Vaginizmus – čo to je, ako sa prejavuje a prečo vlastne vzniká?

Vaginizmus – čo to je, ako sa prejavuje a prečo vlastne vzniká?

Bolesť pri pohlavnom styku nie je úplne bežnou a normálnou záležitosťou, preto nie je vhodné ju ignorovať. Samozrejme, príčiny problému nemusia byť hneď vážne. V bežných prípadoch môže za nepohodlím počas sexu stáť podráždenie v oblasti genitálií (napr. z dôvodu nevhodnej kozmetiky) či nedostatočná lubrikácia pošvy zvnútra. Ak je však bolesť výrazná, neustupuje a pravidelne sa opakuje, problém je vhodné konzultovať s lekárom. 

Príčinou totiž môžu byť napríklad zápaly pohlavnej sústavy aj infekcie močového systému. Dokonca aj cysty v maternici či nádorové ochorenia v intímnej oblasti alebo rôzne vrodené abnormality genitálií sa môžu prejavovať okrem iného práve bolestivým pohlavným stykom. Bolesť pri pohlavnom styku však môže súvisieť aj s takzvaným vaginizmom. Už ste o tomto ženskom probléme počuli?

Čo je vaginizmus?

Pojmom vaginizmus označujeme sexuálnu poruchu ženy, ktorá je sprevádzaná takzvanou dyspareuniou, čiže bolestivým pohlavným stykom. K tomuto stavu dochádza v dôsledku nevedomého kŕčovitého stiahnutia svalov pošvy a panvového dna počas pohlavného styku, ktoré môže viesť nielen k tomu, že je pohlavný akt veľmi bolestivý, ale niekedy dokonca ani nie je možný. 

Žena s vaginizmom nedokáže svalový spazmus nijako ovládať. Tento jav má charakter obranného reflexu – pri pokuse prieniku pohlavného údu (alebo aj predmetov) do pošvy dochádza automaticky ku kŕčovitému stiahnutiu svalov pošvového vchodu. Žena ho teda nedokáže len tak vyvolať, ale ani ho nedokáže potlačiť. 

Rozlišujeme:

  • primárny vaginizmus – ak je pohlavný styk bolestivý alebo úplne znemožnený už od začiatku (žena teda ešte nikdy nedosiahla vaginálnu penetráciu),

  • sekundárny vaginizmus – vzniká až v priebehu sexuálneho života ženy (žena predtým nemala problém dosiahnuť vaginálnu penetráciu).

Odporúčame: Ovulácia a najčastejšie mýty s ňou spojené – kde je pravda?

prejavy vaginizmu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa vaginizmus prejavuje?

Hlavným príznakom vaginizmu je spomínaná bolesť pri pohlavnom styku. Avšak u každej ženy sa táto sexuálna porucha môže prejavovať trochu inak. U niektorých žien môžu byť príznaky len mierne, pričom môžu pociťovať skôr len pocity nepohodlia alebo väčšieho napätia pri vaginálnom vstupe počas pohlavného styku. V ďalších prípadoch môže byť u žien s vaginizmom pohlavný styk bolestivý, prípadne sprevádzaný aj nepríjemným pálením a pichaním, no stále možný (no nie vždy).

Pri závažnejších stupňoch vaginizmu už nemusí byť pohlavný styk vôbec možný. Je sprevádzaný veľkými bolesťami pri vnikaní aj pohyboch. V najzávažnejších prípadoch sa však vaginizmus neprejavuje len pri pohlavnom styku, ale prakticky pri akejkoľvek snahe zaviesť niečo do pošvy. Bolestivé spazmy svalov pošvy a pošvového vstupu sa tak môžu prejaviť aj pri prenikaní prstov či rôznych predmetov do pošvy, vrátane pomôcok na gynekologické vyšetrenie či dokonca tampónov. 

V týchto prípadoch teda nie je u ženy možné vykonať ani vaginálne vyšetrenie, ak nie je pod narkózou. Niekedy k stiahnutiu môže dokonca dôjsť len pri pomyslení na súlož či zavádzanie niečoho do pošvy.

Vaginizmus sa nespája s nedostatkom sexuálneho vzrušenia. Žena má skrátka problém s pohlavným stykom, aj keď ho chce. Z dôvodu pretrvávajúcej sexuálnej poruchy, a teda z dôvodu bolestivého až nemožného styku, môže postupne u ženy dochádzať k strachu z penetrácie a zníženiu sexuálnej túžby.

Príčiny vaginizmu

Príčiny vaginizmu nie je ľahké stanoviť. V mnohých prípadoch u ženy ani nie je odhalená žiadna jasná príčina problému. Odborníci však často hovoria o tom, že príčiny sú najmä psychického rázu, respektíve sú zakotvené v psychike ženy. Za vaginizmom môže stáť napríklad predchádzajúci negatívny sexuálny zážitok aj strach a obavy.

U mladých žien sa môže objaviť napríklad z obáv z prvého pohlavného styku či nechceného otehotnenia, u starších žien zase napríklad z dôvodu nenaplnenia túžby po dieťati. Rovnako sa však môže vaginizmus rozvinúť z fyzikálnych príčin, napríklad v dôsledku opakovaných alebo dlhodobých zdravotných problémov v intímnej oblasti. 

K rozvoju vaginizmu môžu vo všeobecnosti prispieť i tieto činitele:

  • nedôvera v partnera, problémy v partnerstve,

  • neprimeraná sexuálna výchova alebo abnormálne prísna výchova v detstve,
  • narušený postoj k sexualite,
  • trauma zo znásilnenia, zneužívania či týrania, fyzické napadnutie, iné traumatické udalosti,
  • strach zo záväzku alebo otehotnenia,
  • strach z poranenia v intímnej oblasti,
  • opakované infekcie močových ciest alebo kvasinkové infekcie,
  • endometrióza,
  • komplikovaný pôrod, bolesť pri pôrode, cisársky rez,
  • potrat,
  • hormonálne zmeny (napr. aj v menopauze),
  • onkologická liečba a mnohé ďalšie.

Odporúčame: Bolesť pŕs – 10 možných príčin tohto nepríjemného problému

liečba vaginizmu

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba vaginizmu?

Vaginizmu je možné zbaviť sa, no liečba je často veľmi komplikovaná, náročná a zdĺhavá. Často si vyžaduje spoluprácu gynekológia, sexuológa aj psychológa, prípadne psychiatra. V ideálnom prípade je cieľom nájsť príčinu problému a odstrániť ju. V mnohých prípadoch to však ani nie je možné, keďže príčiny vaginizmu zostávajú u nemalého percenta žien neobjasnené.

Odborník na základe dôkladnej diagnostiky môže navrhnúť rôzne metódy riešenia problému. Samozrejme, platí, že nie každá metóda môže vyhovovať každej žene, respektíve, že u niektorých žien sa osvedčia iné metódy a postupy, ako u iných.

Pri riešení problému s nepríjemným vaginizmom môžu byť nápomocné:

  • lieky uvoľňujúce svalstvo, podľa potreby prípadne iné medikamenty, napríklad antidepresíva,

  • technika postupnej dilatácie vagíny (žena na rozšírenie používa postupne stále väčšie dilatátory),
  • psychoterapia, párová terapia,
  • používanie lubrikantu pri pohlavnom styku,
  • injekčná aplikácia botulotoxínu,
  • spevňovanie svalov panvového dna (napr. pomocou Kegelovych cvikov),
  • precvičovanie jogy a pilatesu na preťahovanie stuhnutých svalov,
  • rôzne dychové cvičenia, relaxačné techniky, meditácie (najmä na odbúranie stresu).

Odporúčame: Oligomenorea trápi mnoho žien. Čo je jej príčinou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní