Vyhadzovanie jedla ako globálny problém: Toto musíme zmeniť!

Vyhadzovanie jedla ako globálny problém: Toto musíme zmeniť!

O tom, že sa jedlo nemá vyhadzovať vieme už odmalička. Učili nás to naši rodičia aj starí rodičia a s argumentom, že deti v Afrike nemajú čo jesť nám trpezlivo dohovárali, aby sme si na tanier naložili len toľko, čo zjeme. Aj keď oni vtedy nad globálnym otepľovaním ešte nepremýšľali, dnes by sme za každým zbytkom na tanieri mali vidieť viac. Vyhadzovanie jedla sa totiž stáva veľkým nebezpečenstvom.

Odpad z jedla ako krajina

Vedeli ste, že keby bol odpad z jedla krajinou, bol by tretím najväčším producentom skleníkových plynov hneď po Spojených štátoch a Číne? Ide naozaj o šokujúce informácie, ktoré tiež udávajú, že za rok sa vyhodí približne 1,8 miliardy ton jedla. Za tento odpad však nemôžu len domácnosti, ale najmä supermarkety, ktoré štatisticky odmietnu až tretinu ovocia a zeleniny nevhodnej veľkosti či tvaru. Väčšina z týchto odmietnutých potravín tak končí na skládke.

Pravdou však zostáva, že až tretina všetkých skleníkových plynov má pôvod v poľnohospodárstve a až 30 percent všetkého vyprodukovaného jedla sa v konečnom dôsledku vyhodí. Ak by sme však s vyhadzovaním jedla nadobro prestali, škodlivé emisie by sa znížili až o 8 percent.

Inšpiruj sa: Textúrované steny: Nezvyčajný trend v interiérovom dizajne

prečo nemrhať jedlom

Zdroj: Shutterstock®

Tradícia či možnosti

Koľko jedla končí v koši a tiež prečo, sa líši od krajiny či mravu. V rozvojových krajinách sa napríklad znehodnotí až 40 percent jedla po tom ako sa zozberá, no predtým než sa stihne dostať do domácností, kde by sa zjedlo. V ekonomicky zdatnejších krajinách je tomu však inak. V Európe totiž až 53 percent všetkého odpadu z jedla vyprodukujú samotné domácnosti.

V závislosti od krajiny sa líši aj dôvod, prečo sa jedlo vyhadzuje. V niektorých krajinách je napríklad zvykom nechať niečo na tanieri, a to ako signál toho, že hostiteľ poskytol dostatočne veľkú porciu.  Častým dôvodom vyhadzovania pokazeného jedla býva aj nedostatok možností chladenia potravín. Reč je v tomto prípade najmä o rozvojových krajinách.

Dôsledky nepoznáme

Niektorí odborníci sú presvedčení o tom, že ľudia o dôsledkoch vlastného plytvania jedlom ani len netušia a výskumy zistili aj to, že mnohí z nás vlastné plytvanie jedlom za plytvanie ani nepovažujú. Jediné, čo môže prispieť k zlepšeniu situácie ako takej, je informovanosť ľudí o tom, ako jedlo, ktoré vyhadzujeme končí na skládkach a v pôde, čo v konečnom dôsledku znamená len ďalšie skleníkové plyny. A tých sa vyprodukovalo dosť už len pri produkcii, balení a transporte potravín.

prečo jedlom neplytvať

Zdroj: Shutterstock®

Začnite od seba

Mnohí sa po prečítaní tohto článku opýtajú, ako a kde začať. Odpoveď je jednoduchá – začnite od seba a svojej domácnosti. Úplne najdôležitejšie je nakupovať svedomito a len potraviny, ktoré sme schopní skonzumovať. Krotiť by sme sa mali najmä pri čerstvej zelenine a ovocí, čo sú potraviny ktoré tvoria podstatnú časť odpadu z jedla. Aby ste plytvanie jedlom zredukovali či úplne eliminovali, varte podľa plánu či kuchárok a snažte sa spotrebovať všetky zvyšky.

Ďalšou vhodnou praktikou je aj kompostovanie a tiež prechod na vegetariánsku či vegánsku stravu aspoň z väčšej časti. Ukázalo sa totiž, že mäso a mliečne produkty produkujú oveľa viac skleníkových plynov ako iné druhy jedla. A na záver si pamätajte, že každé 3 kilogramy jedla, ktoré skončí v odpadkovom koši, no stále by sa dalo zjesť, stoja za produkciou 23 kilogramov skleníkových plynov.

Odporúčame: Koronavírus a poruchy príjmu potravy: Ako spolu súvisia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 28.02.21 06:54

ĽŠ
karma
100.00

Veľký globálny problém; treba začať od seba a čím skôr.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 09:41

KS
karma
133.00

Tiež sa mi nepáči to neskutočné plytvanie, keď niekto vyhadzuje jedlo. U nás nakupujeme iba toľko koľko aj spotrebujeme.

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 28.02.21 11:53

JP
karma
109.00

Hlavne, že každý narieka akí sme chudobní. Na dedinách, kde ľudia chovajú nejaké zvieratá sa to ešte dá, ale v mestách je to ozaj na zaplakanie. V dnešnej dobe si už nevážime ničoho.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.02.21 15:38

MM
karma
100.00

u nás doma sa nevyhadzuje, aj zvyšky sa dajú využiť, ešte aj kosti zožerie pes

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.02.21 18:59

MC
karma
109.00

Ani u nás sa jedlo nevyhadzuje .Treba variť s mierou a čo sa navarí aj skonzumovať.Najviac odpadu majú potravinové reťazce a keby sa upravila legislatíva mohli by prebytočné potraviny ponúknuť charitám.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 01.03.21 11:43

MS
karma
118.00

Jedlom zásadne neplytvám .Aj ked mi už nejaký menší kuchynský odpad zvýši, viem, že patrí do nádoby na bioodpad, nie do smetného koša.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:33

karma
127.00

nerad vyhadzujem jedlo, aj ked obcas sa na nieco zabudne a pokazi sa.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní