Upratovanie domácnosti krok po kroku: S týždenným plánovačom ti nič neujde!

Upratovanie domácnosti krok po kroku: S týždenným plánovačom ti nič neujde!

Je ťažké udržať domácnosť v tip-top stave, keď máte deti alebo manžela, ktorému je jedno, že sa po zemi povaľujú ponožky alebo jeho oblečenie. Nehovoriac o tom, ak máte aj nejaké domáce zvieratá, ktoré roznášajú veci po celom dome alebo byte alebo zvieratá, ktoré potrebujú svoj pelech pravidelne čistiť. Preto sme vždy radi, keď nájdeme nejaký spôsob, vďaka ktorému je možné mať doma upratané každý jeden deň.

Zväčša si veľké upratovanie domácnosti nechávame na sobotu. Práve sobota je taký očistný deň, počas ktorého všetko ukladáme na svoje miesto, novým veciam to miesto hľadáme a luxujeme podlahy tak, že by sa z nich dalo pokojne aj jesť. Avšak takéto veľké upratovanie nám dáva poriadne zabrať. Na konci dňa sme vyčerpané, unavené a súce tak akurát do postele. No čo by ste povedali na týždenný plánovač domácich prác, vďaka ktorému by ste mali viac času na oddych a doma čisto každý deň?

Pozri aj: Moderná kuchyňa v roku 2022 – aké kuchynské trendy prichádzajú tento rok?

utieranie prachu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa spoľahnúť na týždenný plánovač upratovania?

Prieskumami bolo zistené, že ľudia, ktorí upratujú pravidelne, sú šťastnejší, uvoľnenejší a produktívnejší. Neporiadok totižto môže viesť k prokrastinácii a dokonca aj k zlým stravovacím rozhodnutiam!

Dôležité je, aby ste mali strategický plán, vďaka ktorému ušetríte svoj čas a zároveň budete mať doma čisto. Základom je naplánovať si upratovanie na každý deň v týždni, avšak nemalo by trvať hodiny, ale len zopár minút. Začnite upratovaním malých vecí, pretože ak tie budú na mieste, bude vaša domácnosť vyzerať upratane. Napríklad, ráno po zobudení hneď usteľte posteľ a špinavé oblečenie hoďte do koša na špinavú bielizeň. V kúpeľni zaveste mokré uteráky a utrite umývadlo. Ak máte zafŕkané zrkadlo, pretrite ho, aby sa opäť lesklo. Špinavé riady naložte do umývačky (ak ju máte) a nenechávajte si to na večer, keď sa vrátite z práce.

Odborníci na upratovanie tvrdia, že ak strávite 10 minút upratovaním denne, môže to výrazne zlepšiť čistotu vášho domova. Na všetko majte pripravené svoje miesto a čistiace prípravky vždy poruke.

Zaujme ťa aj: Čo robiť, aby čierne rifle ostali čierne aj po praní? Toto radšej do práčky nepridávaj!

upratovanie kúpeľne

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vytvoriť týždenný plánovač?

Vyššie sme písali, že stačí 10 minút na to, aby vaša domácnosť vyzerala usporiadane a čisto. Avšak je vhodné vytvoriť si aj týždenný plánovač domácich prác, aby ste si všetko nenechávali len na jeden deň v týždni. To znamená, že každý deň v týždni sa zameriate na upratovanie inej izby v domácnosti alebo na iné činnosti. Ako môže vyzerať váš týždenný plánovač upratovania?

  • PONDELOK: zamerajte sa napríklad na upratanie jedálne.
  • UTOROK: svoju pozornosť zamerajte na obývaciu miestnosť.
  • STREDA: dnes sa venujte spálni a jej usporiadaniu.
  • ŠTVRTOK: vstupná hala potrebuje usporiadať.
  • PIATOK: vašu pozornosť si zaslúži detská izba (pracovňa).
  • SOBOTA: vyčistite záchod a povenujte sa aj kúpeľni.
  • NEDEĽA: poupratujte kuchyňu.

Toto je jeden tip, ako si rozložiť upratovanie domácnosti. No môžete si to rozložiť aj úplne inak. Jeden deň sa môžete vrhnúť na utieranie prachu v celej domácnosti (na všetkých skrinkách a poličkách). Ďalší deň sa môžete vrhnúť na poukladanie všetkých vecí na svoje miesto a ten ďalší povysávať a poumývať podlahy. Takýto týždenný plán však nie je ideálny pre každého, nakoľko mnohé gazdinky neváhajú domácnosť vysávať každý jeden deň a rovnako tak aj umývať podlahy (hlavne v domácnosti s batoľaťom).

Oplatí sa však vyskúšať metódu každodenného upratovania aspoň 10 minút. Takto docielite to, že vaša domácnosť bude stále pôsobiť upratane, čisto a žiadna návšteva vás tak neprekvapí svojou nečakanou prítomnosťou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marta Bujdošová 26.01.22 14:36

MB
karma
98.00

Ja si upratovanie delim na cely tyzden po troske, aby som mala vikendy volne, vtedy aj ja chcem oddychovat a byt s rodinou a nepobehovat s prachovkou.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní