Každý partnerský vzťah má svoje fázy. Poznáte ich všetky?

Každý partnerský vzťah má svoje fázy. Poznáte ich všetky?
  • 11.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Láska je azda ten najkrajší cit na svete, to vieme všetci. Formy a prejavy lásky sú rôzne, čo závisí od toho, komu našu lásku chceme venovať. Viete ale o tom, že láska v partnerskom vzťahu má svojich 5 fáz? Nie všetkými každý pár stihne prejsť, ak sa však so svojou polovičkou dostanete až k poslednej, váš vzťah stojí na naozaj pevných základoch.

Veľa ľudí je uchvátených myšlienkou rozprávkovej romantiky, ale pravdou je, že vo všetkých vážnych vzťahoch sú vzostupy aj pády. Je potrebné prejsť aj ťažkými obdobiami, aby ste naozaj spoznali svojho partnera a vystavili svoj vzťah všetkým skúškam.

Konečným cieľom väčšiny dlhodobých vzťahov je nájsť spoločnú cestu životom. Aby sa páry posunuli do ďalšej fázy lásky, musia investovať čas a energiu, aby urovnali svoje vzťahy. Zatiaľ čo všetky vzťahy sú odlišné, štádiá lásky zvyknú mať podobné vlastnosti v každom vážnom vzťahu. A ktoré fázy to sú?

Ako spoločne čeliť životným skúškam a byť sebe navzájom aj oporou?

Láska v partnerskom vzťahu je zo všetkého najdôležitejšia. Vzťahové fázy - teda jednotlivé fázy v partnerstve so sebou prinášajú ako pekné, tak aj tie ťažšie chvíľky, avšak každá "skúška vzťahu" či prvé boje obstoja iba vtedy, ak je váš vzťah zdravý, ak každý partner prejaví vôľu a snahu problém riešiť - a ak vás pri tom všetkom bude sprevádzať láska, porozumenie, vzájomná dôvera, rešpekt a spoločné šťastie.

Každý vzťah si vyžaduje postupne urobiť ďalší krok, aby ste sa spoločne posúvali vpred. Pri tom všetkom je dôležitá komunikácia partnerov, aby vaša záverečná fáza vzťahu a spoločnej lásky mohla zažiť happyend a šťastný koniec.

Vývojové fázy vzťahu

Prvá fáza lásky - ZAMILOVANOSŤ

Prvá fáza lásky, fáza zamilovanosti alebo fáza medových týždňov, je veľmi intenzívna. Toto štádium lásky je definované romantikou a vzájomnou príťažlivosťou. Vy a váš partner sa spoznávate na emocionálnej a fyzickej úrovni. Aj napriek tomu, že spolu trávite veľa času, pravdepodobne ešte nedokážete vidieť jeho alebo jej nedostatky. Túto fázu lásky úplne ovládajú vaše hormóny. Počas tohto obdobia je láska v skutočnosti drogou a vaše hladiny dopamínu sú vysoké, vďaka čomu sa cítite byť neustále šťastní.

Zamilovanie je zábavné a vzrušujúce. Prirodzene je to práve to, čo ľudia očakávajú od celého vzťahu. V tomto štádiu sa často snažíte vyhýbať konfliktom, pretože sa rozhodnete vidieť iba svoje podobnosti a dobré vlastnosti vzťahu, čo ale dlhodobo nie je udržateľné. Fáza zamilovanosti trvá u rôznych párov rôzne dlho, zvyčajne sa pohybuje od troch mesiacov do dvoch rokov.

Hoci je to zábava, je dôležité, aby ste sa z tejto fázy dostali na vyššiu úroveň, ak chcete, aby váš vzťah vydržal. Aby ste sa dostali cez túto fázu a stali sa lepším párom v kvalitnom vzťahu, budete musieť uznať svojho partnera ako osobu – nie idealizovanú verziu seba samých, s chybami a dokonca aj vecami, ktoré vás privádzajú do šialenstva. Budete tiež musieť konfrontovať svoje rozdiely ako pár a naučiť sa prekonať tieto rozdiely prostredníctvom riadenia a riešenia konfliktov. Keď si tieto veci osvojíte, ste pripravení postúpiť do ďalšej fázy.

Pozri aj: Ako s nami telo komunikuje počas spánku?

partnerský vzťah

Zdroj: Shutterstock®

Druhá fáza lásky - TERAZ STE UŽ PÁR

Ak fáza zamilovanosti pominie a vy a váš partner sa rozhodnete, že stále chcete byť spolu aj napriek tomu, že si navzájom uvedomujete svoje nedostatky, ste vo fáze páru. V tejto fáze má váš vzťah tendenciu byť stabilnejší a menej vášnivý.

Počas tejto fázy sa páry často rozhodnú spolu bývať alebo si navzájom dajú nejaké iné významné záväzky, aby ukázali, že sú v tom spolu. A hoci ide o obrovský krok v každom vzťahu, záväzok často prichádza s rutinou, vďaka ktorej sa vzťah môže zdať menej zábavný. Práve vďaka stabilite obetujete časť spontánnosti, ktorá ovládala fázu zamilovanosti.

V tejto fáze si taktiež na svojom partnerovi začnete všímať aj nedostatky. Tieto novoobjavené nedostatky v kombinácii s rutinou a stresom, ktorý často sprevádza veľké životné zmeny, môžu viesť k tomu, že budete zo vzťahu rozčarovaní a prekvapení. Dospieť k tomuto záveru je ale dôležitou súčasťou každého vzťahu a posunie vás k ďalšiemu „kritickému kroku", dezilúzii. Dostať sa do tejto fázy vyžaduje, aby obaja partneri úprimne premýšľali a hodnotili svoj vzťah mimo svojich individuálnych túžob a potrieb.

Odporúčame: Najvernejšie znamenia zverokruhu: Tieto berú lásku naozaj vážne

partnerský vzťah

Zdroj: Shutterstock®

Tretia fáza lásky - DEZILÚZIA

Počas tejto fázy máte vy a váš partner stále silné vzájomné prepojenie, ale môžete sa začať cítiť vo svojom vzťahu uväznení. Či už je to stresujúca rutina, účty, deti alebo iné povinnosti, váš vzťah už nie je taký zábavný, ako býval, a začnete sa možno pýtať, či ste sa rozhodli správne, alebo či váš vzťah môže vydržať.

Toto štádium je charakterizované nezhodami a pocitmi, ktoré sa vo vzťahu považujú za samozrejmosť. Úprimne povedané, veľa párov sa z tejto fázy nikdy nedostane. Prekonať túto dezilúziu si vyžaduje dobrú komunikáciu, dôveru a odhodlanie oboch partnerov. Súčasťou dezilúzie v tejto fáze je uvedomenie si, že váš partner za vás nemôže všetko „opraviť“ alebo vás urobiť šťastnými. V tomto štádiu je preto veľmi dôležitá sebaláska.

Prevziať zodpovednosť za svoje emócie môže byť ťažké, ale je nevyhnutné, aby ste sa dostali na vyššiu úroveň. Vyvinutie sa zo stavu dezilúzie bude v konečnom dôsledku vyžadovať, aby ste si vy a váš partner stanovili realistické očakávania pre váš vzťah. Je dôležité pochopiť, že prvotná fáza zamilovanosti nie je cieľom vzťahu. O to intenzívnejšie by ste mali pracovať na vzájomnej podpore a láske. Spoločný rast v tejto fáze vás posilní a pripraví vás čeliť všetkému, čo vám život prinesie. Mnoho párov uviazne v tomto štádiu lásky, cítia povinnosť zostať spolu kvôli deťom alebo predchádzajúcemu záväzku jeden k druhému. Tieto páry sú často nešťastné, ale tiež sa nedokážu posunúť do ďalšej fázy, pretože nie sú ochotné pracovať na tom, aby prekonali dezilúziu.

Štvrtá fáza vzťahu - VYTVORENIE TRVALEJ LÁSKY

Štvrtá fáza vzťahu je o stabilite a bezpečí. Po vyrovnaní sa s realitou vášho vzťahu v tretej fáze si vy a váš partner uvedomíte, že chcete byť spolu navždy. Po prekonaní tretej fázy si budete istí, že dokážete prekonať všetky budúce konflikty a ste odhodlaní riešiť svoj spoločný život ako tím.

Počas tejto fázy vaša láska prešla cez vášnivú lásku prvej fázy, romantickú lásku druhej fázy, pohodlnú lásku tretej fázy, do lásky založenej na prijatí a súcite. Táto fáza je podobná druhej v tom, že vy a váš partner ste v pohodlnej rutine. Niektorí ľudia hovoria o tejto fáze ako o „zóne pohodlia“ vo vzťahu a väčšina párov v tejto fáze trávi väčšinu času. Aj keď ide o stabilnú fázu lásky, je dôležité nestagnovať, pretože to nie je konečná fáza lásky.

Prečítajte si aj: 3 veci, ktoré by ste o ženách nepovedali: Vyznanie lásky nie je také bežné

partnerský vzťah

Zdroj: Shutterstock®

A čo je piatou fázou vzťahu? Predsa PÁR NA CELÝ ŽIVOT

Aj keď je to posledná fáza vzťahu, stále sa o svoj vzťah starajte a vážte si to, čo máte. Je to aj o vašej spoločnej budúcnosti ako páru a uistení sa, že ste obaja vo vzťahu spokojní. Toto je vyvrcholením každého seriózneho vzťahu, takže kým pracujete na udržaní svojho partnerského vzťahu, užívajte si aj podporu, lásku a pohodlie, ktoré cítite so svojím partnerom.

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah nie je jednoduché. Vyžaduje si to veľa úsilia z oboch strán.  Nikto z nás nie je dokonalý, ale spoločne môžeme k sebe dokonalo zapadnúť. Prajeme vám, aby bol váš partner pre vás ten pravý a aby žiadna fáza vzťahu pre vás nebola koncom, ale ďalším krokom k vzájomnému sebapoznávaniu.

Aktualizované na 11.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 23.04.22 09:22

KK
karma
105.00

Podarilo sa nám prejsť všetkými fázami, takže sme momentálne vo fáze č.5 :)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:20

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:20

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.04.22 19:13

MM
karma
100.00

tak u nás už fáza 5 - spoločné zostarnutie

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.04.22 07:21

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 26.04.22 18:54

ZJ
karma
-1.00

Každá fáza má svoje čaro:)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 07.04.23 19:19

karma
-1.00

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah nie je jednoduché. Vyžaduje si to veľa úsilia z oboch strán predne tak viem o čom to je sme spolu už 37rokov

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní