Čítanie reči tela je ako vedecká či detektívna práca. Viac o tom povie zaujímavá prednáška

Čítanie reči tela je ako vedecká či detektívna práca. Viac o tom povie zaujímavá prednáška

Komunikácia začína skôr, než otvoríme ústa! Vo štvrtok 15. apríla sa bude konať zaujímavá online prednáška, ktorá priblíži tajomstvo neverbálnej komunikácie a triky, ako urobiť dobrý dojem aj bez slov. Návštevníci sa s lektorom Martinom Čajkom pozrú na to, ako čítať reč tela a ako analyzovať výzor – od mimiky, cez gestá až po postoje. Venovať sa budú aj znalostiam o vnímaní vzhľadu a najnovšej technológii výskumu tváre, ktoré umožňuje zistiť, ako nás vnímajú ostatní.

Akú veľkú úlohu hrá neverbálna komunikácia v našom každodennom živote a našom prejave?

Martin Čajko: Podľa mňa veľmi veľkú. Reč tela a paralingvistika, ktorá do tejto kategórie tiež patrí, nám pomáhajú lepšie pochopiť aktuálny stav a prežívanie druhých ľudí. Sú to kontextové informácie, ktoré mne osobne veľmi pomáhajú. Napovedajú mi, ako sa druhá osoba cíti a čo asi prežíva. Taktiež mi môžu pomôcť určiť, čo je pre danú osobu dôležité a čo sú jej citlivé miesta. Na základe týchto informácií viem prispôsobovať svoju komunikáciu.

Dá sa to, ako sa vyjadrujeme neverbálne upravovať a meniť?

Martin Čajko: Podľa mňa sa naša reč tela vyvíja celý život. Inak sme sa pohybovali a správali, keď sme mali 15 rokov a inak sa pohybujeme teraz, keď sme starší. Všetko záleží od skúsenosti a tréningu. Teda so svojou rečou tela sa dá pracovať a trénovať ju. Zároveň, ak prídu silné emócie, tak sa tieto emócie vo väčšine prípadov prejavia niekde na tele, aj keď je dotyčná osoba skvelo vytrénovaná.

Pozri aj: Časté príčiny bolesti chrbta: Ide o maličkosť alebo je príčina vážna?

reč tela

Zdroj: Shutterstock®

Cez rôzne seriály a lifestylové magazíny sa šíria rôzne interpretácie neverbálnej komunikácie, asi najznámejšie sú, že keď sa žena hrá s vlasmi, tak sa jej páči muž, s ktorým sa rozpráva. Alebo prekrížené ruky na hrudi znamenajú odmietnutie. Sú tieto interpretácie vôbec pravdivé? Ak nie, aké ďalšie mýty sa o čítanie reči tela šíria spoločnosťou?

Martin Čajko: Z môjho pohľadu vznikla väčšina mýtov a legiend, nielen v čítaní reči tela, ale aj vo všeobecnosti, na základe nejakého reálneho podkladu. Koľko z reálneho podkladu sa nakoniec prenáša v mýte je už otázne. Pri čítaní reči tela zohráva dôležitú úlohu kontext, v akom sa nachádzame a v akom sa dané pohyby objavili. Zároveň platí, že na jeden pohyb či gesto pripadá možných veľa interpretácií. Z môjho pohľadu je čítanie reči tela ako vedecká či detektívna práca. Vytvárate si hypotézy, zbierate dôkazy, vyhodnocujete ich a následne si dané hypotézy potvrdzujete.

Čo o nás vie povedať náš vzhľad?

Martin Čajko: Veľmi veľa. Vieme sa pozrieť na to, z akého dôvodu si človek zvolil taký druh oblečenia, aký si zvolil. Taktiež, či sa daný druh oblečenia hodí do situácie, v ktorej sa práve nachádza. Ak to nesedí, tak môžeme zisťovať, prečo si zvolil také oblečenie. Pôvodne tu nemal byť? Mal byť niekde inde? Čo ho sem priviedlo? Oblečenie je spôsob sebavyjadrenia. To, čo na seba dáme má komunikačný prvok. Vysiela do okolia správu. Určité typy oblečenia sú už akési druhy uniforiem, ako napríklad oblek. Tieto uniformy so sebou nosia už nejaké očakávania. Napríklad nečakáme, že človek v obleku od Armaniho sa bude prehrabávať v kontajneri a hľadať niečo pod zub.

Tajomstvo reči tela

Zdroj: Martin Čajko

Prečo je podľa vás dobré trénovať sa v reči tela a pre koho sú tieto schopnosti najviac užitočné?

Martin Čajko: Podľa mňa schopnosť čítať reč tela je užitočná pre všetkých ľudí. Mne osobne čítanie reči tela pomohlo viac porozumieť sebe a svojim emóciám. Zároveň lepšie rozumiem aj emóciám druhých. Najviac mi čítanie reči tela však pomohlo v tom, že si viac všímam druhých ľudí. Predtým som si myslel, že druhých ľudí vidím. Až teraz viem, že som sa mýlil. Myslel som si, že druhých vidím, pritom som videl len to, čo som chcel vidieť. Ak to zhrniem, podľa mňa je čítanie reči tela skvelou schopnosťou na prehlbovanie medziľudských vzťahov a vzájomného porozumenia.   

Martin Čajko je komunikačný tréner, optimista a vo voľnom čase hobby freediver. Pomáha tímom a spoločnostiam vytvárať také prostredie, kde si ľudia navzájom dôverujú a kde majú jasne nastavené komunikačné pravidlá, ktoré zvyšujú efektivitu celého tímu. Je spoluzakladateľ spoločnosti Otvorená Hra. ”Zastávam názor, že poznaním seba dokážeme svoju komunikáciu výrazne vylepšiť, a preto sa venujem práci s emóciami a vnútorným nastavením,” hovorí Čajko, ktorý sa tiež venuje asertívnej a neverbálnej komunikácii.

15. 4. (štvrtok)

Štart: 18:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/RecTela1504

Event: https://www.fb.com/events/896475164439874


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní