Ako pestovať hyacint v kvetináči či skle? Takto sa im bude dariť!

Ako pestovať hyacint v kvetináči či skle? Takto sa im bude dariť!

Ktoré kvitnúce rastliny, ktoré bežne nájdeme rásť najmä v exteriéri, sa vám najviac páčia? Dozaista by mnohé ženy povedali ruže, tie často dostávajú nálepku najkrajších a ženami najviac milovaných kvetín. Ružami to však rozhodne nekončí. Mnoho rastlín sa predsa môže pýšiť vskutku skvostnými kvetmi rozličných tvarov a farieb. Nádherné sú hortenzie, chryzantémy, rododendrony, mnohí tiež milujú pivonky či kosatce. A čo také hyacinty? Tie spravidla s narcismi a tulipánmi vítajú príchod jari. Hyacinty majú pestrofarebné a zaujímavo tvarované voňavé kvety, čo je často dôvod, pre ktorý sa ich ľudia rozhodnú pestovať. Ako na ich pestovanie nielen v záhrade, ale aj kvetináči či skle?

Poznáte hyacinty?

Hyacint, latinsky Hyacinthus, predstavuje rod jednoklíčnolistových cibuľovitých rastlín, ktoré dorastajú do výšky okolo 20 až 30 centimetrov. Rod hyacint zahŕňa v súčasnosti niekoľko desiatok druhov, ktorých domovinu možno hľadať pravdepodobne v juhozápadnej Ázii. U nás patrí k najrozšírenejším druhom hyacint východný, latinsky Hyacinthus orientalis. Hyacinty vyrastajú z pomerne veľkých okrúhlych cibúľ, ktoré majú na povrchu šupku bielej alebo fialovej farby. 

Z cibule vyrastá spravidla na jar stvol, respektíve hrubá bezlistá stonka a jednoduché lesklé listy s hladkým povrchom. Stvol nesie voňavé kvety zoskupené v hustom súkvetí. Kvety majú rúrkovitý až zvončekovitý tvar a ich farba závisí od konkrétneho kultivaru. Môžu byť biele, fialové, modrasté, ružové, žlté i oranžové či purpurové. Kvety sa v závislosti od odrody objavujú v apríli a máji. Hyacinty však nie je nutné pestovať len vonku v záhrade. Čoraz častejšie si nachádzajú miesto v interiéri, vďaka čomu je možné užiť si ich krásne kvety v rôznych mesiacoch počas roka. 

Odporúčame: Najkrajšie kvitnúce dreviny do záhrady: Očaria ťa ich kvety i vôňa!

hyacint v interiéri

Zdroj: Shutterstock®

Ako pestovať hyacinty v kvetináči

Ak chcete, aby vám hyacinty skrášľovali interiér v niektorom období počas roka, mali by ste sa pustiť do ich rýchlenia. Tento proces môže trvať 12 až 16 týždňov. Ak napríklad chcete rozkvitnuté hyacinty počas Vianoc, začnite s ich rýchlením v septembri. Rýchlenie hyacintov pritom vôbec nie je náročné. Potrebovať budete na to len niekoľko cibuliek. Tie zabaľte do papierového vrecúška a umiestnite do spodnej časti chladničky na 3 až 4 týždne. Vďaka tomu budú mať pocit, že prebehla zima. Následne je potrebné cibuľky vysadiť do kvetináča s výškou aspoň 10 centimetrov.

Cibuľky zasaďte tak, aby ich horná tretina vyčnievala. Následne kvetináč prikryte, napríklad papierovým vreckom a odložte na chladné a temné miesto (okolo 5 – 8 °C) aspoň na 2 mesiace až 10 týždňov. Čím je rastlina dlhšie v chlade, tým dlhšie spravidla kvitne. Počas tejto doby udržujte substrát mierne vlhký. Keď spozorujete, že rastlina ženie výhonky a lístky a má už okolo 5 centimetrov, je čas ju preniesť na teplejšie a svetlé stanovište. Následne je už možné tešiť sa z rastúcej rastliny, ktorá čoskoro prinesie kvety.

Starostlivosť o hyacinty:

  • dostatočne svetlé a teplé stanovište,
  • primeraná zálievka (dostatočná, ale pozor na trvalé premokrenie),
  • humózna a dobre priepustná pôda (na druh pôdy si však až tak nepotrpí),
  • hnojenie spravidla len pred výsadbou.

A čo robiť po odkvitnutí rastliny? Keď hyacint odkvitne, počkajte, kým listy zožltnú a zoschnú a odstráňte ich. Cibuľka sa postupne zatiahne, na stisk by mala byť pevná. Očistené cibuľky je následne vhodné do ďalšej sezóny skladovať na tmavom a suchom mieste. Odložené cibule sú vhodné na vysadenie do záhrad i kvetináčov. 

Odporúčame: Výber a nákup izbových rastlín: Ako na to a aké chyby neurobiť?

hyacint v skle

Zdroj: Shutterstock®

Populárne hyacinty v skle

Hyacinty je možné pestovať i v skle bez substrátu, teda len vo vode. Dnes sú na internete či v predajniach so záhradníckymi potrebami dokonca dostupné špeciálne tvarované vázičky, respektíve nádobky, ktorých tvar umožňuje vhodné umiestnenie cibuľky. Použiť je však možné akúkoľvek sklenenú nádobu, no zároveň je nevyhnutné zabrániť tomu, aby bola cibuľa celá ponorená vo vode. Platí, že pri pestovaní hyacintov vo vode je potrebné, aby voda siahala pod cibuľu, teda prístup k nej by mali mať len korene. Cibuľa je namočená len spočiatku, kým nepustí korene, a to len jej spodná časť. 

Ak máte špeciálnu nádobu na pestovanie hyacintov, stačí ju len naplniť vodou a na vrch umiestniť cibuľu (vopred skladovanú v chladničke, ako pri predchádzajúcom pestovaní v kvetináči). Ak takúto nádobu nemáte, zvoľte hocijakú sklenenú nádobu s výškou aspoň 12 cm. Približne do tretiny až polovice ju naplňte kamienkami, navrch položte cibuľu a podľa potreby ešte dookola dosypte kamienky, aby ste cibuľu upevnili na mieste. Následne pridávajte vodu, kým nedosiahne spodok cibuľky. Potom je už postup podobný, ako pri pestovaní hyacintu v kvetináči. Nádobu prikryte a odložte na tmavé a chladné miesto. Keď spozorujete rast korienkov a zelených listov, presuňte hyacint na teplejšie miesto. Keď sú stonky rovnako veľké ako listy, doprajte rastline svetlé stanovište.

Pozri aj: Vždyzelený brečtan popínavý: Ako si poradiť s jeho pestovaním?

hyacint v záhrade

Zdroj: Shutterstock®

Kedy vysádzať hyacinty von?

S vysádzaním hyacintov do záhrady je ideálne počítať na jeseň. Vhodný je koniec septembra aj október, teploty by ešte nemali klesať pod 0 °C. V záhrade im vyberáme hlavne svetlé stanovište so skyprenou pôdou. Hyacinty vysádzame špičkou nahor do hĺbky približne 15 až 20 centimetrov, ideálne vo vzdialenosti 10 až 20 centimetrov od seba. Pri sadení hyacintov začiatkom jesene budú mať cibuľky dostatok času na tvorenie korienkov pred nástupom zimy. Cibuľky na vybranom mieste dostatočne zasypeme pôdou.

Počas zimy je vhodné hyacinty prikryť lístím či netkanou bledou textíliou. Počas suchej zimy môžeme mierne zalievať a na jar zase prihnojiť. Následne sa už počas jari môžeme tešiť na krásne kvety v záhrade. Po odkvitnutí hyacinty opäť vyberte z pôdy, očistite a uskladnite v suchom a chladnejšom prostredí do ďalšej jesene. V septembri či októbri ich znova môžete vysadiť do záhrady. 

problémy pri pestovaní hyacintov

Zdroj: Shutterstock®

Problémy pri pestovaní hyacintov

I keď pestovanie hyacintov nie je najnáročnejšie, objaviť sa predsa len môže zopár problémov. Najmä na ich vzhľade môžeme spozorovať, ak sa im niečo nepáči, respektíve sa o ne zle staráme. Býva to väčšinou v prípade, ak hyacinty pestujeme v nádobách, respektíve črepníkoch. Najčastejšie ide o nasledujúce problémy:

  • žltnutie listov – príčin môže byť hneď niekoľko, a to najmä prievan, nedostatok rozptýleného svetla, ale hlavne nadmerná zálievka,
  • hnitie kvetov – zahnívanie spôsobuje najčastejšie nadbytočná zálievka (substrát nechajte pred ďalším polievaním preschnúť, v rámci prevencie tiež hyacintom v kvetináčoch doprajte drenážnu vrstvu (napríklad z malých kamienkov) na dne nádoby, alebo zaobstarajte nádoby s otvormi pre odtok prebytočnej vody),
  • nerovnomerné kvetenstvo – na vine môže byť rozdielnosť cibúľ, nie všetky sú rovnako životaschopné, problém však môže spočívať aj v tom, že kvetináč s hyacintami pravidelne neotáčame, a tak nemajú všetky rastlinky rovnaký prístup k svetlu,
  • zdeformované alebo neotvárajúce sa puky – príčinou môže byť neopatrné zalievanie kvetín, pri ktorom sa voda dostala aj na puky, deformované puky však môže spôsobovať aj nedostatok svetla.
- Bytové dekorácie z hyacintov
1 z 12

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 23.06.21 11:43

KK
karma
105.00

hyacinty sú nádherné voňavé kvety, moja mama ich pestovala v záhrade

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 23.06.21 17:48

MC
karma
109.00

krásný jarný posol.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 23.06.21 19:27

MM
karma
100.00

trochu ste sa pomýlili v čase, teraz neaktuálny článok

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 10:11

karma
113.00

Hyacinty je možné pestovať počas celého roka - ak vyskúšate rýchlenie hyacintov (cibuľky je potrebné dať na 3 až 4 týždne do mrazničky a potom zasadiť aj do kvetináča), tak sa z ich krásnej vône môžete tešiť kedykoľvek počas celého roka ;)

  • 5
Odpovedať

Ľubica Šťastná 24.06.21 05:47

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 24.06.21 17:18

ZS
karma
100.00

Mám,ale v záhone

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.09.21 09:34

DB
karma
117.00

Hyacint je prenádherný kvet

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.09.21 12:27

KK
karma
105.00

dekorácie v skle sú nádherné

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.09.21 16:24

MM
karma
100.00

máme v záhone, na záhrade i pred bytovkou

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 20.09.21 10:33

VK
karma
105.00

ja pravidelne sadievam teraz na jeseň do črepníkov a na jar mám krásne zakvitnutú terasu

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 20.09.21 19:05

MK
karma
100.00

Zaujalo ma pestovanie v skle, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní