Posadnutosť športom predstavuje psychické ochorenie: Kedy vyhľadať pomoc?

Jednou z najtrendovejších tematík dnešnej doby je starostlivosť o svoje telo, vzhľad a zdravie. Pandémia dala mnohým zabrať, keď ostali zaseknutí na home office a s nedostatkom pohybu pribudli nežiadúce kilogramy. A potom sú tu tí, ktorých žiadna lockdown vlna nevykoľajila, lebo si dokázali vždy nájsť cestu a spôsob, ako si zacvičiť. Za posledné 2 roky sme svedkami nového rastúceho trendu vo svete športu: online tréningov. Neustále pribúdajú online programy, športové webináre, nové štýly workoutov a znovuotvorené fitnescentrá sú opäť plné. V tom dave sú aj exorektici. 

Zaujme ťa aj: Dyslexia trápi i slávne osobnosti. Ktorým celebritám bola diagnostikovaná?

posadnutosť športom

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to exorexia?

Exorexia je nové psychické ochorenie – porucha správania. Vyjadruje posadnutosť športom a je to istá forma závislosti. Súvisí s túžbou nielen dobre vyzerať, ale aj s potrebou mať pod kontrolou svoju hmotnosť. Úzko súvisí aj s najčastejšou poruchou príjmu potravy, s anorexiou. Pohyb, ktorý mal byť zdraviu prospešný, sa mení na posadnutosť. Rovnako ako aj pri iných závislostiach, exorektik neustále navyšuje svoju dávku cvičenia a keď nemôže cvičiť, zúri, je nervózny, má doslova abstinenčné prejavy. Spúšťačom môže byť úzkosť, nedostatok sebavedomia, nespokojnosť s vlastným telom alebo akási forma úniku od problémov či konfliktov. 

Závislí od športu ste, ak sa vidíte v týchto kritériách súvisiacich s exorexiou: 

  • ste napätí a nervózni, keď nemôžete ísť cvičiť podľa plánu a toto napätie následne ventilujete cvičením,
  • pokračujete v cvičení napriek tomu, že z neho máte zdravotné problémy,
  • neustále navyšujete počet  tréningov,
  • trénujete viacfázovo alebo viac hodín denne,
  • ste ochotní cvičiť v extrémnych časových podmienkach,
  • ste so sebou stále nespokojní,
  • viete, že to preháňate, ale máte strach znížiť počet alebo trvanie tréningov,
  • rozmýšľate nad športom takmer všade a vždy,
  • všetko vo vašom živote začína alebo končí pri športe,
  • nemáte iné záľuby a aktivity, len šport,
  • zanedbávate rodinu, priateľov a niekedy aj prácu,
  • nekontrolovane nakupujete športové potreby.

Odporúčame aj: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí!

 

exorexia

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa nestať exorektikom

Ono to možno na prvý pohľad znie vábne: chcieť tak veľa športovať. Ale exorektik športuje cez bolesť, slzy a do posledného vypätia, aj keď už nevládze. Je v zajatí vlastného tela. A to už až tak sexi neznie, však? Aby ste sa nestali posadnutí športom, ľúbte sa. Buďte so sebou viac spokojní, majte na seba menšie kritériá, akceptujte zmenu tela vplyvom veku a venujte mu menšiu pozornosť.

Starajte sa o svoje telo toľko, koľko prospieva vášmu zdraviu. Ak máte pocit, že sa vám to vymyká z rúk, poraďte sa s trénerom. Povedzte mu o svojich cieľoch, športovej minulosti a dajte si spraviť aj záťažový test. Ten vám pomôže zodpovedať otázky, akú máte kapacitu pľúc, rozsah kardiovaskulárnej činnosti, schopnosť regenerovať. Podľa toho si budete vedieť nastaviť tréningy tak, aby ste ich zvládali v zdraví. Vnímajte šport ako hobby a nie ako únikovú cestu pred problémami alebo ako záplatu na nich. Ak vám tieto kroky nepomôžu, vyhľadajte radšej psychológa. 

Pozri aj: Ako sa zbaviť stresu? Tu je 7 jednoduchých a účinných tipov, ako na to!

  

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE