Najdôležitejšie vitamíny pre ženy a zaneprázdnené mamy: Príjem týchto nepodceňuj!

Najdôležitejšie vitamíny pre ženy a zaneprázdnené mamy: Príjem týchto nepodceňuj!

Ženy sa starajú o celú domácnosť a o všetkých členov domácnosti, no kto sa postará o ne? Vychovávajúce, milujúce a predovšetkým nesebecké – to sú mamy, ktoré sa zo všetkého najviac starajú o iných. Deťom a manželom dávajú svoju lásku, čas a energiu, a to aj na úkor vlastného blaha. Málokedy si však uvedomujú, že seba odkladajú „na druhú koľaj,“ v dôsledku čoho sú častokrát bez energie, niekedy aj na pokraji vyhorenia. Veď buďme úprimné, ktorá mama má čas na starostlivosť o seba? Na prvom mieste je vždy rodina!

Na druhej strane je potrebné uvedomiť si, že na to, aby sa každá žena (matka) mohla o svoju rodinu postarať, musí začať od seba. Na začiatok je dobré začať zdravou stravou, no tá nie je vždy dostačujúca na doplnenie potrebných vitamínov a minerálov. Preto je občas vhodné hľadať pomoc vo výživových doplnkoch, ktoré každý organizmus potrebuje. Ktoré sú najdôležitejšie a najpotrebnejšie pre aktívne mamy?

vitamíny a minerály pre ženy

Zdroj: Shutterstock®

5 výživových doplnkov pre zaneprázdnené mamy

Horčík: Doplnok superhrdinov, ktorý je nápomocný pri problémoch s bolesťou hlavy. Obzvlášť ho odporúčajú pri migréne, ale aj pri symptómoch PMS. Ak sú vaše deti v pohybe, musíte byť aj vy, preto sa nenechajte vyradiť z hry.

Vitamín D: Najlepším spôsobom, ako svojmu telu doplniť tento slnečný vitamín, je vystaviť sa slnečnému žiareniu (samozrejme, s opaľovacím krémom). No pri aktívnych deťoch je aj 5 minút strávených na slnku vzácnosťou, ktorá sa tak často nevidí. Ak to poznáte, tak siahnite po vitamínových doplnkoch. Vitamín D pomáha zlepšovať energetickú hladinu, je dôležitý pre vstrebávanie vápnika, a teda aj pre zdravie kostí a zubov.

Vápnik: Rovnako ako je dôležitý vyššie spomenutý vitamín D, tak aj vápnik je obzvlášť dôležitý pre ženy. Tie totižto najčastejšie trpia ochoreniami kostí a predovšetkým ich rednutím (teda ubúdaním vápnika z nich). Nepodceňte tento vitamín v mladosti, pretože v starobe sa vám to môže vypomstiť. Vápnik je teda dôležitý pre stav a udržanie silných kostí (ochránite sa tak pred prípadnými zlomeninami).

Omega-3: Vraví sa, že každý človek by si aspoň 3-krát do týždňa mal naservírovať ryby. Tie sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť mozgové funkcie i kognitívne schopností. Ak tento omega-3 neprijímate zo stravy, mali by ste začať uvažovať nad doplnkami stravy.

Železo: Ak sa cítite bez energie, tak si naservírujte železo. To nájdete v strave alebo aj vo výživových doplnkoch. Pozor, tento vitamín by nemal byť podceňovaný, pretože jeho dlhodobá nízka hladina v organizme môže byť príčinou ďalších zdravotných problémov, ako je napríklad anémia. Okrem nedostatku energie sa môže u vás prejaviť zvýšené vypadávanie vlasov, tvorba modrín a pod.

Neprehliadni: Čo sú polypy? Zisti, ako sa prejavuje ich prítomnosť na maternici!

matka a dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako ostať zdravou a energickou mamou

Aj keď ako mama môžete mať toho na tanieri príliš veľa a každý jeden deň, vaše vlastné zdravie a pohoda sú rovnako dôležité. Každý deň teda hľadajte spôsoby, ako sa starať o svoje zdravie. Vyživujte svoje telo i myseľ zdravými potravinami. Začnite deň zdravo, a to prostredníctvom stravy i cvičenia. Doprajte si pokojný a kvalitný spánok, aký si zaslúžite.

Pozri tiež: Krvné zrazeniny v menštruačnej krvi – sú normálne, alebo značia problém?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 26.10.21 14:13

KK
karma
105.00

už som vo veku, keď pociťujem, ak mi chýbajú nejaké vitamíny a snažím sa dopĺňať si ich

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.10.21 18:05

MM
karma
100.00

pestrá strava je najlepšou voľbou

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 27.10.21 12:09

ZS
karma
100.00

Doplňam teraz C,D

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 04.12.22 15:37

ZK
karma
-1.00

kyselina listova je jediny vitamin ktory pravidelne uzivam, inak si len tak vitaminy nedavam

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 07.12.22 13:33

OM
karma
-1.00

ja som si zacala davat kyselinu listovu len vtedy ked sme sa rozhodli ze chceme dieta

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 11.12.22 19:32

LJ
karma
-1.00

vitaminy bezne neuzivam, ked som zistila ze som tehotna tak som zacala brat ogestan

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 14.12.22 14:40

ZZ
karma
-1.00

tak ja z tychto vitaminov momentalne neuzivam vôbec nic a citim sa skvelo

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 20.12.22 10:35

BH
karma
-1.00

ohladom vitaminov sa ja staram o celu rodinu a aj sama o seba, vitaminy nakupujem len ja

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní