Hrčka na prsníku – poukazuje hneď na rakovinu? Spoznaj možné príčiny!

Hrčka na prsníku – poukazuje hneď na rakovinu? Spoznaj možné príčiny!

Hrčky v prsníkoch sú veľmi obávaným zdravotným problémom žien. Nález nejakého podozrivého útvaru v prsiach môže vyvolávať veľký strach. Niet sa však čomu čudovať. Rakovina prsníka patrí k celosvetovo najčastejších nádorovým ochoreniam a zároveň je najčastejšou príčinou úmrtia žien na onkologické ochorenie. A práve hrčka v prsníku je jedným z príznakov zhubného nádoru. 

Avšak, ak si žena nahmatá v prsiach niečo podozrivé, napríklad nejakú guľôčku či zdureninu, neznamená to automaticky rakovinu. Vo väčšine prípadov (cca 75 až 80 %) sa takýto nález nespája s vážnym zdravotným problémov, hoci v menšom percente prípadov môže ísť skutočne o zákernú chorobu. Aké rôznorodé príčiny môžu mať hrčky v prsníkoch a čo robiť, ak si ich pri samovyšetrení pŕs nájdeme? 

Cysta

Nahmataný útvar v prsníku môže byť v prvom rade cystou. Cystou označujeme patologickú uzavretú dutinu alebo vačok v telových tkanivách s rôznorodým obsahom. Býva vyplnená tekutinou, prípadne tuhšou hmotou a niekedy je jej obsah plynného skupenstva. Cysty sa vyskytujú v rôznych miestach, napríklad na pečeni, obličkách, u žien okrem prsníkov aj na maternici či vaječníkoch. 

Výskyt cýst v ženských prsníkoch často súvisí s menštruačným cyklom, vo zvýšenej miere sa u niektorých žien tvoria pred menopauzou. Cysty v prsníkoch môžu mať rôznu veľkosť, často sú nebolestivé, niekedy však na pohmat môžu byť citlivé až bolestivé. V mnohých prípadoch sa stáva, že samy zmiznú. Dôležité však je, že takéto cysty spravidla predstavujú nezhubný útvar. Typické pre ne je, že pod kožou sú pohyblivé a mäkké.

Odporúčame: Hormonálna antikoncepcia – čo všetko môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet?

cysty v prasiach

Zdroj: Shutterstock®

Absces

Hrčka v prsníku môže byť aj absces, čiže ohraničené hnisavé ložisko. V tomto prípade je obvykle hrčka veľmi bolestivá, často sa dostavuje celková bolesť zapáleného prsníka. Koža v mieste hrčky je červená a horúca. Menované príznaky môžu poukazovať na takzvanú mastitídu, čiže zápal prsníkovej žľazy. Tento zdravotný problém sa vo vyššej miere vyskytuje predovšetkým u dojčiacich žien počas prvých týždňov dojčenia. U nedojčiacich žien sú zapálené abscesy v prsníkoch menej bežné. 

Lipóm

V prsníku sa môže objaviť aj takzvaný lipóm. Ide o nezhubný nádorový útvar z tukového tkaniva, respektíve zhluk tukových buniek. Lipómy môžu mať rôznu veľkosť. Obvykle sú nebolestivé, pod kožou pohyblivé a mávajú pravidelný oblý tvar.

Môžu vznikať napríklad po úraze alebo po zákroku na prsníku. Na ich rozvoji sa môžu u niektorých podieľať aj genetické faktory. Často sú však príčiny vzniku lipómov v rôznych častiach tela neznáme. Ak je lipóm malý a nespôsobuje ťažkosti, liečba nie je potrebná. Nemá tendenciu meniť sa na zhubný nádor. 

Adenóm

Žena si v prsníku môže nahmatať aj adenóm. Ide o pomerne zriedkavý benígny, čiže nezhubný nádor zo žľazového epitelu. Adenómy obvykle rastú pomaly, pod kožou bývajú pohyblivé, na dotyk pevnejšie a nezvyknú spôsobovať bolesť. Mávajú guľovitý tvar. V tkanive prsníka sa najčastejšie vyskytujú takzvané fibroadenómy, a to vo vyššej miere u žien medzi 20. až 40. rokom života. Postihnúť môžu viaceré lokality prsníka a prsnej žľazy. Vzniknutý adenóm neraz zmizne sám. 

Intraduktálny papilóm

Ide o papilóm mliekovodu. Tento nezhubný nádor či výrastok vzniká vo vnútri mliekovodu, respektíve v prsnej žľaze. Sprevádzať ho môžu viaceré ťažkosti. Typickým prejavom je hlavne mliečny alebo až krvavý výtok z bradavky. Tieto útvary, predovšetkým ak sa vyskytujú vo vyššom počte, sa spájajú s vyšším rizikom malígneho, čiže zhubného zvrhnutia, preto ich treba mať pod kontrolou. Obvykle sa odstraňujú chirurgickým zákrokom. 

Ateróm

Spomenúť môžeme aj ateróm, čo je vlastne tuková hrčka, respektíve cysta mazovej žľazy vzniknutá upchatím jej vývodu. Ateróm býva guľovitý a obvykle má veľkosť hrášku, i keď môže narásť do väčších rozmerov. Malé aterómy si nevyžadujú liečbu, tie väčšie môžu byť chirurgicky odstránené. 

Odporúčame: Vaginálna suchosť nie je vôbec zriedkavým problémom. Aké sú príčiny?

rakovina prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Karcinóm

V menšom počte prípadov je nahmataná hrčka skutočne rakovinou. Rakovina prsníka predstavuje veľmi všeobecný pojem, ktorý zahŕňa viaceré typy nádorových ochorení pŕs. Najrozšírenejším typom rakoviny prsníka je karcinóm prsníka, ktorý vzniká zo žľazového tkaniva.

Oproti predchádzajúcim útvarom sa karcinóm spravidla líši v tom, že má nepravidelný tvar, je pevný a pod kožou nepohyblivý. Hrčka v tomto prípade nemusí, ale aj môže byť bolestivá.  Karcinóm bežne sprevádzajú ďalšie príznaky, ako je vtiahnutie bradavky, opuch prsníka, výtok z bradavky a ďalšie zmeny vo vzhľade pŕs.

Sarkóm

Pojem rakovina prsníka nezhŕňa len vyššie spomínaný karcinóm, hoci ide o najčastejší typ zhubného nádoru pŕs. Okrem toho sa vyskytuje aj ďalší zhubný nádor prsníka, a to sarkóm prsníka. Tento nádor vzniká zo spojivového tkaniva prsnej žľazy, no je veľmi zriedkavý. Predstavuje menej ako 1 % prípadov rakoviny pŕs.

Rozoznávame pritom niekoľko typov sarkómov. Napríklad takzvané angiosarkómy sa neraz objavujú ako následok predchádzajúcej radiačnej liečby. Veľmi často však sarkómy predstavujú rýchlo rastúce nádory. 

Čo robiť, ak si nahmatám hrčku alebo zdureninu v prsníku?

Lekári odporúčajú ženám kontrolovať prsníky každý mesiac (alebo aspoň raz za pár mesiacov), ideálne vždy po menštruácii. Samovyšetrenie je vhodné prevádzať napríklad pred zrkadlom. Jeho súčasťou by mala byť:

  • kontrola textúry a farby pŕs (sledujte, či pokožka nie je vráskavá alebo stiahnutá),
  • kontrola bradaviek (sledujte, či nie sú vtiahnuté, alebo z nich niečo nevyteká),
  • kontrola tkanív prsníkov bruškami prstov krúživými pohybmi (sledujte hrčky, zhrubnutia). 

Rôzne zmeny na prsiach môžu prirodzene vznikať v dôsledku hormonálnych zmien (napr. počas menštruácie) a nepredstavujú žiaden problém. Pozor však treba dať v prípade nálezu útvarov v prsníkoch, ktoré sú výrazne tvrdšie ako okolité tkanivo. Pri náleze akejkoľvek zmeny na prsníku je v prvom rade potrebné zachovať pokoj. Hrčka neznamená automaticky rakovinu. Hoci však existuje oveľa vyššie percento, že nález v prsníku nepredstavuje závažný zdravotný problém, nikdy by sme ho nemali ignorovať. 

Pri nahmataní si hrčky alebo zdureniny, prípadne pri akejkoľvek zmene na prsiach, je nevyhnutné čo najskôr navštíviť lekára. Iba na základe vyšetrení je možné stanoviť, či ide o závažne ochorenie, alebo nejde o nič vážne. Na vyšetrenia prsníkov sa vyžívajú viaceré zobrazovacie metódy, a to vrátane ultrazvukového vyšetrenia (obvykle u mladších žien), mamografie (obvykle u žien nad 40 rokov), prípadne magnetickej rezonancie. 

V prípade nálezu podozrivej hrčky môže lekár nariadiť biopsiu, čiže odobratie tkaniva z novotvaru v prsníku a jej následné histologické vyšetrenie. Včasné vyšetrenie podozrivého útvaru v prsníku má obrovský význam i z hľadiska skorej diagnostiky závažného ochorenia. Je potrebné myslieť na to, že včas odhalená rakovina je v mnohých prípadoch oveľa ľahšie liečiteľná. 

Odporúčame: Vaginizmus – čo to je, ako sa prejavuje a prečo vlastne vzniká?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Kristova 03.07.22 16:30

AK
karma
100.00

Včasná diagnostika môže zachrániť život.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 04.07.22 22:35

IM
karma
100.00

Len keby tie vyšetrenia boli cez sono, alebo magneticku a nie mamograf

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní