Ako odnaučiť psa spať v posteli? Toto funguje aj na mačky!

Ako odnaučiť psa spať v posteli? Toto funguje aj na mačky!
  • 20.02.2021
  • Michaela Kožáková

Všetci milujeme svojich domácich miláčikov. Vždy nás dokážu rozveseliť, zdvihnúť nám náladu po neúspešnom dni v práci a dodávajú nám pozitívnu energiu. A čo je krajšie a príjemnejšie ako hladiť svojho psíka alebo mačku? Je i vedecky dokázané, že maznanie sa so svojim zvieratkom pomáha zlepšiť psychické zdravie tým, že mozog produkuje oxytocín, tiež nazývaný ako hormón lásky, ktorý sa uvoľňuje napríklad i počas pôrodu a pri dojčení. Tento hormón je spojený s pocitmi dôvery, empatie a vytváraním silných pút. Hladkanie a maznanie tiež stimuluje uvoľňovanie dopamínu a serotonínu – hormónov, ktoré pomáhajú zmierňovať depresiu a sa cítiť šťastnejší. Držanie a hladenie domáceho zvieratka je tiež efektívnym spôsobom v boji proti úzkosti.

Všetko má však svoje hranice. Hrajte sa a maznajte sa so svojím domácim miláčikom pred spaním, ale nedovoľte mu spať s vami v posteli.  Môže to viesť k ďalším problémom v jeho správaní. Ak mu to povolíte, riskujete tým narušenie vašich vodcovských schopností, neposlušnosť, neprimerané vystupovanie a pocit nadmerného vlastníctva. No a pre vás to znamená menej miesta, nepohodlné spanie, posteľ plná chlpov a keď váš spoločník je chorý, je tam i veľká šanca, že aj vy skončíte s daným vírusom alebo baktériou. Ak ste sa predsa len dostali do fázy, že zdieľate posteľ s vašou mačkou alebo psom, je čas ich to odnaučiť. Poďme na to.

Neprehliadni: Koronavírus a zvieratá: 3 dôvody, prečo môže byť pes našou silnou oporou

Pelech

Zdroj: shutterstock

Výber pelechu

Pred zakúpením nového lôžka pre vášho psa alebo mačku je dôležité analyzovať ich spôsob spánku. Pozorujte ich ako spia a venujte osobitnú pozornosť ich obľúbenej polohe. Psy a mačky, ktoré sa rady naťahujú, sa budú cítiť pohodlnejšie na veľkej obdĺžnikovej posteli. Oválne pelechy  sú vhodné pre zvieratá, ktoré radi spia schúlené v klbku, väčšinou sú to mačky. Pred tým, ako sa vyberiete do obchodu, zmerajte svojho miláčika. Vezmite meter a odmerajte vzdialenosť medzi špičkou nosa a spodnou časťou chvosta. Pre istotu pridajte ku konečnému číslu ďalších šesť až dvanásť centimetrov, aby ste svojmu zvieratku poskytli určitý priestor na naťahovanie. Takisto dbajte aj na kvalitu materiálu najmä pri zvieratách vo vyššom veku.

Keď ste si konečne priniesli domov nový pelech, ďalším krokom je nájsť vhodné miesto. Možno ste si všimli, že váš pes alebo mačka má svoje obľúbené miesto, okrem vašej postele, kde rady spia alebo oddychujú. Skúste pelech umiestniť tam. Vaši domáci miláčikovia musia byť spokojní s miestom, ktoré ste vybrali, inak bude ťažké zvyknúť si na nový pelech. Keď ste už našli vhodné miesto bez prievanu a silného slnka, urobte nový pelech ešte atraktívnejším tým, že do neho dáte ich obľúbené hračky. 

Ako na to?

Keď je už pelech na tom správnom mieste, treba vášho domáceho maznáčika „donútiť" v ňom spať. Jedným zo spôsobov je unaviť ho. Hrajte sa s ním, vezmite ho na dlhé prechádzky. Vaša mačka, pes budú vyčerpaní a nebudú mať energiu sa s vami naťahovať a bojovať s vami.  Používanie maškŕt je skvelým spôsobom, ako vo vašom zvieratku vzbudiť záujem o nový pelech.  Umiestnením maškrty si pes a mačka spojí dané miesto s odmenami a bude s väčšou pravdepodobnosťou smerovať k pelechu. K ničomu však svojich domácich miláčikov nenúťte! Ak tak urobíte, bude si svoju novú posteľ spájať s negatívnou skúsenosťou a bude si veľmi ťažko zvykať. 

Mačka

Zdroj: shutterstock

Výcvik a odmeňovanie

Pri psíkoch môžete začať s vydávaním povelu ako „miesto," „choď spať". Naučiť svojho psa dodržiavať tieto príkazy je proces, ktorý si vyžaduje čas a trpezlivosť. Kedykoľvek váš psík leží vo svojom pelechu alebo poslúchne príkaz, pochváľte ho a odmeňte ho. To mu opäť pomáha spájať jeho posteľ s pozitívnou skúsenosťou. Ak spozorujete, že váš pes vstáva z pelechu a snaží sa vyliezť, skočiť do vašej postele, pevne povedzte „nie“ a prikážte mu: „miesto". Ak vás poslúchne, odmeňte ho. 

Môže sa stať, že váš psík bude zo začiatku kňučať, zavíjať. Skúste jeho vyčíňanie ignorovať, aj keď to bude ťažké. Nekričte na neho, nezahriakujte ho, netrestajte. Ukážte mu, že takéto upútavanie pozornosti na vás neplatí. 

Pozri aj: Vtipné fotky ľudí a ich domácich miláčikov: Skús sa nezasmiať!

- Anketa

SPÁVA I VÁŠ PES ALEBO MAČKA S VAMI V POSTELI?

Odpovedalo 1310 ľudí  

Áno, neviem si dať rady
96%
Niekedy áno
2%
Vôbec nie
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anton Marek 18.03.21 21:44

karma
127.00

veľa majiteľov toto nevie naučiť

  • 1
Odpovedať

Patrik Podmanický 01.04.21 18:34

PP
karma
96.00

Toto riešiť nemusím, lebo bývam v rodinnom dome na dedine. U nás to nie je ako v tej reklame, že toto je môj manžel a toto môj miláčik. Zvieratá majú dosť voľnosti tam, kde sú, teda vonku. Ľutujem tie úbohé tvory, ktoré musia svoj život prežívať v meste medzi štyrmi stenami, kde sa im často nedopraje ani toho výbehu.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní