Šeflera stromovitá alias dáždnikový strom – dokonalá ozdoba interiéru

Šeflera stromovitá alias dáždnikový strom – dokonalá ozdoba interiéru

Obzeráte sa po nejakých izbových rastlinách väčších rozmerov, ktoré sa stanú dominantou vašej obývačky či inej miestnosti? Máme pre vás zopár tipov. Obrovské množstvo fanúšikov si v posledných rokoch získala monstera skvelá, typická svojimi veľkými vyrezávanými listami. Je to tropická liana, ktorá dokáže dosiahnuť aj v interiéri obrovské rozmery. 

Ak obľubujete rastliny podobné palmám, skvelou voľbou bude juka obrovská. Vďaka svojím veľkým listom s dĺžkou až jeden meter, podobným listom banánovníka, si vás možno získa aj strelícia kráľovská. Zaujímavým vzhľadom je však charakteristická aj šeflera stromovitá – exoticky pôsobiaca a jednoducho udržiavateľná izbovka. Ako na jej pestovanie?

Poznáte šefleru?

Šeflera stromovitá, latinsky Schefflera arboricola, je exotická drevina, respektíve stálezelená drevina z čeľade aralkovité. Rod šeflera vo všeobecnosti zahŕňa okolo 1000 druhov, ktoré sú rozšírené v trópoch a subtropických oblastiach po celom svete. Niektoré druhy nájdeme len vo voľnej prírode, mnohé sú však pestované aj ako izbové rastliny, ako aj spomínaná šeflera stromovitá. Tá pochádza z juhovýchodnej Ázii a Austrálie. Vo svojej domovine dosahuje veľké rozmery, pokojne môže mať výšku okolo 40 metrov.

Šeflera je pre svoj vzhľad často nazývaná aj dáždnikový strom. Typická je štíhlym stromčekovitým vzhľadom – v mladosti má vzpriamenú stonku, neskôr sa rozkonáruje. Charakteristické sú pre ňu dlaňovito zložené listy na dlhých stonkách. Jednotlivé lístky, dlhé až 15 centimetrov, sú podlhovasté a na konci listovej stopky usporiadané do kruhu. Listy na vrchole rastliny sú obvykle menšie než listy naspodku. 

Sú sýtozelené, často sa však vyskytujú aj kultivary s panašovanými listami, typické bledou kresbou na listoch. V interiéri pestovaná šeflera stromovitá dosahuje výšku okolo jedného metra, niekedy až 150 cm. Kým vo voľnej prírode bohato kvitne hustými súkvetiami červených kvetov, rastliny pestované v interiéri kvitnú len zriedkavo. 

Odporúčame: Rozchodník Morganov – unikátna izbovka, ktorú ti bude každý závidieť

dáždnikový strom

Zdroj: instagram.com/everydaynursery

Umiestnenie šeflery v interiéri

Šeflera stromovitá je teplomilná a svetlomilná rastlina. Do veľmi tmavého interiéru ju radšej neumiestňujte. Môže zvládnuť polotieň, no môže sa to zároveň odzrkadliť na vzhľade jej listov. Vo všeobecnosti pri izbových rastlinách platí, že čím sú ich listy tmavšie, tým zvládnu horšie svetelné podmienky. Ak máte šefleru s tmavšími zelenými listami, uspokojí sa aj s menším množstvom slnečných lúčov.

Šeflery s panašovanými listami je však potrebné umiestniť na skutočne svetlé stanovište. Mimo najhorúcejšieho leta dokonca zvládnu na kratší čas aj priame slnko. Ideálne je však vždy miesto s dostatkom rozptýleného sveta. Dostatok svetla zabezpečí, že si panašované odrody zachovajú krásne sfarbenie listov. 

Pozor, šeflera je jedovatá!

Pri hľadaní vhodného miesta pre šefleru je potrebné myslieť ešte na jednu vec. Rastlina obsahuje jedovaté látky, ktoré môžu uškodiť ľuďom aj zvieratám. Pri hľadaní stanovišťa je teda vhodné voliť miesto mimo dosahu malých detí či domácich zvierat. Šeflera nespôsobuje obvykle vážne otravy, no môže vyvolávať pri kontakte s pokožkou a sliznicami pálenie, kožné vyrážky, opuch, ťažkosti s prehĺtaním, vo vážnych prípadoch problémy s dýchaním. 

Dávať pozor treba aj pri manipulácii s rastlinou, napríklad pri rozmnožovaní, presádzaní či otrhávaní starých lístkov. Vhodné je používať ochranné rukavice, ruky aj nástroje po skončení práce očistite. 

Hlavné zásady pestovania šeflery

  • Teplota – počas roka pestujeme šefleru pri bežnej izbovej teplote medzi 18 °C až 23 °C, počas zimy by teplota v miestnosti nemala dlhodobo klesať pod 12 °C. V lete sa šeflera nezvykne letniť. 
  • Vlhkosť vzduchu – šeflera ocení zvýšenú vlhkosť vzduchu. Najmä v teplejšom období je vhodné jej listy rosiť mäkkou odstátou vodou. Vzdušnú vlhkosť pomôže zvýšiť aj nádoba s kamienkami a vodou, na ktorú položíme kvetináč, prípadne difuzér. 
  • Zálievka – rastlina neobľubuje dlhé suchá, no škodlivé je aj nadmerné prelievanie, ktoré môže viesť k úhynu rastliny. Počas horúčav zalievame častejšie a udržujeme substrát mierne vlhký, počas zimy zálievku znížime a medzi zálievkami necháme hornú časť substrátu preschnúť. 
  • Substrát – najvhodnejší na pestovanie šeflery je rašelinový substrát. 
  • Hnojenie – od jari do jesene je možné rastline dvakrát mesačne dopriať bežné hnojivo na zelené izbové rastliny. 
  • Presádzanie – mladé šeflery môžu vyžadovať každoročné presádzanie, staršie rastliny sa odporúča presádzať aspoň každé dva roky. 
pestovanie šefelry

Zdroj: instagram.com/ariumbotanicals

Ako si rozmnožiť šefleru?

Rozmnožovanie šeflery stromovitej nie je náročné. Šeflera spočiatku rastie iba vzpriamene.  Vrcholovým odrezkom s nezdrevnatenou stonkou možno získať materiál na rozmnoženie a zároveň sa tým aj podporí rozkonárenie rastliny. Zaštipovaním rastových vrcholov je možné podporiť kríčkový, respektíve stromčekový vzhľad rastliny, začne sa totiž vetviť z bokov. 

Odobraté vrcholové odrezky stoniek je možné dať klasicky zakoreniť do vody, prípadne priamo do vlhkého substrátu. Pri izbovej teplote nemá šeflera problém rýchlo sa zakoreniť. Keď sa odrezku vyvinie dostatočný koreňový systém, môžeme ho zasadiť do vhodného substrátu. 

Problémy pri pestovaní šeflery

  • žltnutie listov – občasné žltnutie spodných listov starších rastlín je úplne normálne, ak však listy hojne žltnú, prípadne aj opadávajú, často je na vine nadmerná zálievka,
  • opadávanie listov – príčinou môže byť nešikovná manipulácia s rastlinou a častejšie premiestňovanie rastliny (šeflera to nemá rada), nízka teplota v miestnosti (najmä počas zimy), príliš horúce prostredie (najmä v lete), 
  • hnedé fľaky na listoch – hnednutie listov môže spôsobiť nadmerná zálievka, hnedé končeky sú zase často následkom suchého vzduchu (doprajte rastline rosenie),
  • spálené miesta na listoch – príčinou sú priame slnečné lúče, vhodné je rastlinu posunúť ďalej od okna,
  • strata farby listov – ak panašované listy strácajú svoje pekné vyfarbenie, ide o dôsledok nedostatku svetla, odrody s panašovanými listami si vyžadujú dostatok slnečných lúčov,
  • dlhé tenké stonky a málo listov – ak šeflera nemá pekný vzhľad, ale je iba celá vytiahnutá a riedko olistená, príčinou bude nedostatok svetla, 
  • hnitie koreňov – príčinou je nadmerná zálievka, 
  • pomalý rast – ak sa rast rastliny zastavil a nové listy nepribúdajú, pravdepodobne ide o následok nedostatočnej výživy, prípadne rastlina potrebuje presadiť, 
  • škodce – rastlinu zvyknú častejšie napádať roztoče a puklice, vtedy sa odporúča listy ošetrovať handričkou namočenou v liehu.

Odporúčame: Ako prať vankúše v práčke? Čistotu a sviežosť získaš jedine takto!

Zdroj úvodných foto: instagram.com/verdelamor1, instagram.com/plantstroid


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 06.07.22 10:29

KK
karma
105.00

mám ju doma a zatiaľ sa jej darí, je nádherná, nevedela som, že je jedovatá, ďakujem za info

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 07.07.22 07:11

MS
karma
118.00

Krásna rastlina. Pozriem sa po nej v nejakej záhradkárskej predajni.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.07.22 17:40

IM
karma
100.00

Krásny kvet

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní