Pestovanie pre zaneprázdnených: Zoznám sa s hydropóniou!

Pestovanie pre zaneprázdnených: Zoznám sa s hydropóniou!

Pestovanie rastlín je výzva pre mnohých z nás. Akú pôdu zvoliť, ako veľmi a ako často rastlinu zalievať či aké hnojivo, na ktorú rastlinu použiť, aby prosperovala – to všetko sú otázky, ktoré nám záhradníckym nemehlám nedajú spávať.

Napokon to vo väčšine prípadov skončí tak, že to vzdáme a na balkóny, terasy či predzáhradky si nedáme radšej nič. Pestovanie pre zaneprázdnených, cestovateľov, ale aj „drevá” však existuje. Dozveďte sa o ňom viac!

Hydropónia v kocke

Hydropónia je spôsob pestovania rastlín, ktorý nevyužíva žiadnu pôdu a prebieha vo vodnom roztoku obohatenom o potrebné živiny. Hydroponické pestovanie sa považuje za efektívnejšie, pretože sa dá praktizovať počas celého roka pokojne aj vnútri, úroda prichádza spravidla skôr a tiež v bohatšej forme.

Hydropónia je tiež šetrná k životnému prostrediu, lebo spravidla využíva menej vody ako konvenčný spôsob pestovania rastlín a samotnému pestovateľovi ušetrí priestor. Je teda vhodná pre byty, balkóny či terasy s obmedzenou metrážou.

Inšpirácia pre teba: Cenená ryža Carnaroli: Čo ponúka a ako ju správne používať?

hydroponický systém

Zdroj: Shutterstock®

Sporadická zálievka

Dalo by sa povedať, že hydroponicky môže pestovať takmer každý, a to aj ľudia zaneprázdnení či večne odcestovaní, ktorí jednoducho pravidelnú zálievku rastlín nedokážu zabezpečiť. Hydroponické kvetináče a systémy majú vo väčšine prípadov zabudovaný hladinomer, vďaka ktorému budete vždy vedieť, kedy sa zálievka odparila a treba ju mierne doplniť. Žiadne polievanie každý deň či obdeň však nehrozí, zväčša sa bavíme o doplňovaní vlahy tak raz za týždeň.

Ak sa bavíme o hnojení, takýto roztok treba obohatiť asi raz za 4 mesiace až pol roka (v závislosti od rastliny a ročného obdobia) a rozlúčte sa aj s každoročným presádzaním rastlín, ktoré v tomto prípade nebude potrebné. Pôda totiž živiny časom stráca, hydroponické prostredie však nie.

Pozri aj: Obhrýzanie nechtov u malých detí: Zlozvyk, ktorý nepodceňte!

hydroponické izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Tipy pre začiatočníkov

Tak, základy hydropónie máme za sebou. Aké kroky podniknúť ak ste sa rozhodli, že je tento spôsob pestovania práve pre vás? Hneď na úvod vás vystríhame pred myšlienkou zmeniť všetky konvenčne pestované rastliny vo vašej domácnosti na hydroponické. Hydroponicky sa rastlinkám navyše viac darí pri izbovej teplote a nie pri teplote vyššej ako 35 stupňov Celzia.

Samozrejme, že sa to dá, je však väčšia šanca, že rastlinky sa neadaptujú do nového prostredia a uhynú. Aj preto je najlepšie začínať s hydropóniou, takpovediac, od nuly, ideálne si zakúpiť aj hydroponickú výsadbu. Ďalej sa riaďte našimi užitočnými tipmi:

  1. VÝBER VHODNEJ RASTLINY. Hydroponicky môžete pestovať prakticky každú rastlinu. Na začiatok sa odporúča experimentovať skôr s nenáročnými druhmi, napríklad s obyčajným listovým šalátom alebo z izboviek s klasickou dracénou.
  2. HYDROPONICKÝ SYSTÉM pozostáva z kombinácie dvoch nádob. Vnútorná drží rastlinu ako takú a tiež substrát a v podstate aj výživnú zálievku. Obsahuje dierky, cez ktoré sa majú korene možnosť rozširovať.
  3. HLADINOMER je časť, ktorú by mal obsahovať každý hydroponický systém. Hladinomer by mal stáť na rovnej ploche a nemal by sa hýbať, aby ukazoval aktuálnu výšku hladiny v hydroponickom systéme.
  4. HYDROPONICKÝ SUBSTRÁT slúži na stabilizáciu rastliny. Vďaka nemu rastlina stojí vzpriamene podobne ako v klasickom črepníku s pôdou, slúži však aj na prevzdušnenie koreňov. Väčšinou sa využíva ílový keramzit, existujú však aj ďalšie druhy.
  5. HYDROPONICKÉ HNOJIVO sa využíva najmä pri samotnej zálievke rastlinky. Má dobré vlastnosti a dlho vydrží, preto je dôležité využívať hnojivá určené na hydroponické pestovanie, nie konvenčné hnojivá určené pre pôdu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 04.05.21 06:14

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý spôsob pestovania.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 05.05.21 17:55

ZS
karma
100.00

Radšej klasickým spôsobom do zeme

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní