Tekvica, cuketa, patizón: Zberáte a skladujete ich správne?

Tekvica, cuketa, patizón: Zberáte a skladujete ich správne?
  • 02.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Čerstvé a lokálne suroviny z domácich alebo overených zdrojov sú tie najlepšie potraviny, aké môžete dopriať sebe i svojim najbližším. Varenie a príprava jedál sa tak razom zmení na príjemné chvíle, pretože vôňa čerstvých surovín má svoje neopakovateľné čaro.

Niektorí z nás majú tú možnosť, že si môžu dopestovať domáce ovocie či zeleninu. Keď ich vysadíte do záhrady, tak zber vlastnej úrody prináša dobrý pocit ako výsledok celosezónnej starostlivosti. A inak tomu nie je ani v prípade tekvíc, cukiet či patizónov!

Líšia sa nielen tvarom, ale aj veľkosťou či farebnosťou plodov, ako aj bohatým a zároveň rôznym využitím v kuchyni. My vám poradíme, kedy a ako ich zberať, ale zároveň aj chutne a zdravo spracovať.

Tekvica, cuketa, patizón

Tekvica prišla do Európy z Ameriky. Z tejto zeleniny dnes na svete existuje približne až 800 odrôd rôznorodej ako chuti, tak aj vzhľadu.

Tekvicu, cuketu a patizón môžete využiť na prípravu bezmäsitých pokrmov, príloh, omáčok, ale aj dezertov. Niektoré odrody sa pestujú kvôli zdravým a chutným semienkam, iné odrody iba na okrasu.

Odporúčame: Jesenné dekorácie na stôl: Nechaj sa inšpirovať TOP nápadmi

Starostlivosť o tekvicu, cuketu a patizón

Tekvica, cuketa a aj patizón sú jednoročné rastliny. Aby ste mohli zberať ich plody, potrebujú prekyprenú a vzdušnú pôdu s dostatkom živín a vlhkosti. Pôdu je vhodné obohatiť aj o kompost. Rastliny zavlažujte iba ku koreňom, listy nekropte a ani nepolievajte! Inak by boli totiž náchylnejšie na rôzne plesňové ochorenia.

Tekvice, cukety i patizóny budú potrebovať najviac závlahy v prvej polovici vegetačného obdobia, neskôr už vody potrebujú oveľa menej.

Ak sa rozhodnete tieto rastliny okopávať, majte na pamäti, že ich koreňový systém je veľmi plytký. Namiesto pravidelného okopávania preto využite skôr mulčovanie pôdy, ktoré:

  • zabezpečí ochranu pôdy pred poveternostnými vplyvmi,
  • minimalizuje odparovanie pôdy,
  • udržiava pôdu v chlade, 
  • chráni ju aj pred mrazmi.

Zber a skladovanie tekvice

Tekvice je vhodné zberať postupne počas celého leta a jesene tak, ako vám budú dozrievať. Pri niektorých odrodách možno zberať aj mladé plody, pri iných, naopak, musíte počkať, kým plody tekvice nebudú úplne zrelé.

Tekvice dozrievajú od polovice septembra do polovice októbra, a to v závislosti od konkrétnej odrody. Na varenie ale tekvice zberajte v nedozretom stave, keď:

  • dužina plodu ešte nestvrdla, 
  • alebo je stopka zdrevnatená a okolo nej sa začnú tvoriť jemné trhlinky.

Vtedy ideálne nožnicami alebo veľmi ostrým nožom odrežte tekvicu so stopkou dlhou približne 5 cm. Zrezané nezrelé plody môžete nechať dozrieť na záhone na slnku. Ak je vlhko a chladno, umiestnite ich v suchej, dobre vetrateľnej miestnosti. Pri teplote okolo 20 °C postupne dozrejú.

A ako spoznáte, že je tekvica zrelá?

  • má vysychajúcu stopku, a
  • dužina je v stave zrelosti pekne vyfarbená.

Plody tekvice na skladovanie zberajte ale až po vyschnutí vňate. Nenechávajte ich však na záhone po príchode mrazov, pretože tie by mohli vašu úrodu znehodnotiť.

V prípade, že chcete tekvicu skladovať, ideálne je nechať ju ešte dozrievať približne dva týždne rozloženú vonku alebo vo vnútri na slnečnom mieste. Potom tekvicu uskladnite na chladnom mieste, kde by teplota nemala presiahnuť 20 °C. Pozor pritom na veľkú vlhkosť! Tá je pre tekvice nevhodná, a preto by mohli začať hniť. Väčšie kusy tekvíc taktiež neukladajte na seba, ale rozložte ich vedľa seba.

Takto uskladnená tekvica by vám mala vydržať niekoľko týždňov až mesiacov. Nezabudnite však, že okrasné tekvice môžete naaranžovať ako vonku, tak i vo vnútri.

Neprehliadnite: Vyrezávaná halloweenska tekvica: Inšpirácie, ako si skrášliť domácnosť

Zber a skladovanie patizónu a cukety

Niektoré odrody cukety a patizónu sa začínajú zberať už začiatkom júna. So zberom v tomto prípade nečakajte, pretože v opačnom prípade by plody prerástli, čím by sa zhoršila ich celková chuť.

Z jednej rastliny tejto zeleniny môžete získať 18 až 20 plodov. Zberajú sa v pravidelných intervaloch 3 – 4 dní, pričom práve týmto spôsobom podporujete dobrú úrodu. Plody sa odporúča zberať odlamovaním alebo odrezávaním a dĺžka stopky by mala byť približne 3 cm. Zároveň odstráňte ale aj zvyšok kvetu. Ak by ste ho na rastline nechali, môže spôsobiť hnilobný proces.

Pokiaľ budete chcieť nechať dorásť cuketu až do jej dozretia, nechajte na nej 2 až 3 plody. Týmto sa zároveň zastaví kvitnutie takzvaných samčích kvetov a po zbere sa ich tvorba znovu obnovuje.

Skladovanie cukety a patizónu sa od skladovania tekvice mierne líši. V tomto prípade sa odporúča:

  • ich uskladnenie pri teplote približne do 12 °C, pričom
  • mladé cukety môžu už po týždni uskladnenia v chladničke stratiť svoju tvrdosť – čo je spôsobené tým, že dužina prestáva byť taká pružná, ako je bezprostredne po odtrhnutí, a taktiež stráca aj svoju typickú chuť,
  • väčšie plody cukety a patizónu po ich dozretí môžete skladovať dlhší čas.

Odporúčame aj: Jesenná manikúra: 7 inšpirácii od francúzskej manikúry po gradientné hnedé nechty


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní