Vieš, čo je molárne tehotenstvo? Toto by si o ňom mala vedieť!

Vieš, čo je molárne tehotenstvo? Toto by si o ňom mala vedieť!

K častým komplikáciám v tehotenstve patrí okrem iného aj krvácanie. Tehotná žena nemenštruuje, keďže menštruácia je následkom neoplodnenia vajíčka počas ovulácie, čo nie je prípad gravidity. Krvácanie počas tehotenstva však môže mať mnoho rôznorodých príčin.

V úvodných štádiách býva slabšie krvácanie príznakom uhniezdenia vajíčka v sliznici maternice. Krvácanie sa tiež môže objaviť po pohlavnom styku, pričom jeho príčinou je v tomto prípade hlavne podráždenie prekrvenej sliznice pošvy a narušenie jemných cievok. 

V niektorých prípadoch sú však príčiny krvácania v tehotenstve vážne. Môže ísť o príznak infekcie, hematómu, potratu, problémov s placentou i mimomaternicového tehotenstva. Krvácanie sa objavuje aj pri takzvanom molárnom tehotenstve. Už ste tento termín počuli? Zistite, čo je molárne tehotenstvo, kedy vzniká a aké prejavy naň môžu poukazovať. 

Čo je molárne tehoptenstvo?

Molárne tehotenstvo predstavuje abnormálny vývoj tehotenstva sprevádzaný poruchou vo vzniku a vývoji oplodneného vajíčka. Tento patologický stav súvisiaci s graviditou je známy pod mnohými ďalšími názvami – latinsky Mola hydatidosa, inak tiež zásneť hroznovitá či hroznovitá sneť, odborne gestačná trofoblastická choroba.

Pojem gestačná trofoblastická choroba zahŕňa viacero stavov, pri ktorých dochádza k nekontrolovateľnému rastu trofoblastu. Trofoblast je zárodkové tkanivo, ktoré sa tvorí z oplodneného vajíčka a ktoré sa podieľa na tvorbe placenty. Porucha vývoja trofoblastu je následkom chybného oplodnenia vajíčka. Zo zárodkového tkaniva sa vytvorí cystický útvar pripomínajúci strapec hrozna – mola. Rozoznávame niekoľko foriem moly. 

Typy moly:

  • čiastočná / parciálna mola (Mola hydatidosa partialis) – vzniká pri oplodnení geneticky normálneho vajíčka dvomi spermiami zároveň alebo jednou spermiou, ktorá sa rozdelí na dve. Oplodnené vajíčko tak má 69 chromozómov namiesto 46. V maternici sa môže ďalej vyvíjať embryo, ale spravidla len do určitej fázy. 
  • úplná / kompletná mola (Mola hydatidosa completa) – vzniká pri oplodnení prázdneho vajíčka dvomi spermiami alebo jednou spermiou, ktorá sa rozdelí na dve. V tomto prípade vajíčko obsahuje len otcovské chromozómy. V maternici sa embryo ďalej nevyvíja. 
  • invazívna / proliferujúca mola (Mola invasiva/mola proliferans) – zriedkavá a agresívna forma moly, ktorá predstavuje variantu kompletnej moly. Môže sa malígne zvrhnúť a metastázovať do orgánov v brušnej dutine i vzdialenejších miest.  

Aké má molárne tehotenstvo príznaky?

Molárne tehotenstvo sa vyskytuje približne v 1 z 2000 až 2500 tehotenstiev. Pri molárnom tehotenstve nedochádza v maternici k normálnemu rastu a vývoju embrya, vyvíja sa abnormálny zárodok neschopný samostatného života. Pri čiastočnej mole embryo vo väčšine prípadov spontánne zaniká do 10. týždňa tehotenstva. V prípade donosenia plodu dochádza k pôrodu mŕtveho dieťaťa.  

Pri kompletnej mole sa v maternici embryo nevyvíja (plod na ultrazvuku chýba), dochádza len k patologickému vývinu placenty. Obvykle sa takéto tehotenstvo ukončuje chirurgicky. Na molárne tehotenstvo môžu poukazovať nasledujúce sprievodné príznaky:

  • nepravidelné vaginálne krvácanie počas prvého trimestra (môže signalizovať potrat), 
  • výrazná nevoľnosť a úporné vracanie (z dôvodu niekoľkonásobne vyšších hladín hormónu choriogonadotropínu),
  • bolestivosť v podbruší,
  • zvýšený srdcový tep,
  • nepokoj a nervozita,
  • tras končatín,
  • necítiť pohyby plodu,
  • zvýšená činnosť štítnej žľazy (prejavy – strata hmotnosti, nechutenstvo, hnačky, návaly tepla). 

Pri gynekologickom ultrazvukovom vyšetrení môže lekár zachytiť abnormálny rast maternice (rýchlo sa zväčšuje), prerastanie tkaniva cez stenu maternice, chýbanie plodu a srdcových oziev alebo malformované embryo. Testy tiež môžu ukázať abnormálne vysoké hladiny hCG.

Komplikácie molárneho tehotenstva

V 80 % prípadov nepredstavuje molárne tehotenstvo závažný zdravotný problém, ktorý by ohrozoval zdravie ženy. Ak však začne mola prerastať steny maternice, môže spôsobovať isté ťažkosti, hlavne krvácanie.

V priemere v 5 % prípadov sa tento stav malígne zvrháva, teda dochádza k rozvoju nádorového ochorenia. Riziko malígneho zvratu sa v prípade čiastočnej moly približuje k nule, k vzniku nádorového ochorenia však môže dôjsť v prípade kompletnej a invazívnej moly.

K najzávažnejším komplikáciám molárneho tehotenstva patrí rozvoj takzvaného choriokarcinómu, čo je malígny, teda zhubný nádor zo zárodkového tkaniva. Môže metastázovať do pľúc, pošvy či pečene. 

Prečo dochádza k molárnemu tehotenstvu?

Ako sme spomenuli vyššie, molárne tehotenstvo je následkom poruchy vývoja trofoblastu z dôvodu chybného oplodnenia vajíčka. Prečo však k tomuto javu dochádza, nie je možné presne stanoviť. Odborníci však uvádzajú viacero rizikových faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku molárneho tehotenstva. 

Čo sa veku týka, vo zvýšenej miere sa Mola hydatidosa objavuje u žien nad 40 rokov, ale aj u žien mladších ako 20 rokov. Zvýšené riziko je zaznamenané tiež u žien ázijského etnika, alebo u žien, u ktorých sa mola vyskytla v predchádzajúcom tehotenstve. Riziko môže zvyšovať prítomnosť kúskov placenty v maternici po predchádzajúcom tehotenstve alebo potrate. 

Odporúčame: Čo je konizácia krčka maternice? Kedy ju podstúpiť a aké sú riziká?

Diagnostika molárneho tehotenstva

Podozrenie na molárne tehotenstvo vzniká v prvom rade z dôvodu neobvyklého krvácania počas prvého trimestra tehotenstva. Diagnostikovať toto patologické tehotenstvo môže gynekológ pomocou viacerých vyšetrení. Dôležité je v prvom rade ultrazvukové vyšetrenie maternice.

Ultrazvuk môže priniesť pozitívny nález moly v maternici. Pri vyšetrení si môže lekár všimnúť zväčšenú maternicu, chýbanie plodu či prítomnosť deformovaného zárodku. Krvné testy odhalia veľmi vysoké hodnoty tehotenského hormónu (hCG).

Podľa potreby sa vykonáva biopsia tkaniva z útvaru a jeho histologické vyšetrenie, čím sa definitívne potvrdí diagnóza a určí typ moly. V prípade podozrenia na choriokarcinóm môže byť potrebné röntgenové vyšetrenie hrudníka či MRI mozgu s cieľom odhaliť prítomnosť prípadných metastáz. 

Liečba molárneho tehotenstva

Molárne tehotenstvo je patologický stav a prakticky neexistuje možnosť donosenia zdravého dieťaťa. V prípade čiastočnej moly sa tehotenstvo obvykle končí spontánnym potratom v úvodných fázach tehotenstva. Ak nedôjde k potratu, riešenie spočíva v chirurgickom odstránení moly, teda trofoblastického tkaniva z dutiny maternice. Molárne tehotenstvo sa najčastejšie ukončuje kyretážou, pri ktorej sa čiastočne odstráni sliznica maternice. 

V prípade, že žena ďalšie tehotenstvo neplánuje, môžu lekári uvažovať aj o celkovom odstránení maternice. V rámci liečby je dôležité sledovať zmeny hCG. Ak dochádza k poklesu hladín, značí to úspešnosť liečby. Žena je spravidla dlhodobo kontrolovaná.

Pri invazívnej mole sa v niektorých prípadoch pristupuje aj k chemoterapii. Ak dôjde k rozvoju choriokarcinómu, základnou metódou liečby je rovnako chemoterapia, prípadne sa uplatňuje aj rádioterapia. Tento druh nádoru je značne agresívny, no veľmi dobre reaguje na liečbu, preto sa obvykle spája s dobrými prognózami. 

Po prekonaní molárneho tehotenstva nesmie žena minimálne 12 mesiacov otehotnieť, respektíve kým to lekár neodporučí. V opačnom prípade je totiž riziko, že i ďalšie tehotenstvo bude molárne. 

Odporúčame: Závažná komplikácia v tehotenstve: Čo je HELLP syndróm a aké môže mať následky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Sivová 02.12.22 07:32

MS
karma
100.00

Zaujímavý článok. Je dobré vedieť, čo na začiatku tehotenstva netreba podceniť.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.12.22 16:06

MM
karma
100.00

toto obdobie života mám už dávno za sebou

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 02.12.22 21:10

karma
-1.00

Síce mám už 55 rokov a tehotenstvo davno pradavno no aj tak som si článok prečitala

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 02.01.23 17:04

ZK
karma
-1.00

ked som zistila ze som tehotna povedala som to len muzovi, dlho sme to pred ostatnymi tajili

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 07.01.23 21:41

LJ
karma
-1.00

ja som mala klasicke tehotenstvo, nie je to tak davno co som bola tehotna

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 10.01.23 17:04

LN
karma
-1.00

ja som si este pred otehotnenim nasadila ogestan, je to prirodny vitamin, inak som si nic ine nedavala

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 19.01.23 13:59

LN
karma
-1.00

moje dve tehotenstva boli uplne klasicke, tretie som mala ale rizikove

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní