Jesť za dvoch? Mýtus! Tu je návod na to, ako zvládnuť tehotenstvo

Jesť za dvoch? Mýtus! Tu je návod na to, ako zvládnuť tehotenstvo

Blahoželáme! Predpokladáme, že ak ste si otvorili tento článok nosíte pod srdcom ten najväčší poklad zo všetkých. S tehotenstvom však neprichádza len radosť, ale aj zodpovednosť. Vaše zdravie je momentálne absolútna priorita, pretože vaše zdravie sa zároveň rovná zdraviu vášho bábätka.

Aj preto je dôležité vyselektovať, ktoré rady z internetu či z vášho okolia si brať k srdcu a ktoré zasa nie. My vám prezradíme, ako zvládnuť tehotenstvo doslova ľavou-zadnou!

Správna hmotnosť

Priberanie je, samozrejme, bežnou súčasťou tehotenstva. Byť v očakávaní by však v žiadnom prípade nemalo byť zámienkou na prejedanie sa a ani na nekontrolovateľné priberanie. Nadbytok telesnej hmotnosti môže totiž spôsobiť mnoho komplikácií, napríklad obávanú tehotenskú cukrovku či nebezpečnú preeklampsiu.

Nadbytočná telesná hmotnosť je tiež spájaná s dlhším a ťažším pôrodom. Aj preto si váhu strážte aspoň jedným očkom, čo určite urobí aj váš gynekológ.

Inšpiruj sa: Aké orechy bohaté na bielkoviny sa oplatí zaradiť do jedálnička?

ideálna hmotnosť v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá strava

Aj v súvislosti s predchádzajúcim odstavcom sa sústreďte na zdravú stravu. Vieme, že vás sem-tam prepadne chuť na niečo špeciálne ako je čokoláda, kyslé uhorky či dokonca fast food. Výhovorku „veď jem za dvoch” radšej nepoužívajte, jedzte za jedného a jedzte správne.

Strava by mala byť bohatá na bielkoviny, ale aj kyselinu listovú, vápnik či železo. Aj preto si doprajte veľa orechov a semien, zelenej listovej zeleniny, ovocia a zeleniny, mliečnych produktov aj celozrnných potravín.

Pohyb pre ľahší pôrod

Pravidelný pohyb, respektíve cvičenie počas tehotenstva nie je určené na chudnutie. Malo by vám však uľahčiť pôrod, a to sa naozaj oplatí. Stačiť by mala ľahká pohybová aktivita približne 30 minút za deň.

Vhodná je pritom v tehotenstve rýchla chôdza, bicyklovanie či plávanie. Vrhnúť sa môžete aj na cvičenie určené pre tehotné alebo veľmi populárnu tehotenskú jogu. Samozrejme, v prostredí vašej obývačky a v spoločnosti trénerov na YouTube.

najlepší pohyb v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Dobré rady na záver

Vieme, že v tehotenstve je toho naozaj veľa, čo nemôžete. Zakázaný je alkohol, fajčenie a dokonca by ste mali výrazne obmedziť aj príjem kofeínu. Tehotenstvo však predstavuje aj mnoho výhod, jednou z nich je aj prehliadka u zubára, ktorú môžu tehotné ženy (a deti do 18 rokov) absolvovať bezplatne 2-krát ročne. A keďže môže tehotenstvo negatívne ovplyvniť zdravie vášho chrupu, preventívna prehliadka na začiatku aj konci tehotenstva je viac než odporúčaná. 

Odporúčame ti aj: Monitor dychu bábätka – dobrý sluha alebo zlý pán?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 14.04.21 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Dobré rady!

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 15.04.21 10:17

ZS
karma
100.00

Dobrá rada

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 21.04.21 15:36

karma
113.00

Ďakujeme :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní