Tehotenský test – vieš, ako funguje? TOTO si o ňom určite nevedela!

Tehotenský test – vieš, ako funguje? TOTO si o ňom určite nevedela!

Dve čiarky na teste znamenajú pre mnoho žien dôvod na obrovskú radosť. Je to veľká zmena v živote ženy a po pôrode už nič nebude také, ako predtým. Stanete sa totiž mamou. Na potvrdenie tehotenstva najčastejšie používame tehotenský test. Na trhu je ich však mnoho a niekedy je zložité vyznať sa v spleti rôznych možností. Je test spoľahlivý a čo ste o ňom možno nevedeli?

Pozri aj: Ako škodí fajčenie v tehotenstve? Takéto môže mať následky!

pozitívny tehotenský test

Zdroj: Shutterstock®

Určovanie tehotenstva kedysi a dnes

Zistenie tehotenstva je v dnešnej dobe veľmi rýchlou a modernou záležitosťou. Zvyčajne si môžete byť istá vďaka tehotenskému testu výsledkom do pár sekúnd až minút. Nie vždy tomu však bolo tak. Počiatky určovania tehotenstva siahajú až do starovekého Egypta, kedy sa na určenie gravidity používali zrnká pšenice a jačmeňa. V prípade pozitívneho výsledku začali zrnká klíčiť. Moderný domáci tehotenský test, ako ho poznáme, sa začal predávať až v roku 1980. Odvtedy je určenie tehotenstva rýchlou, súkromnou a vo väčšine prípadov aj spoľahlivou záležitosťou.

Princíp tehotenského testu

Každý tehotenský test v podstate funguje na podobnom princípe, a to zistením prítomnosti takzvaného hCG hormónu (alebo aj choriový gonadotropín). Ide o glykoproteínový hormón, ktorý sa začína produkovať už v skorom štádiu tehotenstva, pričom jeho hladina prudko stúpa. Prvotne možno prítomnosť hCG zistiť z krvi, no najčastejšie sa zisťuje zo vzorky čerstvého moču. Pri dostatočne vysokej hladine hCG potvrdí test pozitívny výsledok dvomi čiarkami. Negatívny test signalizuje iba jedna čiarka. Test by sa mal vykonať až po prvej vynechanej menštruácii. Súčasné testy sú však veľmi citlivé a tehotenstvo z nich často možno určiť už pár dní po oplodnení.

Odporúčame: VIDEO: Rozhovor s dulou Luciou: Ako sa pripraviť na pôrod?

druhy testov

Zdroj: Shutterstock®

Po akom tehotenskom teste siahnuť?

Vo všeobecnosti testy rozdeľujeme na niekoľko typov. Je už len na preferenciách každej ženy, ktorý z testov si na zistenie možnej gravidity zvolí. Najčastejšie sa odporúča testovať s ranným močom, ktorý má najvyšší obsah hCG hormónu, avšak moderné testy už umožňujú testovať v priebehu celého dňa.

  • Prúžkový – najjednoduchší a zvyčajne aj najlacnejší z tehotenských testov. Malé množstvo moču sa odoberie do suchého pohára a následne sa test namočí do moču do vyznačenej časti na určený čas. Do pár minút test ukáže výsledok.
  • Tyčinkový – používa sa najčastejšie pod prúdom stredného moču po dobu niekoľkých sekúnd, kým sacia plocha nenasiakne. Výsledok testu sa zobrazí na vyznačenej ploche.
  • Kazetový – na manipuláciu a vykonanie testu sa používa pipetka, ktorou sa naberie moč a nanesie sa na vyznačenú plochu.
  • Digitálny – ide o najmodernejší test, ktorý býva zvyčajne najdrahší. Digitálny tehotenský test možno často vykonať na základe odobranej vzorky, ale aj pod prúdom moču. To, či je žena tehotná sa dozvie do pár minút po objavení symbolov ,,+“ alebo ,,-“. Tieto typy testov v sebe často obsahujú aj informáciu o tom, v ktorom týždni tehotenstva sa žena nachádza.

Ako hodnotiť výsledok testu?

Niekedy sa môže javiť výsledok testu ako nejednoznačný. Negatívny výsledok stále nemusí znamenať, že žena nie je tehotná. V niektorých prípadoch je tehotenstvo v skorom štádiu a hormón hCG nie je v tele ženy dostatočne vysoký na to, aby test tehotenstvo potvrdil. V prípade pochybností je vhodné test opätovne vykonať po niekoľkých dňoch. Ak je žena tehotná, hormón hCG začne po pár dňoch prudko stúpať.

Odporúčame: Najväčšie potravinové hrozby pre tehotné: Čo spôsobia dieťatku?!

potvrdenie tehotenstva

Zdroj: Shutterstock®

Našli ste si na teste dve vytúžené čiarky, pričom nad existenciou tej druhej stále uvažujete? Blahoželáme, s veľkou pravdepodobnosťou ste tehotná, avšak hormón hCG je stále v slabej koncentrácii. Aj tu opätovne platí vykonanie testu o pár dní, kedy sa už môžete tešiť z dvoch silných a plných čiarok. V menej častých prípadoch môže byť test pozitívny, pričom je tehotenstvo po návšteve lekára vyvrátené. V tomto prípade môže ísť o iný gynekologický nález, napríklad cystu.

Neprehliadni: Som tehotná! Ako oznámiť túto novinku budúcemu oteckovi?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 26.10.21 18:04

MM
karma
100.00

ja už mám tieto záležitosti za sebou, určite je to výborný vynález

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 16.02.22 22:10

JK
karma
100.00

Ja to už nepotrebujem no pre mladých dobrá vec

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní