Spánok počas tropických nocí je nemožný! Zachránia ťa mokré ponožky i ďalšie triky

Spánok počas tropických nocí je nemožný! Zachránia ťa mokré ponožky i ďalšie triky

So spánkom to je vždy kadejaké. Niekomu stačí pár sekúnd na to, aby sa pohodlne uložil, našiel tú správnu polohu a zaspal, no mnohí z nás bojujú s nespavosťou. Insomnia je častokrát príčinou, prečo mávame problémy so spánkom. Počítanie ovečiek, pozeranie do stropu, skúšanie rôznych techník na rýchle spanie – nič z toho však nepomáha. Problém môže nastať aj pri vysokých teplotách.

Všetci odborníci odporúčajú pred spaním miestnosť poriadne vyvetrať, aby sme do nej dostali čerstvý vzduch, trochu ju schladili a nám sa spalo príjemnejšie. Ale čo počas tropických nocí? Vetranie je zbytočné, pretože takto sa do miestnosti dostáva teplý vzduch.

Teplo je teda ďalšou príčinou, prečo naša frustrácia stúpa a spánok neprichádza. Poznáme však triky, ktoré sa počas leta oplatí vyskúšať, aby sa nám spalo príjemnejšie.

Odporúčame: Termický účinok potravín – Ako sa cez leto schladiť tým, čo jeme?

interiérové závesy

Zdroj: Shutterstock®

Neodťahujte závesy a zatvorte okná

V prvom rade sa odporúča spraviť opatrenia ešte predtým, než vôbec do postele ľahnete. Vlastne, odporúča sa počas celého dňa ponechať zatvorené okná a zatiahnuté žalúzie, závesy či iné interiérové tienenie. Takto predídete preniku slnečných lúčov do interiéru, ktorý by v opačnom prípade zohriali natoľko, že by ste sa aj večer v ňom cítili ako v skleníku.

Rovnako cez zatvorené okná nebude do domácnosti vchádzať teplý vzduch, ktorý by ju otepľoval. Ideálne je spraviť prievan v domácnosti tesne pred spaním. To znamená, že by ste mali pootvárať okná v rôznych miestnostiach, aby ste vytvorili citeľný prievan.

Tip: Ak nemáte v domácnosti klimatizáciu alebo po ruke ventilátor, zaveste mokrý uterák do prievanu. Vzduch prúdiaci dnu sa rýchlejšie ochladí. Ak ventilátor máte k dispozícii, postavte pred neho misku s ľadom – spálňu tak rýchlejšie ochladíte.

Mokré ponožky, mokré tielko i studená sprcha

Nie je to možno to najlepšie riešenie, no ak netrpíte na časté zápaly močových ciest, tak tento trik stojí za vyskúšanie. Namočte ponožky alebo tielko (poprípade iný kus oblečenia) do studenej vody a oblečte ci ho. Takto sa schladíte a nebude vám horúco.

Ak nechcete riskovať nejakú chorobu, tak skúste skôr studené obklady na zápästiach. Aj tie vám pomôžu celý organizmus ochladiť.

Rovnako dobrou voľbou je aj studená sprcha. Pred spaním si doprajte pár minútovú studenú sprchu. Ak nie ste zvyknutí na otužovanie alebo na sprchovanie sa v studenej vode, tak sa ochladzujte postupne. Najskôr si pustite teplú vodu a pomaly ju prepínajte na studenú. Telo ochladzujte pomaly a to tak, že sprchou budete najskôr ochladzovať nohy a až postupne celé telo.

Spánok vo dvojici? Skúste to zmeniť!

Za tento tip sa vám partner alebo partnerka možno nepoďakuje, ale tak pre spánok sa treba obetovať. Dve tela totižto vyžarujú väčšie množstvo tepla, než jedno. Preto odborníci odporúčajú počas tropických nocí spať osamote. Presuňte sa vy alebo váš partner / partnerka do vedľajšej izby. Uvidíte, že sa vám bude sprať príjemnejšie a nebude vám horúco.

Navyše, údajne je počas leta ideálna poloha na spanie s roztiahnutými rukami i nohami. Majte ich čo najviac od seba, aby ste sa vyhli vytváraniu tepla tým, že ich budete mať niekde na tele alebo pri tele.

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Pobyt v ktorých destináciách ťa vyjde najlacnejšie?

potraviny ochladzujúce organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na to, čo konzumujete!

Ak chcete rýchlejšie zaspať alebo ak vôbec chcete počas tropických nocí zaspať, mali by ste si posvietiť na svoj jedálniček pred spaním. Mnohí odporúčajú dopriať si pred spaním korenené jedlá, pretože tie podporujú potenie. Pot následne telo ochladzuje. Na druhej strane nie každý tento trik odporúča. Ba práve naopak, neodporúčajú pred spánkom konzumovať žiadne jedlá, ktoré by prehrievali organizmus – medzi ne patrí kofeín, alkohol, ale aj pikantné jedlá.

Namiesto toho odporúčajú potraviny s ochladzujúcim účinkom. Medzi ne patrí napríklad uhorka alebo aj mätový čaj.

Termálna voda i voda pomôže

Ak sa v noci prebudíte na to, že je vám príliš horúcu, postriekajte sa termálnou vodou alebo čistou vodou v rozprašovači. Ideálne bude, ak ich budete držať v chladničke. Takto sa príjemne schladíte a osviežite, vďaka čomu vám nebude až tak horúco.

Samozrejme, pri nočnom stolíku by ste mali mať aj fľašu s vodou alebo na stolíku naplnený pohár. A to pre prípad, že by vás v noci prebudil smäd.

Zaujme ťa aj: Starostlivosť o izbové rastliny v lete – 7 tipov, vďaka ktorým prežijú aj najväčšie horúčavy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Slováková 01.07.22 07:56

MS
karma
118.00

Tak to spanie v mokrých ponožkách vyskúšam ešte dnes.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 03.07.22 12:24

IM
karma
100.00

Neviem čo sa týka sprchy tak radšej teplu vodu ako studenu, ano na chvílu to schladí no o to skôr sa potom človek potí, lebo mu je viacej teplo a viacej sa potom potí potvrdila to aj liečitelka

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 06.07.22 14:12

DB
karma
114.00

neviem si predstaviť ísť do postele v mokrom tričku, či ponožkách. možno sa na chvíľu ochladím, ale čo potom s mokrou posteľou ? to v nej sa má spať? myslím, že tento spôsob ochladenia je prinajmenšom scestný!!!!!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní