Vieš, čo zaberá na opicu? Toto teda rozhodne neskúšaj!

Vieš, čo zaberá na opicu? Toto teda rozhodne neskúšaj!

Dunenie v hlave a žalúdok na vode. Aj to sú veľmi nepríjemné príznaky opice, ktorú si uštedríme po noci plnej zábavy s priateľmi, samozrejme, sprevádzanej alkoholom. Alkohol je skutočne metla ľudstva a my si to, žiaľ, uvedomujeme, až keď je príliš neskoro. Napriek tomu, že sa zaprisaháme, že už nikdy nebudeme piť, urobíme to znova a znova. Práve preto je dobré vedieť, čo zaberá na opicu a čo nie, pretože babských rád existuje neúrekom, no nie všetky sú naozaj účinné.

Klin sa klinom (ne)vybíja

Poznáte príslovie: „Klin sa klinom vybíja?” Pri zaháňaní opice sa ho nedržte! Ak si myslíte, že ráno začnete pivkom, tak to pre vás môže byť len klinec do rakvy. Drink vás možno upokojí a zaženie niektoré symptómy opice, no nevylieči vás a opicu len oddiali. Keď sa vaše telo dostane do módu postupného vytriezvenia, čo sa skôr či neskôr stane, odskáčete si to niekoľkonásobne. Pozor, ak ste zvyknutí na kávu, tá tiež opicu nezaženie, pretože dehydruje podobne ako alkohol.

Ako na to? Keď sa ráno zobudíte s opicou, pomôžu vám tekutiny, ktoré nie sú alkoholom, takže nesladené čaje a voda. Do tela potrebujete dostať tekutiny, ktoré z organizmu dehydrujúci alkohol vypudia. Vynikajúce sú aj minerálky, pretože z tela častým močením vyšli aj minerály, no a potom domáci vývar – zeleninový, slepačí alebo hovädzí.

Inšpiruj sa: Prečo a hlavne ako používať epsomskú soľ? Tu je 7 tipov, ako na to!

voda na opicu

Zdroj: Shutterstock®

Voda nie je vakcína

Mnohí z nás medzi drinkami pijú čo najviac vody v nádeji, že môžu vypiť aj rieku tvrdého alkoholu a nič negatívne to nespôsobí. Voda však nie je vakcína, a teda podľa odborníkov proti opici H2O nezaberie. Aj keď si často namýšľate, že voda vás zachráni, nie je to tak. Pozor aj na to, ak sa spoliehate po celý večer na pivko čí vínko v slepej nádeji, že zo slabšieho alkoholu vám na druhý deň nič nebude. Niekedy však nezáleží ani tak na tom, čo pijete, ale na tom, čo alkohol obsahuje, z čoho je vyrobený a ako veľmi je (ne)kvalitný. Preto môžete vypiť vínka koľko chcete, ak doň výrobca pridal najrôznejšie chemikálie, odskáčete si to.

dunenie hlavy po opici

Zdroj: Shutterstock®

Lieky na opicu neexistujú!

Vždy, keď prídete domov po párty, nasadíte svoju zaručenú rutinu – pred spánkom si dáte liek proti bolesti hlavy a myslíte si, že ráno budete úplne čerství bez akejkoľvek ujmy. Viete však, že na opicu lieky neexistujú? Sem patria aj lieky a doplnky, ktoré v lekárňach či pri pokladniach sľubujú úľavu od nežiaducich prejavov opitosti. Podľa odborníkov však ide len o dobrý marketingový ťah.

Vráťme sa k však k liekom proti bolesti. Pred spánkom sa vám ich dávať neoplatí, pretože zväčša stratia účinok skôr, ako vôbec vaša opica nastúpi. Jediné, čo sa vám pred spánkom oplatí, je užiť antacidový liek, ktorý upravuje žalúdočnú flóru a pasuje sa s problémami ako je: reflux, vracanie, nevoľnosti a podobne. S ostatnými symptómami a ich liečbou sa odporúča počkať do rána, kedy naozaj nastanú a riešiť ich potom. Na bolesti hlavy zvoľte lieky s obsahom aspirínu a jedlej sódy – tie by vás mali dať do poriadku. Vyhnite sa však liekom s obsahom látok, ktoré by mohli pečeň zaťažovať ešte viac, napríklad s acetaminofénom.

Zaujme ťa: Baktéria Shigella: Milión ľudí ročne kvôli nej príde o život!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní