nové výhonky smerujú dovnútra koruny, je čas na strih. Rez zabezpečí kompaktný tvar rastliny s hustejšími konármi. Strihanie je možné v prvom rade podniknúť po odkvitnutí, teda skôr než rastlinu zazimujeme. Zastrihávame približne len jednu tretinu výhonkov. Počas neskorej zimy (až skorej jari) je možné v prípade potreby podniknúť radikálnejší rez, napríklad z dôvodu napadnutia rastliny škodcami, alebo vtedy, keď má krík veľké neforemné rozmery. V tomto momente skrátime výhonky na dĺžku do 30 cm. Po výraznejšom strihu bude oleander potrebovať čas na regeneráciu, zakvitne pravdepodobne až nasledujúcu sezónu.

Počas vegetačného obdobia je možné ešte podniknúť menší pravidelný rez, napríklad ak sa konáre a výhonky križujú alebo sú blízko seba. V tomto prípade len mierne upravujeme celkový vzhľad rastliny. Nakoniec môžeme rastlinu zastrihávať v prípade, ak ju chceme rozmnožiť. Oleandre je totižto možné veľmi ľahko množiť pomocou odrezkov (dlhých 15 – 20 cm), buď mladých koncových výhonkov alebo ešte lepšie starších zdrevnatených stoniek. Odrezky by mali byť zdravé a bez kvetných pukov. Necháme ich zakoreniť vo vode a potom presadíme do vhodného substrátu. Pri strihaní alebo aj celkovej manipulácii s oleandrom, je vhodné používať rukavice a byť opatrný. Ako sme spomínali už vyššie, celá rastlina je prudko jedovatá. Už požitie jedného či dvoch listov môže byť smrteľné. 

ako zazimovať oleander

Zdroj: Shutterstock®

Čo s rastlinou počas zimy?

Oleander u nás zimu vonku neprežije, po skončení sezóny je ho nevyhnutné zazimovať. Pokles teploty k nule znesie rastlina len krátkodobo. Na presun do interiéru je vhodné myslieť zvyčajne v priebehu októbra. Pred zazimovaním je ideálne podľa potreby podniknúť vyššie spomínaný rez. Následne je vhodné rastlinu premiestniť do chladnejšej miestnosti s teplotou okolo 10 °C. Interiér by mal byť primerane svetlý, nie úplne tmavý. Môže to byť chodba, zimná záhrada, schodisko, pokojne aj svetlejšia garáž. 

Počas zimovania obmedzíme zálievku a vôbec nehnojíme. Keď pominú hrozby mrazov, môžeme rastlinu opäť premiestniť do exteriéru, najskôr aspoň na dva týždne do polotieňa, potom na slnečné stanovište. Postupne tiež zvyšujeme dávky vody, pokojne od februára. Podľa potreby je možné rastlinu na jar aj presadiť. V prípade, že nie je potrebná väčšia nádoba, je možné oleandru len vymeniť vrchnú časť substrátu. 

Odporúčame: Jedinečné riasogule: Sú to najmenej náročné rastliny na svete?

ako pestovať oleander

Zdroj: Shutterstock®

Aké problémy sa pri pestovaní vyskytujú?

Aj pri pestovaní nenáročných oleandrov sa môžu vyskytnúť isté problémy, niekedy z dôvodu nesprávnej starostlivosti, inokedy aj napriek tomu, že sa o rastlinu dôkladne staráme. Hoci oleander potrebuje výdatnú zálievku, nadmerné polievanie počas zimy môže ľahko viesť k hnitiu koreňov. Na nadmernú zálievku a premočený substrát však počas roka rastlina upozorňuje najmä žltnutím listov, taktiež môže dôjsť k ich zhadzovaniu. Nedostatočná zálievka sa naopak prejavuje najmä suchými listami. Okrem toho sa mnohí stretávajú s tým, že im krík skrátka nekvitne. To môže byť spôsobené viacerými faktormi. Na vine môže byť nedostatok svetla, nedostatok výživy, nedostatočná zálievka alebo aj to, že je rastlina ešte veľmi mladá. Oleandre kvitnú zvyčajne až po niekoľkých rokoch.

Napadnúť ich však môžu aj rôznorodé škodce, a to najmä červce, vlnatky alebo vošky. Škodcov z oleandra je vhodné mechanicky odstrániť. Možné je napríklad umývať listy denaturovaným liehom alebo aj mydlovým roztokom, prípadne použiť vhodné prípravky z obchodu so záhradníckymi potrebami. Medzi ďalšie choroby oleandrov radíme sivú pleseň, rakovinu spôsobenú baktériou rodu Pseudomonas (prejavuje sa zakrpatenými, pokrivenými a praskajúcimi výhonkami a kvetmi), aj čiernu spálu oleandrov, čo je hubové ochorenie spôsobené hubou z rodu Ascophyta (prejavuje sa hnedočiernymi škvrnami na listoch). Choré rastliny je vždy potrebné oddeliť od zdravých rastlín a odstrániť ich poškodené a napadnuté časti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 28.07.21 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.07.21 08:47

KK
karma
105.00

mám na terase krásny biely oleander, ďakujem za dobré rady

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 29.07.21 09:35

ZS
karma
100.00

Mala som biely,ale nechcel mi kvitnuť tak som ho vyhodila.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 29.07.21 09:52

IM
karma
100.00

Krásny kvet

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 29.07.21 14:08

JK
karma
100.00

Krásne kvety

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 29.07.21 15:48

karma
108.00

Je prekrásny naozaj.Pôsobí na mňa tak dovolenkovo..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 29.07.21 18:13

MM
karma
100.00

mala som oleandre, ale nemala som ich kde zimovať, tak som sa s nimi rozlúčila

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 29.07.21 21:14

karma
109.00

Máme na chalupe 2 oleandre.Je to naozaj krásny kvet.

  • 0
Odpovedať

Victoria Vive 04.08.21 11:44

VV
karma
-1.00

Oleander majú rodičia, skvelé a užitočné rady im posuniem. Nech im tieto krásne kvietky robia radosť ešte dlho. Super článok.

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 23.08.21 14:20

MP
karma
97.00

Nádherný kvet, ďakujem za rady :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní